Vagių įžūlumas: aviliai vagiami su visomis bitėmis

aviliai
Nuotr. Bitininkas Arvydas Počas pasakojo, kad kasmet dingdavo po keletą avilių, tačiau šį pavasarį pavogti net 23 aviliai su visomis bitėmis. Įvykį tiria policijos pareigūnai.

Lina POŠKEVIČIŪTĖ

Naumiestiečio Arvydo Počo ramybę jau kuris laikas drumsčia vagys, bitininkas neteko net 23 avilių su juose gyvenančiomis bitėmis. Garsus Lietuvos bitininkas Algirdas Amšiejus teigė, kad bičių vagystę reiktų prilyginti nužudymui... Policija ragina avilius žymėti ir imtis kitų saugumo priemonių.

Ilgapirščių negąsdina niekas

Naumiestietis A. Počas sako, kad jam neduoda ramiai gyventi bičių vagys. Apie 40 metų bites laikantis bitininkas šiuo metu turi apie pusantro šimto bičių šeimų. Visi aviliai išdėstyti skirtingose mūsų ir Vilkaviškio rajono vietose. Vyriškis pasakojo, kad kasmet penki, septyni aviliai dingdavo, o šį pavasarį iš bitynų pavogti net 23 aviliai. Bitininkas dėl avilių vagysčių kreipėsi į policiją, kelis avilius su bitėmis A. Počas atgavo.

„Šiemet neliko nė vieno avilio Žėglių kaime, Žvirgždaičių seniūnijoje, jie stovėjo atokiame vienkiemyje. Pirmą kartą šešis pavogė, kitą kartą dvylika avilių. Būdavo, kad ilgapirščiai medaus iš meduvės išima. Bet taip, kad visus avilius susikrovę išvežtų, tai nėra buvę. Bitės dar neapsiskraidę, avilių išvis šiuo metu judinti negalima. Todėl tuose aviliuose, kuriuos susigrąžinau, bitės išsisklaidė, perai atšaldyti“, – pasakojo apvogtas bitininkas.

Pasak jo, avilius nugvelbė tikrai ne vienas asmuo, avilio vienas nepakelsi, bitininkas įsitikinęs, kad pavogti aviliai buvo išvežti su transporto priemone.

Bitininkas jau spėjo įvertinti nuostolius, avilys kainuoja apie 100 eurų, bičių šeima – dar 150 eurų. Pasidomėjus, kaip pavyksta avilį pavogti su jame esančiomis bitėmis, pašnekovas atskleidė, kad dažniausiai piktavaliai užkiša avilio lakas ir tuomet bitės ilgapirščių nebegąsdina.

„Aš manau, kad jau atsirado žmonės, kurie vogdami avilius iš to daro verslą. Vieną asmenį policija sulaikė šį mėnesį. Ačiū pareigūnams, kurie neliko abejingi, pravažiuodami pamatė prie kelio paliktus įtartinus ryšulius. Nuo 1985 m. tai antras kartas, kad bičių vagį sugavo. Bet šis prisipažino, kad tik šešis avilius pavogė, o kur iš gretimai esančio bityno dingo aviliai – teigė nieko nežinantis, neišdavė ir savo bendrininkų. Aš esu įsitikinęs, kad minėtas asmuo vagiliauja ir kituose mano ir kitų bičiulių bitynuose“, – pasakojo nuo ilgapirščių nukentėjęs A. Počas ir stebėjosi, kad įtariamojo šeima taip pat yra bitininkai.

A Počas, manydamas, kad panašūs įvykiai nesiliaus ir ateityje, prasitarė svarstantis galimybę bičių laikymo vietose įrengti vaizdo stebėjimo kameras, kartu su kitais rajono bitininkais imsis kitokių priemonių, kokių, kol kas neatskleidė. Vagystės atveju kameros galbūt padėtų identifikuoti ilgapirščius. Bitininkas yra paženklinęs avilius, jie sunumeruoti, bet nei ženklai, nei aviliuose įsikūrusios bitės ilgapirščių neatbaido.

„Iš bičių vagysčių nepraturtėsi, tik žmogus vogdamas savo dūšią priteršia, su tuo paskui teks gyventi visą gyvenimą. Bitės peržiemojo gerai, aš jų turiu daug, bet jau dabar principingai kovosiu su ilgapirščiais“, – sakė pašnekovas.

Apeliuoja į pirkėjų sąžinę

Lietuvos bitininkų draugijos viceprezidentas doc. dr. A. Amšiejus teigė, kad ir kitose Lietuvos vietovėse pasitaiko vagysčių, šiemet ypač padaugėjo Panevėžio, Pasvalio rajonuose. Jo nuomone, vagia ten, kur bitininkystė labiau paplitusi ir kur geriausios bitės.

„Manau, kad vagia dėl pasipelnymo. Kiekvienas bičių pervežimas suteikia bitėms didelį stresą. O šiuo metu jos dar neapsiskraidę. Po tokių stresų bitės sirgti pradeda. Čia yra baisiau negu baisu“, – pasipiktinimo ilgapirščiais neslėpė pašnekovas.
Jo nuomone, visuose turimuose bitynuose bitininkas kamerų neįsirengs, A. Amšiejus įsitikinęs, kad mažai dirba policija.

„Policija turėtų taikyti vagims pačias griežčiausias atsakomybės priemones. O dabar, jei suranda bičių vagį, šis grąžina bites, tai viskas tuo ir pasibaigia. Avilių vagystė turėtų būti prilyginama namo išplėšimui ir dar su nužudymu...“ – svarstė garsus Lietuvos bitininkas.

Jis mano, kad bičiulis, pirkdamas avilius su bičių šeimomis, turėtų pasidomėti, iš ko perka, bet, pasak A. Amšiejaus, yra bitininkų, nepriklausančių jokiai bitininkų organizacijai ar draugijai, todėl informacija neapsikeičiama. Anot pašnekovo, pasitaiko ir nesąžiningų bitininkų, kurie susigundo įsigyti bitelių už vagišių pasiūlytą mažesnę kainą.

Apie vagystes žino ir Šakių rajono bitininkų draugijos pirmininkas Kęstutis Ūsas, jis teigė, kad vagysčių pasitaiko kasmet. Anot jo, šiuo metu ypač suaktyvėjo vagys, nes pavasarį ypač brangios bičių šeimos.

„Manau, kad vagys tame pačiame rajone avilių su bitėmis neparduoda, nes mes vieni kitus pažįstam, žinom ir bičiulių avilius. O ir vogti eilinis žmogus neis. Turi žinoti, kaip bites paimti ir kur jas padėti“, – svarstė K. Ūsas.

Nėra jokių spynų

„Nuo vagių nėra jokių spynų, tačiau saugumo priemonių imtis vis tiek reikia: bitininkai išskirtinėmis žymėmis turėtų pasižymėti savo avilius, juos nufotografuoti ir avilių vagystės atveju išplatinti fotonuotraukas su tekstu apie avilių vagystę socialiniuose tinkluose. Jei yra galimybė, avilius statyti šalia gyvenamųjų sodybų, nes tokiu atveju yra tikimybė, jog kažkas pamatys ir užfiksuos vagystę padariusio asmens automobilį, pastebės ir galės apibūdinti policijai įtartinus asmenis. Jei tokios galimybės nėra, avilius galima statyti atokiose vietose, bet juos reikia pastatyti taip, kad jų nesimatytų nuo pagrindinių kelių. Į avilius įtaisyti GPS siųstuvus, bitynuose statyti stebėjimo kameras“, – rekomendavo Šakių rajono policijos bendruomenės pareigūnė Aušra Mockevičiūtė.

Rajono policijos komisariato duomenimis, yra gauti trys pranešimai apie avilių vagystes: pagrobti 23 aviliai, yra atliekamas ikiteisminis tyrimas. Už tokią nusikalstamą veiką gresianti didžiausia bausmė – laisvės atėmimas iki trejų metų. Tačiau taip pat gali būti skiriama bauda arba viešieji darbai.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.