Kad Nauji metai netaptų „karu kiemuose“

Vos ant kojų besilaikantis pilietis bando uždegti didelį Naujametinį fejerverką. Aplink būriuojasi vaikai, laukdami nuostabaus reginio...

Matant tokį vaizdą belieka tikėtis geriausios pabaigos. Žinant mūsų visuomenėje esančią pirotechnikos naudojimo kultūrą, tos kelios skylės, kurios liko jūsų kelnėse ar sijone nuo praeitų Naujųjų – mažiausia nelaimė, kuri galėjo atsitikti.

Šakių priešgaisrinės tarnybos viršininkas Gintaras Ščajevas teigia, kad prekyba pirotechnikos priemonėmis kelia rūpestį kasmet artėjant Naujiesiems metams. Kad šventiniai renginiai būtų saugūs, privalu laikytis saugos reikalavimų dėl savęs, savo vaikų, draugų ir šalia esančių žmonių. „Sprogmenis uždekite kuo toliau nuo žmonių, pastatų ir automobilių. Nenukreipkite jų į kitus žmones. Raketas, vulkanus, fontanus nukreipkite į viršų. Uždekite ištiesta ranka ir tuojau pat atitraukite. Baterijas, raketas statykite tik ant lygaus, nedegaus paviršiaus”, – pagrindines saugos taisykles vardijo G. Ščajevas. Jis primena, kad labai pavojingos gali būti nesuveikusios pirotechninės priemonės. „Pirotechnikos gaminiui nesuveikus iš karto, daugiau nebandykite jo uždegti ir prieikite prie jo ne anksčiau kaip po 15 minučių.  Neardykite sprogmenų, nes tai pavojinga ne tik jums, bet ir aplinkiniams”, – įspėjo G. Ščajevas.
 
Jis primena, kad pirotechnikos  gaminių reikėtų nepirkti turgavietėse ar kitose įtartinose vietose. „Prieš naudodami pirotechnikos priemonę atidžiai perskaitykite instrukciją. Nekaupkite pirotechnikos gaminių, nes jų laikymui reikalingos tam tikros sąlygos. Jos turi būti apsaugotos nuo šilumos šaltinių, drėgmės, kitų medžiagų poveikio, galinčio išprovokuoti gedimą ir irimą“, – sakė G. Ščajevas.

Specialistas primena, kad per šventes reikia atsargiai naudoti degias dekoracijas, scenos užuolaidas, drapiruotes, atvirą ugnį. „Pastebėjus bent mažiausią eglės apšvietimo sutrikimą (įkaitusius laidus, dažnai perdegančias lemputes, kibirkštis ir pan.), apšvietimą būtina išjungti. Draudžiama egles puošti degiomis medžiagomis, žvakutėmis ir bengališkomis ugnelėmis. Išeidami iš namų, nepalikite įjungtų girliandų, degančių žvakių“, – primena G.Ščajevas.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.