Motinai – namų areštas, jos vaikui – globos namai

karolinaGintarė MARTINAITIENĖ

Savo kūdikį į šulinį įmetusiai devyniolikametei Papartynų kaimo gyventojai praėjusį penktadienį teisme buvo nuimti antrankiai. Mergina galės gyventi laisvėje. Jos septynių mėnesių sūnus atsidūrė Šakių vaikų globos namuose.

K. Linkevičiaus nuotr.: Psichiatrai aiškinsis, ar nuo visuomenės veidą slėpusi devyniolikmetė, mesdama kūdikį į šulinį, suvokė savo veiksmus.

Teismas atmetė prokurorų prašymą vaiko motiną suimti trims mėnesiams. Merginai skirtas namų areštas. Ji privalės namuose būti nuo 21 iki 7 val. Be to, teismas vaiko motinai nurodė gyventi atskirai nuo savo sūnaus.

Tai reiškia, kad pagal teismo sprendimą K. A. privalės gyventi Gotlybiškiuose pas savo motiną, kur deklaruota jos gyvenamoji vieta. Tačiau čia kilo keblumų, nes mažamečio globėja norėjo būti K. A. motina.

Vaiko teisių apsaugos skyriaus vedėja Rūta Lebedžinskienė pasakojo, kad penktadienį jau buvo tvarkomi paskutiniai dokumentai dėl berniuko globos, kai paaiškėjo, kokia kardomoji priemonė skirta K. A.

„Močiutė sėdėjo pas mane ir tvarkėme paskutinius dokumentus. Ji jau ir maistelio buvo nusipirkusi, ir vaikiškus rūbelius atsivežusi, nes planavome, kad vaikutį vešis pas save. Tačiau viskas apsivertė aukštyn kojom. Močiutė verkt pradėjo, tačiau mes privalome vykdyti teismo sprendimą“, – kalbėjo R.Lebedžinskienė.

Tad septynių mėnesių berniukas penktadienį paimtas iš ligoninės ir apgyvendintas Šakių vaikų globos namuose. R. Lebedžinskienė svarsto, ar nebuvo galima rasti kito sprendimo, pasitarti ar bent jau pasiklausti, kur planuojama apgyvendinti mažylį, atsižvelgti į jo interesus.

„Sakome, kad vaiko teisės yra prioritetinės, bet čia išėjo, kad vaiko teisės paskutinėje vietoje. Vaikutis būtų grįžęs pas močiutę, kur yra nemažai laiko gyvenęs, būtent ten jis leido pirmąsias savo dienas“, – mintimis dalijosi vedėja.

Tačiau kol yra būtent tokia teismo nutartis, berniukas turės tenkintis valdiškos institucijos namų šiluma.

„Draugo“ žiniomis, K.A. į Gotlybiškius po teismo sprendimo negrįžo. Ji paguldyta į gydymo įstaigą.

K. A. teisme prisipažino, kad nenorėjo auginti mažylio, todėl nusprendė nužudyti. Jauna moteris gailėjosi dėl savo poelgio. Kauno apygardos prokuroras Andrius Kiuršinas ketvirtadienį Marijampolės teismo posėdyje prašė devyniolikmetę suimti trims mėnesiams.

Neabejojama, į vaiko gyvybę pasikėsinusiai motinai bus skiriama psichiatrų ekspertizė – bus aiškinamasi, ar mesdama kūdikį į šulinį ji suvokė savo veiksmus.

„Įtariamoji prisipažino, papasakojo aplinkybes ir gailėjosi, teigė, kad ketino nužudyti vaiką, nes nenorėjo auginti. Kodėl nenorėjo, nenurodė konkrečių priežasčių. Matyt, susidėjo visi motyvai – ir finansiniai, ir emociniai“, – teigė prokuroras A.Kiuršinas.

K. A. advokatas Dainius Gudas komentavo, kad jo ginamoji, išgirdusi teismo sprendimą, jog nebus suimta, nereiškė jokių emocijų. Pasak advokato, jauna mama nelabai supranta, kas vyksta šiomis dienomis. Esą teisme ji teigė, jog nori grįžti į namus pas vaiką.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.