Sistemų įmantrumai darbo kokybės nelemia

bylosRita PLAUŠINAITYTĖ-ŠERKŠNIENĖ

Nuo vasario 1 d. baudžiamajame procese dalyvaujančios įstaigos perėjo prie integruotos baudžiamojo proceso informacinės sistemos (IBPS), vadinamosios e. bylos, sudarančios galimybę su baudžiamuoju procesu susijusius veiksmus perkelti į elektroninę erdvę. Tai yra pirmasis projektas Lietuvoje, kai susietos jau esamos skirtingų institucijų informacinės sistemos – policijos, prokuratūros bei teismų.

Nuotr. Dėl integruotos baudžiamojo proceso informacinės sistemos (IBPS) per trejus metus išnyks popierinės bylos.

Pagreitins teisminius procesus

Tikimasi, kad ši moderni sistema padės ateityje ne tik operatyviau rengti dokumentus, sumažinti finansines ir specialistų darbo sąnaudas, bet ir suteiks procesui daugiau skaidrumo. Dirbantiems su bylomis specialistams yra lengviau keistis informacija, procesinių dokumentų rengimas – automatizuotas, o reikalinga informacija sutelkta vienoje rinkmenoje. Manoma, kad kol kas teisėsaugos institucijų tarpusavio bendradarbiavimas vyko nepakankamai išnaudojant moderniąsias priemones – užtrukdavo gana daug laiko, kol tyrėjai surašydavo ikiteisminio proceso bylą, nešdavo ją prokurorams ir tik tada apie įvykį ir jo nagrinėjimo eigą sužinodavo prokuratūra. Dabar visą ikiteisminį procesą matys prisijungę prie saugyklų teismų bei prokuratūros darbuotojai iš karto, taip pat bus matomas visas nagrinėjimo procesas. Ar tikrai ši naujoji baudžiamojo proceso informacinė sistema taip gerai veikia ir kokią naudą apskritai ji atneš mūsų visuomenei, domėjomės tiesiogiai su ja dirbančiose teisėsaugos institucijose.

Sistema trukdo institucijų darbą

Anot Šakių rajono apylinkės prokuratūros darbuotojų, ši sistema veikia jau kelinta savaitė, tačiau mokymai, kaip dirbti su nauja IBPS sistema, prokuratūros darbuotojams bus tik vasario 22–23 dienomis. Tuose mokymuose pakviesti dalyvauti iš visos Kauno apygardos prokuratūros tik 8 prokurorai. Klausimas, ar tarp jų bus ir šakiečių, lieka kol kas neaiškus.

„Nuo pat pirmos sistemos įdiegimo dienos ji stringa, dar nėra ištobulinta, kiekvieną dieną vyksta programos naujinimai, kurie itin trukdo prokuratūros darbą. Iš esmės sistemos veikimas turėtų pagreitinti baudžiamųjų bylų nagrinėjimą, tačiau dabar kol kas tai nevyksta“, – sako prokuroras Audrius Ažukas.

Viena iš daugelio priežasčių, dėl ko prokuratūroje stringa darbas su naująja sistema, yra nepritaikyta darbo sąlygoms techninė sistemos bazė. Visų bylų, kurias mato prokurorai kompiuterių ekranuose, yra labai mažo šriftas ir pilkos spalvos, akivaizdu, kad sistema diegta atsižvelgiant į didesnius kompiuterių monitorius, kokių mūsų rajono prokuratūroje tiesiog nėra.

Tačiau šie nepatogumai, anot prokurorų, tai tik jų darbo trukdžiai, kurie, tikimasi, ateityje išsispręs. Kyla elementarus klausimas, ką duoda ši naujoji sistema pačiai visuomenei, kokią naudą iš to turės žmogus.

Popierinių bylų saulėlydis?

Numatyta, kad ateityje popierinės bylos turėtų išnykti – liks tik elektroninės (treji metai yra pereinamasis laikotarpis, kol egzistuoja tiek popierinės, tiek elektroninės bylos). Vėliau žmogus gaus tik elektroninį bylos variantą, vadinasi, viską matys tik kompiuterio ekrane, todėl privalės būti pakankamai modernus ir šiuolaikiškas. Turint omenyje, kad mes gyvename gana mažame rajone, kur didesnę dalį visuomenės sudaro senjorai ir kaimiškų teritorijų gyventojai, realiai tokia situacija darosi sunkiai įsivaizduojama. Kad būtų užtikrintas duomenų saugumas, ko gero, bus galima pamatyti bylos duomenis tik turintiems elektroninį parašą, tačiau ar dažnas mūsų jį turime? Taip pat yra atviras klausimas dėl duomenų saugumo – kas ir kur dabar saugo visus šioje sistemoje suvedamus duomenis, nėra aišku, o dar labiau neaišku, kiek tie duomenys yra prienami vadinamiems „hakeriams“.

IBPS – darbo produktyvumui gerinti

Visai kitaip į naująją integruotą baudžiamojo proceso informacinę sistemą žiūri Šakių rajono policijos komisariato viršininkas Mindaugas Akelaitis. Anot jo, nieko nuostabaus, kad dauguma  naujovių iš pradžių būna sutinkama skeptiškai, sakoma, jog tai tik trukdys darbui, padidins jo krūvį. Tačiau reikia žvelgti į viską racionaliai, juk policija yra pratusi, kad jos darbuotojai jau kuris laikas dirba su įvairiomis informacinėmis sistemomis, kurios tik pagreitina visą darbo procesą.

„Ši sistema – tai viena iš daugelio, su kuriomis jau dirba policijos pareigūnai. Reikia suprasti, – viskas kuriama tik tam, kad pagerintų darbo kokybę bei operatyvumą. Nereikės tyrėjams dėl kiekvieno smulkaus dokumento eiti į prokuratūrą, gaišti laiko, nereikės popieriaus sąnaudų, viskas bus greičiau sutvarkoma elektroninėje erdvėje“, – aiškina policijos komisariato viršininkas M. Akelaitis.

Kaip sako Šakių rajono apylinkės teismo administracijos sekretorė Audronė Matusienė, teismo darbuotojams IBPS sistema yra taip pat dar naujovė – sistema teisme veikia nuo vasario 1 d., tačiau teismo darbuotojai su ja dirbdami kartu ir mokosi. Kol kas teisme ši sistema veikia su trikdžiais, sistemos naudotojams tenka spręsti duomenų įvedimo, perdavimo problemas, klaidas ir pan. Todėl teismo administracijos darbuotojai sako, kad kol kas dar anksti kalbėti apie IBPS. Šiuo metu teismo darbuotojai šia sistema naudojasi siųsdami dokumentus tik į prokuratūrą. Jų darbą apsunkina dar ir tai, kad darbui su šia sistema buvo apmokytas tik vienas teismo darbuotojas.

IBPS sistema buvo sukurta Lietuvos Respublikos vidaus reikalų ministerijai įgyvendinant projektą „Sukurti integruotą baudžiamojo proceso informacinę sistemą, siekiant skatinti ir plėsti teisėsaugos ir kitų institucijų bendradarbiavimą, tarpusavio supratimą, šių institucijų veiksmų koordinavimą“. Šiam konkursui buvo pateikta 70 projektų, 29 iš jų laimėjo finansavimą. E. bylos projektui Europos Komisija skyrė apie 1 mln. 700 tūkst. eurų.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.