Rajono gyventojai – telefoninių sukčių akiratyje

kvederevicius
Nuotr. Pasak rajono policijos komisariato viršininko Aušrio Kvederevičiaus, pastaruoju metu vėl stipriai suaktyvėjo sukčiai. Dažniausiai prisistatoma dukterimis ar sūnumis, sakoma, jog padarė avariją ir sužalojo kitą žmogų arba pats nukrito nuo laiptų, ir prašoma finansinės pagalbos.


Lina POŠKEVIČIŪTĖ

Lapkričio pradžioje, vos per savaitgalį, registruota 16 pranešimų dėl sukčiavimo įvairiose Šakių rajono savivaldybės vietovėse. Pradėti du ikiteisminiai tyrimai. Policijos pareigūnai kreipiasi į visus gyventojus – būkite budrūs.

Tiesiai į sukčių pinkles

Paskiausiai buvo gautas pranešimas lapkričio 8 d., kad viena garbaus amžiaus moteris pateko į „sukčių gaudytojų“ rankas ir prarado 1000 eurų.

Jai paskambinusi „giminaitė“ verkšleno, kad pateko į avariją ir jai reikia pinigų. Tačiau moteris, girdėjusi apie sukčių pinkles, padėjo  ragelį. Netrukus jai vėl paskambino – šįkart vyras, prisistatęs pareigūnu, kuris močiutei pradėjo kalbėti apie tai, kad jie nori sugauti sukčius, kurie išvilioja žmonių pinigus. Ir paklausė, ar daug pinigų ji turinti. Močiutei pasakius, jog turi 10 eurų, vadinamasis „pareigūnas“ nepatikėjo ir pradėjo mulkinti pašnekovę, jog nori surengti sukčiams pasalą ir pagaliau juos sugauti. Tada močiutė prisipažino turinti 1000 eurų – juk reikia padėti, jei toks rimtas reikalas.

Vadinamasis „pareigūnas“ liepė pažymėti turimus pinigus – užlankstyti banknotų kampus ir taip įduoti atėjusiam sukčiui, kad šis būtų sučiuptas su įkalčiais. Po pasalos pinigus žadėjo grąžinti. O tuo metu „pareigūnai“, anot skambinančiojo, apsupę kiemą laukia pasaloje.

Netrukus atėjo ir sukčius, kuris beveik nieko ir nekalbėjo, močiutė jam atidavė 1000 eurų ir ėmė stebėti iš tolo, kaip jį sulaikys. O šis ėjo ir nuėjo. Jokios pasalos, jokio sulaikymo. Moteris, supratusi, kad pakliuvo į „sukčius gaudančių“ pinkles, kreipėsi į policiją.

Sukčiavimo būdai

Pasak rajono policijos komisariato viršininko Aušrio Kvederevičiaus, sukčiai tobulėja ir prigalvoja vis naujų sukčiavimo būdų.

„Sukčiai kuo ilgiau stengiasi kalbinti žmogų telefonu, jo nepaleisti, kad šis nepadėtų ragelio ir nepasitartų, pavyzdžiui, su kaimyne ar nepaskambintų sūnui ar dukrai. Žmogus turėtų iš karto padėti ragelį, susisiekti su artimaisiais“, – kalbėjo komisaras.

Pasirodo, sukčiams svarbiausia emocinis, psichologinis aspektas – sukelti žmogui šoką ir kuo ilgiau kalbinti jį telefonu, kad per tą laiką spėtų atsiųsti „kojas“, t. y. asmenį, kuris paima iš nespėjusio atsitokėti žmogaus pinigus. Pasak A. Kvederevičiaus, sukčiai, atėję paimti pinigų, net duoda žmogui pasirašyti tariamus pinigų perdavimo-priėmimo lapus.

Gyventojams sunkiau atpažinti balsus, kai į ragelį prislopintu balsu „verkia“ dukra, „patekusi į bėdą“, ir prašo pagalbos, o paskui iš jos telefoną perima ir pokalbį tęsia koks nors „gydytojas“ ar „pareigūnas“, sakantis, kad už tūkstantį, kitą viską sutvarkys.

Taigi lapkričio pradžioje iš apgautų rajono gyventojų sukčiai viliojo pinigus įvairiais būdais. Vienas, prisistatęs gydytoju, teigė, kad dukra Norvegijoje nukrito nuo laiptų ir sužalojo mergaitę, už tai reikalavo 3000 eurų. Chirurgu prisistatęs sukčius reikalavo 3000 eurų dukros operacijai. Anūke apsimetęs sukčius į ragelį „verkė“, kad ją partrenkė automobilis. Dar skambino „draugė Agota“, kuri nukritusi nuo laiptų sužeidė mergaitę, ši pateko į ligoninę, o jos tėvai padavė į teismą, reikalavo 6000 eurų, todėl prašė padėti, šiuo atveju kalbėjo ir „gydytojas“.

Pasirodo, populiariausi sukčių kabliukai – kritimas nuo laiptų, įvairios avarijos, į kurias papuola mamos, dukros ar anūkės. Kvailiausių sukčių kategorijoje prizinė vieta galėtų atitekti už telefoninį grasinimą nužudyti dukrą, kurios moteris realiai net neturi.

Nei prekių, nei pinigų

Rajono policijos vadovas A. Kvederevičius pasakojo, kad gyventojai papuola ir į internetinių sukčių pinkles arba pinigus praranda pirkdami prekes pagal skelbimus. Dažnai už prekę prašoma sumokėti avansu, o po to pardavėjai dingsta kaip į vandenį, į skambučius neatsako. Artėjant žiemai, tai gana dažnas sukčiavimo būdas, nes gyventojai ypač perka kurą. Šakiuose pradėti du ikiteisminiai tyrimai dėl nepristatytos prekės – medžio pjuvenų briketų. Neretai sukčiai prašo avanso už neva parduodamus televizorius, buitinę techniką, net transporto priemones. Pareigūnas patarė gyventojams, kad prieš perkant internetu žmonės pasidomėtų įmonėmis, iš kurių perka, – ar jos apskritai egzistuoja, kad prekybos tinklapiai turėtų SSL sertifikatą ir pan. Tačiau kaimo žmonės dažniausiai sudaro buitinius sandorius žmogus – žmogui.

Būkite budrūs

Policija pataria gyventojams nebūti patikliems, ypač sulaukus skambučių telefonu – pirmiausia, išgirdę apie nelaimę ar avariją, gyventojai turėtų skambinti artimiesiems ir įsitikinti, kaip yra iš tiesų. Pareigūnai ragina nesileisti į namus nepažįstamų asmenų ir neatiduoti jiems pinigų, nes nei policininkai, nei gydytojai po namus nevaikšto ir pinigų nerenka. Ir, žinoma, niekam niekada gyventojai neturėtų atskleisti savo asmens duomenų ar banko prisijungimo kodų – kad nebūtų ištuštinta jūsų sąskaita. Pareigūnai prašo gyventojų perspėti apie sukčiavimo būdus savo senelius, tėvus, gimines.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.