Daugiafunkcinio centro patirtis - naujo mokyklos modelio ateitis

pavalkis ploksciuoseAsta GVILDIENĖ
 
Gruodžio 9 diena Plokščių mokykloje – daugiafunkciniame centre buvo išskirtinė. Šįsyk čia lankėsi ne tik švietimo ir mokslo ministras Dainius Pavalkis, bet ir naujausia LRT televizijos laida „Tėvų klasė“. Jų tikslas – nufilmuoti ir pristatyti Lietuvai reportažą apie daugiafunkcinio centro, kaip naujausio ateities švietimo įstaigos modelio, funkcijas ir veiklas.
 
Nuotr. Į Plokščių mokyklą – daugiafunkcinį  centrą švietimo ir mokslo ministras atvyko ne tuščiomis – su saldainiais ir knygelėmis „Ateities mokykla šiandien“. Vienoje iš jų jis paliko savo autografą.
 
Naujausia LRT televizijos laida „Tėvų klasė“, rodoma kiekvieną sekmadienio popietę, pristato žiūrovams reportažus apie tai, kas naujo vyksta mokyklose, kaip šiandien mokosi mūsų vaikai ir kokios karjeros perspektyvos jų laukia ateityje. Laidos pavadinimas „Tėvų klasė“ geriausiai atspindi tai, kam yra skirta laida ir ką žiūrovas joje išvys - tik karščiausias, aktualiausias ir įdomiausias naujienas tėvams tiesiai iš Lietuvos mokyklų. Juk visada įdomu sužinoti kaip savo vaikus ugdo ir lavina, su kokiomis problemomis susiduria ir kaip kūrybiškai jas sprendžia sėkmingi verslininkai, pripažinti menininkai ar kiti žymūs žmonės.

Pirmadienį, dar prieš pietus, Plokščių mokykloje – daugiafunkciniame centre pasirodė charizmatiška laidos „Tėvų klasė“ vedėja - žinoma aktorė ir trijų vaikų mama Kristina Savickytė -Damanskienė  su visa filmavimo komanda, pasiryžusia visai Lietuvai parodyti tikrąją šiuolaikinės mokyklos kasdienybę. Jų laidos, kuri bus rodoma paskutinįjį gruodžio sekmadienį (t.y. gruodžio 29 dieną) herojais tapo ne tik Plokščių mokyklos – daugiafunkcinio centro mokiniai ir mokytojai, bet ir kultūros darbuotojai, bendruomenės atstovai, kraštotyrininkai. Šis naujas švietimo įstaigos modelis buvo pasirinktas siekiant parodyti, kaip nykstančias kaimo mokyklas galima prikelti naujam gyvenimui, pertvarkant jas į daugiafunkcinius centrus.

Švietimo ir mokslo ministras atviravo, jog atvyko čia su dovanomis ir mokyklai, ir vaikams todėl, kad artėja šventės ir todėl, kad Plokščių mokykla – daugiafunkcinis centras turi ką parodyti. „Nepaisydamas savo intensyvios darbotvarkės, čia lankausi jau antrą kartą  – to dar nėra buvę, tačiau, manau, tikrai buvo verta atvykti, kad šio daugiafunkcinio centro gerąją patirtį televizijos pagalba būtų galima paskleisti po visą šalį, - teigė D.Pavalkis. – Juo labiau, kad kitame finansavimo etape nuplanuota steigti ir daugiau tokių ateities mokyklų modelių, nes šiandien tai - vienintelis būdas išsaugoti švietimo, kultūros bei bendruomeninės veiklos židinį Lietuvos kaimuose ir mažuose miesteliuose. Plokščių mokyklos – daugiafunkcinio centro patirties perdavimas kitoms šalies savivaldybėms, kitoms mažoms bendruomenėms yra ir labai svarbus ir reikalingas.“

Šių metų gegužės 23 dieną pirmojo vizito Plokščių mokykloje - daugiafunkciniame centre metu švietimo ir mokslo ministras įsitikino, kad kaimiškuose rajonuose būtina kuo greičiau steigti daugiafunkcinius centrus. Tuomet jis prisipažino, kad tokio gero pavyzdžio kaip Plokščių mokykla - daugiafunkcinis centras, kur po vienu stogu sutelpa visa bendruomenė nuo mažiausiųjų iki vyriausiųjų, dar nebuvo matęs. „Gera švietimo sistema yra ta, kuri eina visuomenės priešakyje, ugdo asmenybes, kurios kurs ateitį ir naudosis šiandien dar neatrastomis technologijomis, o veiksmingiausia prevencija – nuoširdus tėvų domėjimasis vaikais, jų mokymusi, pasiekimais ir rūpesčiais, - teigė D.Pavalkis. – Pedagogai, psichologai, sveikatos specialistai taip pat vienu balsu tvirtina, kad vaikai, kuriems tėvai skiria daugiau dėmesio, auga laimingesni, sveikesni, pasiekia geresnių mokymosi rezultatų ir susikrauna sėkmės bagažą ateičiai.“

Pasinaudojant Europos Sąjungos lėšomis, Lietuvoje steigiami arba renovuojami 75  daugiafunkciniai centrai, kuriems dažniausiai pritaikomi reorganizuojamų mažėjančių mokyklų pastatai. Jiems keliamas vienas pagrindinis reikalavimas – teikti ugdymo paslaugas vietovėse, kur dėl mažo vaikų skaičiaus neveikia atskiras darželis ar mokykla. Ne veltui Plokščių mokyklai – daugiafunkciniam centrui vadovaujanti Nijolė Bitinienė tokius centrus pavadino kaimo mokyklų išsigelbėjimu, kai mokyklos, išnaudodamos savo sukauptą patirtį, gali kurti naujas, visai vietos bendruomenei reikalingas veiklas.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.