Šakių mieste rasta bomba dienai pakoregavo gyvenimą

tarnybos
Nuotr. 200 m spinduliu nuo bombos radimo vietos buvo aptverta teritorija ir evakuoti gyventojai.

Lina POŠKEVIČIŪTĖ

Penktadienį Šakiuose, Gimnazijos gatvėje, žemę kasę darbininkai prie namo pamatų aptiko maždaug 100 kg sveriančią Antrojo pasaulinio karo laikų aviacinę bombą. Buvo iškviesti išminuotojai, dėl galingos bombos keliamo pavojaus teko evakuoti daugiabutį, vaikų darželį ir keliolika individualių namų.

Išminuotojai bombą išsivežė tik apie dešimtą valandą vakaro ir sunaikino už miesto.

Maždaug šimto kilogramų aviacinę bombą statybininkai atkasė prie namo pamatų. Darbininkai gyventojams įrenginėjo vandens įvadą.

Buvo vykdomas planas „Skydas“: į įvykio vietą sulėkė policija, ugniagesiai ir kariuomenės išminuotojai. Įvertinę padėtį jie liepė evakuotis visiems, kas gyvena arčiau nei du šimtai metrų nuo bombos radimo vietos, evakuotas vaikų darželis „Berželis“.
Rajono savivaldybės administracija priėmė sprendimą, kad netoliese esančiame kitame vaikų darželyje evakuotiems gyventojams būtų įrengtas laikino prieglobsčio punktas. Ten žmonės gavo geriamojo vandens, galėjo pailsėti, kol tarnybos nutars, ką daryti.

Pasak J.Vitkaus išminavimo kuopos vado Nerijaus Aleknos, pirmiausiai išminuotojai nutarė nukenksminti sprogdiklį, mat judinti bombą, kol tai nepadaryta, pernelyg pavojinga.

„Bandysim neutralizuoti. Policija tikrina namus, ar nėra juose pasilikusių žmonių“, – aiškino J. Vitkaus išminavimo kuopos vadas N. Alekna. Anot jo, tokio tipo aviacinė bomba, kokia rasta Šakiuose, dažnai būdavo naudojama Antrajame pasauliniame kare, ji sprogimo metu griauna viską aplink.

Šakių savivaldybės administracijos specialistai aktyviai dalyvavo organizuodami gyventojų evakuaciją ir stebėjo padėtį mieste. Štai Aušra Bajerčiūtė sakė, kad nuolatos lankėsi įvykio vietoje.

„Situaciją nuolat kontroliavo specialiosios tarnybos, apsilankius įvykio vietoje buvo ramu, žmonės nepanikavo. Tik smalsuolių susirinko daug. Į mus nesikreipė gyventojai, kurie neturėtų kur laikinai išvykti iš namų, dauguma žmonių pagalbos sulaukė vaikų darželyje „Klevelis“. Dirbu šį darbą tik kelias dienas, tad išbandymas buvo nemenkas“, – kalbėjo savivaldybės specialistė darbuotojų saugai ir sveikatai, korupcijos prevencijai bei mobilizacijai A. Bajerčiūtė.

Apie dešimtą valandą vakaro gyventojai jau galėjo lengviau atsikvėpti –bombą, kurioje buvo apie 50 kilogramų sprogmenų, išminuotojai išvežė už miesto ir susprogdino savivaldybės pasiūlytoje vietoje. Gyventojams buvo leista grįžti į patalpas.

„Bomba neutralizuota, nuostolių neturime, viduje buvo apie 50 kilogramų sprogstamosios medžiagos. Detonavo kaip suplanuota, noriu padėkoti specialiosioms tarnyboms ir savivaldybės surastam ekskavatorininkui, kuris paruošė vietą – iškasė duobę sunaikinimui“, – sakė J. Vitkaus išminavimo kuopos vadas N. Alekna. Jis dar kartą gyventojams priminė, kad šie elgtųsi atsakingai – radę į sprogmenį panašų daiktą jokiu būdu jo neardytų, o skambintų bendruoju pagalbos telefonu 112.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.