Pernai į rajoną išminuotojai atvyko 54 kartus

zemelapisPraėjusiais metais mūsų rajone aptikta 52 pavojingi radiniai – sprogmenys. Nė karto nenukentėjo nei juos radę žmonės, nei jų turtas.

Nuotr. Pagal pateiktus žemėlapyje pernai metų duomenis, išminuotojai net 54 kartus vyko į Šakių rajoną tikrinti pranešimus dėl rastų sprogmenų.

Praėjusiais metais į mūsų rajoną Kauno Juozo Vitkaus inžinerijos bataliono (JVIB) išminuotojai net 54 kartus vyko tikrinti, ar gauti pranešimai pasitvirtino. Tik du kartus buvo rasti ne sprogmenys, o į juos panašūs daiktai. Anot JVIB Viešųjų ryšių karininko kapitono Irmanto Genevičiaus, daugiausia mūsų rajone sprogmenų rasta rugsėjo mėnesį – net devyni. Aštuoni pranešimai apie aptiktus sprogmenis buvo gauti balandžio mėnesį. Iš mūsų  rajono  išminuotojai negavo iškvietimo tik praėjusių metų gruodį. Pasak kapitono I. Genevičiaus, Šakių rajone dažniausiai aptinkamos minosvaidžio minos (jų pernai rasta net devynis kartus). Mūsų rajone buvo aptikta ir rankinių granatų bei artilerijos sviedinių. Sprogmenys dažniausiai aptinkami pietvakarinėje rajono pusėje, kur slinko Antrojo pasaulinio karo frontas. Dauguma sprogmenų jau būna nekenksmingi, tačiau, anot išminuotojų, tą gali nustatyti tik specialistai. Gyventojams artintis prie rasto įtartino daikto, liesti jį yra pavojinga.
 
Atvykę išminuotojai nesudėtingo kalibro sprogmenis daugeliu atvejų neutralizuoja vietoje. Pasak kapitono I. Genevičiaus,  Šakiai nėra pati intensyviausia sprogmenų aptikimo zona – daug daugiau pranešimų gaunama iš kaimyninio Vilkaviškio rajono (praėjusiais metais gauti 144 pranešimai).
 
Pernai mūsų rajone spalio 16 d. su sprogmeniu įvyko keistas nutikimas: Rociškių kaimo gyventojas, radęs miške sprogmenį, nunešė jį į kaimyno kiemą ir paliko. Kaimynas apie šį atsitikimą pranešė VSAT Pagėgių rinktinės Rociškių užkardos pasieniečiams, kurie ir iškvietė išminuotojų būrį. Po kelių valandų atvykę Kauno JVIB išminuotojai nustatė, kad Šakių rajono gyventojo radinys – Antrojo pasaulinio karo laikų rankinė granata ,,RGD-5“. Išminuotojai pavojingą sprogmenį sunaikino vietoje. Anot kapitono I. Genevičiaus, šis atvejis buvo vienas iš pavyzdžių, kaip radus sprogmenį negalima elgtis. Priešingai, radus įtartiną daiktą miške ar laukuose, jo rankomis geriau neliesti, o iš karto kviesti pagalbą. Tačiau šis atvejis baigėsi laimingai, nes niekas iš asmenų, nešusių ar gavusių netikėtą „laimikį“, nenukentėjo.

Lietuvoje Sprogmenų neutralizavimo kuopos kariai per praėjusius metus iš viso neutralizavo beveik 3267 įvairaus kalibro standartinius sprogstamuosius užtaisus, neįskaitant šovinių, į operatyvinius iškvietimus visoje šalyje vyko net 1180 kartų.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.