Ugniagesiai gelbėtojai ištisus metus lanko žmones ir negaili patarimų

scajevas
Nuotr. Šakių priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos Valstybinės priešgaisrinės priežiūros poskyrio viršininkas Gintaras Ščajevas džiaugėsi, kad žmonės labiau atsižvelgia į specialistų patarimus.

Lina POŠKEVIČIŪTĖ

Gaisrų padariniai visuomet skaudūs. Priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos pareigūnai gyventojams pataria išsiugdyti įprotį atsakingai prižiūrėti šildymo sistemą, ypač senuose namuose. Ištisus metus, siekdami padėti žmonėms apsisaugoti nuo gaisrų, jie lankosi gyventojų būstuose, vykdo prevencines akcijas.

Praeitais metais rajone kilo 93 gaisrai, žuvo du žmonės, vienas gyventojas buvo traumuotas. Šiemet jau kilo 52 gaisrai, kuriuose žuvo du rajono gyventojai. Pastarųjų gaisrų priežastys – neatsargus rūkymas.

Kalba apie prevenciją

Šakių priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos Valstybinės priešgaisrinės priežiūros poskyrio viršininkas Gintaras Ščajevas pasakojo, kad apie gaisrų prevenciją jau ne pirmus metus kalba su jauniausiais rajono gyventojais – pradinių klasių moksleiviais. Pasak G. Ščajevo, šiais metais vykdydami akciją „Būk saugus, moksleivi“ ugniagesių atstovai aplankė trylika rajono mokyklų, susitiko su 571 moksleiviu. Akcijos metu vaikai mokomi ne tik kaip išvengti gaisro ir kaip elgtis jam kilus, bet ir supažindinami su saugaus elgesio taisyklėmis buityje ir gamtoje, prie vandens telkinių vasaros ir žiemos metu.

„Manau, kad padidėjo vaikų sąmoningumas, mes lankydami per daugelį metų juos užsiauginom. Nuvažiuoji į mokyklą, jie mus pažįsta, sveikinasi. Mokyklose dalinam prevencinę medžiagą, paliekam mokomuosius filmus“, – kalbėjo G. Ščajevas ir pridūrė, kad, žiūrint į gaisrų priežastis, šiais metais dėl vaikų kaltės kilo tik vienas gaisras, o anksčiau vaikai per metus vidutiniškai sukeldavo apie dešimt gaisrų.

Lanko ištisus metus

G. Ščajevas kalbėjo, kad specialistai daugiausiai lanko tuos būstus, kurie apšildomi krosnimis. Pareigūnas teigia, kad ypač kaimo žmonės krosnis kūrena ne tik kūrenimo sezonu, todėl jis, inspektorius Rolandas Pavalkis, Linas Riauba ištisus metus su seniūnijų darbuotojais lankosi socialiai remtinų bei socialinės rizikos šeimų būstuose, taip pat daugiavaikėse šeimose.

„Visų pirma, kiekvienas turi rūpintis savo, šeimos, aplinkinių saugumu, sveikata bei savo turto apsauga. Žmonės per darbus ir skubėjimą dažnai pamiršta susitvarkyti krosnis, todėl mes patariame, įspėjame apie galimus padarinius. Lankome gyventojus prieš šildymo sezoną, kad iš anksto tinkamai jam pasiruoštų: išsivalytų kaminus, ypač susižiūrėtų krosnių pakuras, kad nebūtų kiauros“, – pasakojo G. Ščajevas.

Pasak jo, patikrų metu pas gyventojus atvažiavę inspektoriai vis dar randa ant krosnių prikrautų džiovinamų malkų, ant virvių virš krosnies kabančių džiovinamų skalbinių.

Pareigūnas patikino: kadangi nemažai metų lankosi tuose pačiuose būstuose, šioks toks pasistūmėjimas jaučiamas – žmonės geranoriškai tvarkosi.

„Tiesa, buvo atvejis, kai mūsų darbuotojai į vieną sodybą Žygėnų kaime buvo atvykę du kartus, bet jų niekas neįsileido, pasekmės tragiškos – rugsėjo 15 d. toje sodyboje kilo gaisras ir žuvo žmogus“, – apie skaudžią gaisrų patirtį pasakojo pašnekovas.

Bėda su kaminais

„Priminsiu dar kartą, kad ypač pavojingi dūmtraukių sienelėse atsiradę įtrūkimai ir plyšiai, nes pro juos gali išlėkti kibirkštys ir sukelti gaisrą. Todėl rekomenduojame nutinkuoti ir nudažyti kaminus baltai kalkių skiediniu ar kitokiais dažais. Jei tokiame dūmtraukyje atsiras įtrūkimas ar plyšys, jis bus lengvai pastebimas“, – patarė pareigūnas.

Jis rekomendavo prieš šildymo sezoną, o jo metu ne rečiau kaip kartą per ketvirtį iš dūmtraukių ir krosnių išvalyti suodžius.

Būti atsargiems ištisus metus

G. Ščajevas informavo, jog šiemet pareigūnai surengė keturiolika išvykų į seniūnijas, vykdė akciją „Kai žinau, namie saugiau“. Pareigūnai aplankė 122 sodybas, kuriose gyvena 258 suaugę ir 180 vaikų. G. Ščajevas teigė, jog Barzdų seniūnijos seniūno Remigijaus Naujokaičio iniciatyva penkiolikoje sodybų buvo nupirkti ir įrengti dūmų detektoriai.

Anot pareigūno, septynis kartus buvo surengta akcija „Kūrenkime saugiai”. Jos metu buvo aplankyti 78 gyvenamieji būstai, kuriuose gyvena 147 suaugę ir 155 vaikai. Su Marijampolės regiono aplinkos apsaugos departamento Šakių rajono agentūros specialistais ugniagesiai gelbėtojai dalyvavo dviejose akcijose „Kaminukas”, kurių metu buvo patikrinta 16 gamybinių objektų bei katilinių.

„Noriu gyventojams palinkėti, kad būtų saugūs ir atsargūs ištisus metus ne tik su šildymo įrenginiais, bet ir buityje, ūkyje, lankydamiesi miškuose, ilsėdamiesi prie vandens. Kad nė vienas iš mūsų netaptų nelaimingų atsitikimų statistiniu dalyviu“, – palinkėjo pašnekovas.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Miškasodis: kiek tai prasminga ir reikalinga?

klausimelis 04 23Rimas iš Gelgaudiškio:

Nemažai esu medžių per gyvenimą pasodinęs, nors ne miškininkystėje dirbu. Esu gelgaudiškietis, todėl rūpi Gelgaudiškio miško likimas. Mačiau, kaip žūsta miškas. Bet toks gyvenimas. Mums gal ir atrodė, kad reikėjo anksčiau sergančius medžius pjauti. Faktas, kad yra išnykę didžiuliai miško plotai, bet tam yra specialistai. Nuomonės gelgaudiškiečių išsiskyrė: vieni šaukia, kodėl mišką išpjovė, bet jau miškas buvo miręs. 

klausimelis 04 23 2

Danutė iš Gelgaudiškio:

Džiaugiuosi, kad vyko miškasodžio akcija. Nesu anksčiau dalyvavusi ir medžių ne itin daug pasodinusi. Dėl miškų kirtimo išties daug nuomonių, yra prieštaraujančių plyniems miško kirtimams. Manau, jeigu jau medžius kokios kirvarpos graužia, būtina šalinti, bet po to reikia ir atsodinti. Dalyvavau, nes man rūpi, kad vaikai ir proanūkiai turėtų kur žemuogių ar grybų pasirinkti, augtų kuo sveikesnėje aplinkoje.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.