Policijos profesinė diena paminėta atsigręžiant į istoriją

policija muziejuje
Nuotr. Kolegas profesinės šventės proga pasveikino Šakių rajono policijos komisariato viršininkas Aušrys Kvederevičius ir bendruomenės pareigūnė Aušra Mockevičiūtė.

Lina POŠKEVIČIŪTĖ

Spalio 2-ąją Šakių rajono policijos komisariato pareigūnai pradėjo šv. Mišiomis Šakių Šv. Jono Krikštytojo bažnyčioje. Šįmet šventė ypatinga, nes kartu su Lietuva 100-metį švenčia ir šalies policija.

Zanavykų muziejuje šventę pradėjusi rajono policijos komisariato bendruomenės pareigūnė Aušra Mockevičiūtė, daugiau kaip dvidešimt metų atsidavusi šiam darbui, pabrėžė, kad nors per tą laikotarpį keitėsi darbo sąlygos, techninės priemonės, algos, tarnybų pavadinimai ir funkcijos, bet išliko pareigūnų kilnus pašaukimas tarnauti Lietuvai, įstatymui ir žmogui.

Į šventiškai nusiteikusius kolegas, policijai giminingų institucijų vadovus, svečius kreipdamasis rajono policijos komisariato viršininkas Aušrys Kvederevičius pabrėžė, kad policija modernėja.

„Kolegas nuoširdžiai sveikinu su mūsų švente. Didžiuokitės tuo, ką darote, ir darykite tai iškelta galva, kaip tai darau aš. Dabar jūs visi turite galimybę pradėti kurti antrojo šimtmečio policijos istoriją, linkiu dideliu žingsniu į naują šimtmetį žengti ir toje istorijoje palikti pėdsaką“, – kalbėjo A. Kvederevičius.

Jis paminėjo, kad rugsėjo 28 d. priesaiką davė nauja rajono policijos komisariato darbuotoja, Reagavimo skyriaus vyriausioji patrulė Viktorija Matusevičiūtė.

Padėkota ir į pagalbą policijos pareigūnams dažnai atskubantiems policijos rėmėjams. Štai Raimondas Kasperavičius kartu su policijos pareigūnais per beveik metus išdirbo per 300 valandų, o Vytautas Venslovaitis apie 90 valandų. Už glaudų bendradarbiavimą ir geranorišką pagalbą padėkota ir Priešgaisrinei gelbėjimo tarnybai. Tarnybos viršininkas Virginijus Rekešius linkėjo policijai pilnatvės, pareigūnams vienas kito supratimo ir pasitikėjimo. Profesinės šventės proga gero tarpinstitucinio bendradarbiavimo linkėjo ir svečiai – Valstybinės sienos apsaugos tarnybos, Lietuvos kariuomenės Krašto apsaugos savanorių pajėgų atstovai.

Primindamas policijos istoriją, buvęs rajono policijos komisaras, atsargos pareigūnas Romualdas Variakojis pasakojo, kad svarbus žingsnis reorganizuojant miliciją į policiją žengtas 1990 metų gruodžio 11-ąją, kai buvo priimtas Lietuvos policijos įstatymas. Anot jo, Šakiuose šimtu procentų  pareigūnai perėjo dirbti į naują sistemą. Pasak R. Variakojo, prasidėjus buvusios milicijos reorganizavimui, pareigūnams pirmas iššūkis buvo tragiški 1991 metų sausio įvykiai. Tomis dienomis net 21 Šakių komisariato darbuotojas vyko palaikyti viešąją tvarką Vilniuje.

„Neturėjome mes tuomet tiek transporto, kiek turite jūs dabar, todėl po Šakių miestą pareigūnai patruliuodavo pėsčiomis. Šiuo metu pareigūnų yra žymiai mažiau, bet esate efektyvesni, turite transportą, ryšio priemones. Svarbiausia, kad turėtumėte norą dirbti“, – kalbėjo R. Variakojis.

Dar vienas gražus šventės akcentas – paroda „Tarpukario Lietuvos policija fotografijose“ iš buvusio Marijampolės apskrities vyriausiojo policijos komisariato viršininko kolekcionieriaus Skirmanto Andriušio kolekcijos, ji skirta policijos šimtmečiui paminėti. Parodoje eksponuojamose nuotraukose užfiksuotos 1918–1940 m. Lietuvos policijos gyvenimo akimirkos.

S. Andriušis pasakojo, kaip 1918-aisiais sunkiai kūrėsi šalies policija. Trūko uniformų, pareigūnai rengėsi ir ginklavosi, kaip kas norėjo ir galėjo. O tarp pirmųjų policininkų buvo kunigai, mokytojai, gydytojai, ūkininkai ir kiti.

„Tačiau 1940-ųjų išvakarėse mes jau turėjome visai modernią policiją, bemaž nenusileidžiančią Vakarų šalims“, – pasakojo S. Andriušis.

S. Andriušis atskleidė, kad jam teko bendradarbiauti su Lietuvos policijos departamentu rengiant knygą „Lietuvos policijai 100 metų“, kuri tik ką išleista ir bus padovanota kiekvienam šalies pareigūnui.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.