Į kovą su smurtu stoja ir šakiečiai

smurtas bagdonienes
Nuotr. Jurgitos Bagdonienės nuotrauka „Užgesusios jėgos 2“ suaugusiųjų grupėje buvo pripažinta geriausia.


„16 aktyvumo dienų prieš smurtą“ – Tarptautinė socialinė akcija, kuri organizuojama visame pasaulyje nuo 1991 m. Treti metai renginiai vyksta ir Šakiuose, juos kartu su partneriais organizuoja Šakių policijos komisariatas.
 
„Gerumo dienos“ akcijos metu Sintautuose, Griškabūdyje ir Šakių mieste rajono policijos pareigūnai kartu su Šakių rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuro atstovais, būriu Šakių jaunųjų policijos rėmėjų praeiviams pasakojo apie smurto artimoje aplinkoje problemą, vaišino arbata ir sausainiais, dalino skrajutes ir lankstinukus su informacija, kur kreiptis pagalbos, jei yra patiriamos patyčios ar smurtas. Prie šių akcijų aktyvia veikla prisidėjo Šakių vaikų ir jaunimo centro kavinės darbuotojos.

Kauno apygardos probacijos tarnybos Savivaldybių probacijos skyriaus pareigūnės Edita Matusevičienė ir Jurgita Balkauskienė suorganizavo susitikimą su asmenimis, teistais už smurtą artimoje aplinkoje. Renginio dalyviai žiūrėjo režisierės Janinos Lapinskaitės ir prodiuserio Šarūno Jasiukevičiaus sukurtą filmą „(Ne)eilinė moters istorija“. Pasak probacijos tarnybos pareigūnių, filmas sukėlė prieštaringas diskusijas, dalis susitikime dalyvavusių vyrų pripažino, kad kai kuriose situacijose atpažįsta save. Apie teisines smurtinio elgesio pasekmes ir atsakomybę, pasitelkdamas pavyzdžius iš savo darbo praktikos, pasakojo Šakių rajono apylinkės prokuratūros prokuroras Linas Frančiakas. Rajono savivaldybės Vaiko teisių apsaugos skyriaus vedėja Rūta Lebedžinskienė, kalbėdama apie smurtą šeimose, pabrėžė, kad smurtas yra kompleksinė problema ir nukenčia ne tik auka, bet ir toje aplinkoje esantys vaikai, kuriems tai palieka skaudžius randus.

Antrajame susitikime su smurtautojais buvo nagrinėjamas sūnaus laiškas, parašytas smurtavusiam tėvui. Pasak organizatorių, renginyje dalyvavusieji sakė, kad jie nenorėtų gauti iš savo vaikų tokių laiškų. Pasisakiusių nuomonės ir emocijos smarkiai skyrėsi, bet buvo matyti, jog šis rašinys pasiekė kiekvieno širdį.

Šakių atvirajame jaunimo centre Marijampolės apskrities vyriausio policijos komisariato psichologė Laura Krupavičiūtė diskutavo su rajono jaunimu tema – kam sunkiau pagelbėti: ar patyčių aukai, ar besityčiojančiam paaugliui, jaunuoliui.

„Projekto metu buvo filmuojama socialinė reklama prieš smurtą ir patyčias. Reklamos filmavime dalyvavo šeši Šakių rajono moksleiviai ir šeši suaugę įvairių profesijų šakiečiai. Šiuo metu leidybai rengiamas kalendorius, kuriam savo nuomonę apie smurtą šeimose ir atvaizdus pateikė 12 įvairių profesijų atstovių, žinomų Šakių rajono moterų ir merginų“, – pasakojo A. Mockevičiūtė.

Paskutinis akcijos „16 aktyvumo dienų prieš smurtą “ akcentas – nuotraukų konkursas „Smurtui – ne“. Pasak A. Mockevičiūtės, sulaukta tikrai dėmesio vertų ir temą atitinkančių nuotraukų. Moksleivių grupėje geriausia išrinkta „Žiburio“ gimnazijos moksleivės Guodos Langaitės nuotrauka „Tik niekam nesakyk“, suaugusiųjų grupėje – Jurgitos Bagdonienės nuotrauka „Užgesusios jėgos 2”. Tuo pačiu metu vyko 5–8 klasių moksleivių piešinių konkursas „Šeimoje smurtui vietos nėra“. Gražiausiu išrinktas Gabrielės Augustaitytės iš Kriūkų mokyklos-daugiafunkcio centro piešinys.

Rajono policijos komisariatas dėkoja visiems projekto dalyviams bei partneriams.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.