Gaisre žuvo moteris, jo gesinti skubėjęs ugniagesių automobilis sugedo

gaisras zygenaiNuotr. Žygėnų kaime gyvenamajame name kilęs gaisras nusinešė moters gyvybę.

Lina POŠKEVIČIŪTĖ

Rugsėjo 15 d. Žygėnų kaime sudegus gyvenamajam namui rasta negyva moteris. Gyventojų pasipiktinimą sukėlė tai, kad į gaisravietę važiavęs vienas ugniagesių automobilis sugedo.

Ugniagesiams apie gaisrą buvo pranešta kelios minutės po 16 val. Jiems atvykus, vieno aukšto medinio pastato vidus degė atvira liepsna. Gesinant gaisrą apie 17 val. namo viduje viename iš kambarių buvo rastas 1963 m. gimusios moters kūnas. Įvykio vietoje buvęs Šakių priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos Priežiūros poskyrio viršininkas Gintaras Ščajevas teigė, jog namas buvo medinis, todėl išdegė namo vidus, nudegė stogas. Pasak G. Ščajevo, ugniagesiai darbavosi iki 20 val., vis dar gesino smilkstančius pastato likučius. Gaisrininkai ir tyrėjai dirbo dar ir kitą dieną.

Moters žūties aplinkybes tiria policijos pareigūnai, nustatinėjamos gaisro priežastys. Neoficialiais duomenimis, gaisras kilo dėl neatsargaus rūkymo. Šiais metais Šakių rajone tai pirmoji gaisro auka.

Pagal Priešgaisrinių gelbėjimų pajėgų sutelkimo planą į gaisrą Žygėnuose buvo išsiųstos arčiausiai įvykio esančios autocisternos iš Jurbarko, Sudargo, Gelgaudiškio bei Kidulių. Socialiniuose tinkluose pasirodžius informacijai, kad gesinti gaisro važiavęs rajono savivaldybės priešgaisrinės tarnybos Sudargo ugniagesių komandos automobilis sugedo, gyventojai pasipiktino – esą seniūnijų ugniagesiai gelbėtojai gaisrų gesinti važiuoja antikvarinėmis mašinomis, o savivaldybės vadovai, kuriems priklauso šis gaisrinių automobilių parkas, į darbą rieda prabangiomis mašinomis. Kyla klausimas, ar automobiliai tokie seni ir susidėvėję, kad nepasiekia iškvietimų vietų. Ar ugniagesiai tuomet laiku spėja ir tinkamai suteikia pagalbą nelaimės ištiktiems?

„Jeigu palygintume Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentui priklausančias ugniagesių tarnybas su savivaldybės priešgaisrinės tarnybos ugniagesių komandomis, matytume, kad situacija čia su turima gaisrine technika yra prastesnė. Bet automobiliai yra tvarkomi, išvažiuoja laiku, nuolat ieškome galimybių atsinaujinti“, – sakė Šakių rajono savivaldybės priešgaisrinės tarnybos viršininkas Gintautas Vedegys ir pridūrė, kad jo vadovaujamoje tarnyboje eksploatuojami 11 automobilių ir tik vienas, esantis Kudirkos Naumiestyje, yra modernus „Iveco Magirus“ automobilis, kuris naumiestiečiams buvo perduotas 2014 m.

„Sudargo komandos gaisrinis automobilis „ZIL 131“ į minėtą įvykį neatvyko dėl variklio gedimo. Kaip ir kiti dešimt mums priklausančių automobilių, jis yra pagamintas apie 1980 m., todėl variklio alkūninio veleno gedimo negali nuspėti. Pirmieji į gaisro vietą atvyko Jurbarko, Kidulių ir Gelgaudiškio ugniagesiai, o vietoj sugedusios ketvirtos autocisternos papildomas automobilis nebuvo kviečiamas”, – situaciją komentavo G. Vedegys. Jam teko pasirūpinti sugedusios autocisternos pargabenimu ir šiuo metu, pasak vadovo, automobilis yra remontuojamas.

„Mus riboja įstatyminė bazė, gaisrinių automobilių, įrangos aptarnavimui, jų pirkimui negalim viršyti 500 eurų. Už tokius pinigus naujo automobilio nenupirksi, todėl dairomės į naudotus ir vakarietiškus automobilius, kurie mums tikrai dar ilgai tarnautų”, – sako tik nuo šių metų pradžios pradėjęs vadovauti rajono savivaldybės priešgaisrinei tarnybai G. Vedegys. Jis viliasi planingai kasmet atnaujinti bent po vieną struktūrinių padalinių ugniagesių komandų automobilį.

G. Vedegys pripažįsta, kad atnaujinus gaisrinių automobilių parką ir įrangą, ugniagesiai gelbėtojai operatyviau atvyktų į gaisro vietą,  pagerėtų gaisrų gesinimo infrastruktūra. Jis įsitikinęs, jog savivaldybės priešgaisrinės tarnybos ugniagesiai savanoriai neretai pirmieji atskuba į nelaimės vietą ir atlieka pirminius gelbėjimo darbus.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Miškasodis: kiek tai prasminga ir reikalinga?

klausimelis 04 23Rimas iš Gelgaudiškio:

Nemažai esu medžių per gyvenimą pasodinęs, nors ne miškininkystėje dirbu. Esu gelgaudiškietis, todėl rūpi Gelgaudiškio miško likimas. Mačiau, kaip žūsta miškas. Bet toks gyvenimas. Mums gal ir atrodė, kad reikėjo anksčiau sergančius medžius pjauti. Faktas, kad yra išnykę didžiuliai miško plotai, bet tam yra specialistai. Nuomonės gelgaudiškiečių išsiskyrė: vieni šaukia, kodėl mišką išpjovė, bet jau miškas buvo miręs. 

klausimelis 04 23 2

Danutė iš Gelgaudiškio:

Džiaugiuosi, kad vyko miškasodžio akcija. Nesu anksčiau dalyvavusi ir medžių ne itin daug pasodinusi. Dėl miškų kirtimo išties daug nuomonių, yra prieštaraujančių plyniems miško kirtimams. Manau, jeigu jau medžius kokios kirvarpos graužia, būtina šalinti, bet po to reikia ir atsodinti. Dalyvavau, nes man rūpi, kad vaikai ir proanūkiai turėtų kur žemuogių ar grybų pasirinkti, augtų kuo sveikesnėje aplinkoje.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.