Naujasis Kelių policijos grupės inspektorius iššūkių nebijo

akranglisRita PLAUŠINAITYTĖ-ŠERKŠNIENĖ

Gerą savaitę Šakių policijos komisariate Viešosios policijos skyriuje Kelių policijos grupės vyresniuoju inspektoriumi dirba Kazlų Rūdos gyventojas Donatas Akranglis. Jis laimėjo konkursą šioms pareigoms užimti ir pakeitė į pensiją išėjusį ilgametį šio skyriaus darbuotoją Gintautą Vedegį. Naujasis rajono komisariato darbuotojas turi 19 m. stažą ir sako, kad drastiškų permainų mūsų rajone imtis neketina. Priešingai – rezultatų pareigūnas žada siekti per betarpišką bendradarbiavimą su žmonėmis.

Nuotr. Šakių policijos komisariate Viešosios policijos skyriaus Kelių policijos grupės vyresniuoju inspektoriumi pradėjo dirbti Kazlų Rūdoje gyvanantis 38-erių Donatas Akranglis.

Iššūkiai negąsdina

„Darbas Kelių policijos grupėje yra pilnas iššūkių ir labai atsakingas, tačiau manęs iššūkiai negąsdina“, – sako naujasis komisariato inspektorius.

Ir iš tikrųjų – naujovės ir iššūkiai kai kuriuos žmones neatbaido siekti užsibrėžtų gyvenimo tikslų, priešingai, dar labiau masina tobulėti ir kilti karjeros laiptais. Taip po kelių pokalbio akimirkų galima kalbėti apie naująjį vyresnįjį inspektorių D. Akranglį. Kaip sako pats pašnekovas, pirmasis uždavinys, su kuriuo jis susidūrė pradėjęs eiti šias pareigas, tai yra susipažinimas su kito krašto geografine padėtimi, žmonėmis, jų gyvenimo būdu, požiūriu į tam tikrus dalykus.

Nuo jaunystės D.Akranglis suvokė, kad nori tapti policininku, nes šis darbas jam pasirodė įdomus ir traukiantis. Vos pabaigęs policijos mokyklą inspektorius pradėjo dirbti tuometinėje Apsaugos policijoje Marijampolėje, vėliau teko sužinoti, kas yra policijos blaivykla, nes dirbo jos budėtoju. Tiesa, tai buvo tada, kai jau visos blaivyklos šalyje buvo naikinamos ir budėtoju dirbti pareigūnai teko vos mėnesį. Nuo tada pareigūnas perėjo į Kelių policijos skyrių – pusantrų metų dirbo patruliu Marijampolės komisariate, vėliau perėjo į mobilųjį būrį, o po to –  tarnyba Kazlų Rūdos policijos komisariate, kur nuo 2001 m. dirbo patruliu Eismo priežiūros grupėje. Bėgant metams, kaip sako pats pašnekovas, augo noras tobulėti ir specializuotis, todėl 2009 m. baigė Mykolo Riomerio universitetą, kur įgijo teisės bakalauro laipsnį ir perėjo dirbti tyrėju tame pačiame Kazlų Rūdos komisariate, Viešosios policijos skyriuje.

Teisingas sprendimas

„Galima sakyti, kad per visus mano darbo metus policijoje sąmoningai siekiau dirbti ten, kur viskas sukasi apie eismą, nes aš manau, kad geras specialistas yra tik tas žmogus, kuris  daug metų specializuojasi tam tikroje srityje. Ir prieš dalyvavimą konkurse dabartinėms mano pareigoms užimti galėjau kreipti kryptį ir pereiti į kriminalinę policiją, tačiau, manau, kad šitas mano sprendimas buvo teisingesnis, – sako D.Akranglis ir priduria: – Juk gyvenimas diktuoja žmogui iš vidaus, kada jam kilti karjeros laiptais, kada jis yra tam jau subrendęs ir pasiruošęs.“

Atsakingo vairavimo šalininkas

Kalbėdamas apie darbą kelių policijoje, inspektorius sako, kad svarbiausias šios grupės pareigūnų pasiekimas – prislopintas karas keliuose. Dar būtų smagiau, anot inspektoriaus, kad apskritai mes galėtume apie tokį karą nekalbėti, kad jo nebūtų.

„Jeigu palyginsime kokius 2007 m. ir praėjusius, matysime, kad smarkiai sumažėjo žuvusiųjų keliuose skaičius. Tam įtaką daro ir prevencinės priemonės, kurias policija ir kitos institucijos platina tarp gyventojų (atšvaitai ir kt.), taip pat griežtesnė kelių kontrolė bei griežtinamos baudos už nusižengimus. Aš asmeniškai pateisinu visas priemones, kurios padeda kovoti su blogiu keliuose, esu kultūringo ir atsakingo vairavimo šalininkas, priešingu atveju – pasekmės būna skaudžios visiems. Atsitikus eismo įvykiui – laimėtojų nėra, tik pralaimėtojai“, – išsako požiūrį apie situaciją keliuose pareigūnas.

Paklaustas, ką galvoja apie nulio promilių įstatymą, apie kurį gandai viešojoje erdvėje sklaido jau kuris laikas, pareigūnas sako, kad jis čia didelės tragedijos nemato, ar žmogus išgers lašelį, ar iš viso negers, bet mano, kam apskritai reikia gerti, jeigu ruošiesi sėsti prie vairo. Taip pat pritaria papildomų baudos balų įvedimui šalyje, kurie, anot jo, būtų puiki drausminė priemonė kai kuriems vairuotojams, kurie nusižengimus daro tendencingai.

„Kelyje mes  atsakingi ne tik už save, bet ir už kitus, todėl atlaidžiai į kai kurias žmonių daromas „nuodėmes“ žiūrėti tiesiog negalima“, – sako D. Akranglis.

Ne bausti, o išsiaiškinti

Po trumpo pokalbio paaiškėja, kad pareigūnas darbe kelia sau pačiam tik vieną – patį svarbiausią asmeninį reikalavimą – žmogiškas ir betarpiškas elgesys su kitais. Tiek  su kolegomis, tiek su tais žmonėmis, su kuriais jam tenka tiesiogiai savo darbe susidurti – su pažeidėjais.

„Nė vienas iš mano kabineto dar neišėjo keikdamasis ar nesupratęs, už ką yra nubaustas. Mano tikslas yra ne nubausti, bet išaiškinti žmogui, ką jis negerai padarė. Tada žmogus supranta, kad ne aš kaltas dėl jo klaidos, o jis pats“, – kalba pareigūnas.

Betarpiško ir nuoširdaus bendravimo su piliečiais ir kolegomis pareigūnas tikisi dirbdamas ir mūsų rajono policijos komisariate. Kokios permainos ar naujovės čia žadamos netolimoje ateityje, anot D. Akranglio, šiandien dar sunku kalbėti, nes reikia susipažinti su mūsų rajono eismo specifika, kuri gali tas naujoves ateityje ir nulemti.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.