Nuo gegužės dūmų detektorius privalės turėti visi

dumu detektorius
Nuotr. Nuo gegužės visuose namuose turės būti įrengti dūmų detektoriai.


Sausio 6 d. seniūnų pasitarime Marijampolės apskrities priešgaisrinės gelbėjimo valdybos Šakių priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos viršininkas Virginijus Rekešius informavo, kad nuo gegužės visuose Lietuvos gyvenamuosiuose būstuose – butuose, individualiuose namuose, sodo nameliuose – turės būti įrengti autonominiai dūmų detektoriai, to reikalaus įsigaliosiantys teisės aktai.
 
Pasak V. Rekešiaus, autonominiai dūmų jutikliai – ne naujovė, jau daugelis juos turi įsirengę. Pareigūnas pabrėžė, kad suveikus dūmų detektoriui, gyventojai įspėjami apie gresiantį pavojų, o laiku iškviesta pagalba gali padėti išgelbėti žmonių gyvybes ir turtą.

„Rajone mes turime gerų pavyzdžių, kai dūmų detektorius išgelbėjo ne vieną gyvybę. Noriu pagirti Lekėčių seniūniją, kuri greitai priima naujoves, ir propaguoja dūmų detektorių įrengimą seniūnijos gyventojams. Ačiū seniūnui Ričardui Krikštolaičiui, kad jis rūpinasi savo gyventojais. Prisimename praeitų metų įvykį Mikytuose, kuomet 12-metis berniukas išgelbėjo mažametę sesutę, nes namuose buvo įrengtas dūmų detektorius. Berniukas išgirdo skleidžiamą dūmų detektoriaus signalą, sureagavo ir išnešė iš degančių namų sesutę“, – kalbėjo V. Rekešius.

Pasak pareigūno, Šakių priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos pareigūnai artimiausiu metu planuoja susitikti seniūnijose su darbuotojais ir bendruomenės nariais bei supažindinti juos kokį detektorių pirkti, kaip parinti tinkamą vietą jam įrengti, kaip jį prižiūrėti.

„Žmonėms galbūt kyla klausimų, kodėl reikia privalomai įsirengti dūmų detektorius. Manau, kad žmonės pagaliau turi suprasti, kad tas prietaisas gali apsaugoti juos nuo nelaimės“, – teigė V. Rekešius.

Ugniagesiai sako, kad detektorių kaina siekia 5–15 eurų. Kaina priklauso nuo įrenginio ilgaamžiškumo: vienų detektorių maitinimo elementus reikia keisti kas pusantrų metų, kitų – kas penkerius metus ir pan.

„Noriu paprašyti seniūnų: jeigu dėl dūmų detektorių naudojimo, jų įsigijimo į jus kreipsis žmonės, tai paaiškinkite detektorių įsigijimo, įrengimo galimybes ir naudą. O svarbiausia paaiškinti, kad tai nėra kažkokia prievarta. Manau, žmonės bus sąmoningi“, – aiškino tarnybos viršininkas.

Kaip susirinkusius informavo Biudžeto ir skyriaus vedėja Egidija Grigaitienė, numatoma iš biudžeto lėšų skirti 2 tūkst. eurų Šakių rajono savivaldybės priešgaisrinei tarnybai dūmų detektoriams, kurie pirmiausiai bus įrengti socialinių būstų gyventojams, įsigyti.

Lietuvoje kasmet per gaisrus žūsta apie 100 žmonių. Anksčiau gerokai daugiau žmonių žūdavo kaimo vietovėse, dabar žūčių skaičius panašus ir miestuose. Manoma, kad, visuose būstuose įrengus dūmų detektorius ir tinkamai juos prižiūrint, žmonių žūčių Lietuvoje sumažėtų apie tris kartus.

Lukšių seniūnas Vidas Cikana pasitarime iškėlė klausimą dėl vandens telkinių Lukšių seniūnijoje stokos, pasirodo, net dviejose seniūnijos gyvenvietėse jų nėra, ir atsitikus nelaimei ugniagesiams gelbėtojams nėra iš kur pripildyti gaisrinių cisternų. Jo žodžiais, galbūt reiktų numatyti vietas ir iškasti naujus vandens telkinius.

G. Rekešius pakomentavo, kad Priešgaisrinės saugos įstatyme yra numatyta, kad kiekvienas asmuo, turintis vandens telkinį, privalo leisti juo naudotis gaisrui gesinti.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.