Ugniagesiai gelbėtojai vėl rūpinsis namų saugumu

Įpusėjantį šildymo sezoną dažnai lydi gaisrai, kurių priežastys yra nevalyti, netinkamai įrengti ir nesandarūs dūmtraukiai, netvarkingos krosnys ir kt. Būtent dėl šios priežasties kasmet ugniagesiai gelbėtojai vykdo prevencinę akciją „Gyvenkime saugiai“, kurios tikslas – gaisrų prevencija.

Kaip sako Šakių priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos vyr. inspektorius Rolandas Pavalkis, ne išimtis ir šie metai – gelbėtojai jau važinėja po rajoną, atlieka tiek švietėjišką darbą – kalbasi su žmonėmis saugos temomis, tiek apžiūri krosnis, elektros instaliaciją, dūmtraukius ir kt. Taip pat pastaraisiais metais gelbėtojai atvykę pas žmogų į namus stebi, ar yra įrengtas dūmų detektorius. Kol kas ugniagesiai dėl dūmų detektorių yra tolerantiški, jų neradę neskuba bausti, o ragina įsirengti savo pačių labui. Tą puikiai iliustruoja jau ir šiais metais atsitikęs atvejis mūsų rajone, kada Jančių kaime (Lekėčių sen.) vienos sodybos gyventojos gyvybę išgelbėjo būtent įrengtas dūmų detektorius. Sausio 22d. ugniagesiai gelbėtojai gavo pranešimą, kad minėtame kaime kilo gaisras, tačiau atvykus paaiškėjo, jog sodybos gyventoja, ko gero, per anksti užkišo krosnies sklendę ir namuose pasklido dūmai. Laimei, nuo nelaimės moterį išgelbėjo signalizuojantis detektorius ir ji nenukentėjo, o detektoriaus signalą išgirdo netgi už kelių šimtų metrų buvęs kaimynas. Anot R. Pavalkio, šis pavyzdys puikiai iliustruoja dūmų signalizatoriaus naudą, nes dažniausiai žmonės pirma nuo dūmų uždūsta, kol ugnis spėja tikrai įsisiautėti, o ką jau kalbėti, jeigu gaisras kyla naktį – tada gali apie pavojų perspėti tik smarkiai signalizuojantis detektorius.
 
Tačiau ne visada dūmų detektorius gali apsaugoti žmones nuo gaisrų. Neseniai rajoną apskriejo žinia, kad aštuonių asmenų šeimą Bliūkiškių kaime gaisras paliko be pastogės. Laimei, anot vyr. inspektoriaus, gaisras kilo vakare, kai žmonės dar nemiegojo ir aukų pavyko išvengti. Tiesa, inspektorius pastebi, kad gaisro priežastis buvo netvarkinga elektros instaliacija ir čia jau žmogui niekas negali padėti – tik jo paties sąmoningumas. Būtent apie atsargumo priemones, ką turėtų namų gyventojai pasikeisti, atnaujinti, suremontuoti, akcijos metu atvykę ugniagesiai gelbėtojai ir aptaria su gyventojais. Itin didelis dėmesys yra skiriamas socialinių būstų gyventojams ir juos, anot inspektoriaus, stengiamasi aplankyti kasmet, tačiau kaip gyventojai priima ugniagesių pastabas ir kaip į jas reaguoja – jau kitas klausimas.

Prevencinę akciją „Gyvenkime saugiai“ ugniagesiai gelbėtojai vykdo nuo vasario 1 d. iki metų pabaigos.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Miškasodis: kiek tai prasminga ir reikalinga?

klausimelis 04 23Rimas iš Gelgaudiškio:

Nemažai esu medžių per gyvenimą pasodinęs, nors ne miškininkystėje dirbu. Esu gelgaudiškietis, todėl rūpi Gelgaudiškio miško likimas. Mačiau, kaip žūsta miškas. Bet toks gyvenimas. Mums gal ir atrodė, kad reikėjo anksčiau sergančius medžius pjauti. Faktas, kad yra išnykę didžiuliai miško plotai, bet tam yra specialistai. Nuomonės gelgaudiškiečių išsiskyrė: vieni šaukia, kodėl mišką išpjovė, bet jau miškas buvo miręs. 

klausimelis 04 23 2

Danutė iš Gelgaudiškio:

Džiaugiuosi, kad vyko miškasodžio akcija. Nesu anksčiau dalyvavusi ir medžių ne itin daug pasodinusi. Dėl miškų kirtimo išties daug nuomonių, yra prieštaraujančių plyniems miško kirtimams. Manau, jeigu jau medžius kokios kirvarpos graužia, būtina šalinti, bet po to reikia ir atsodinti. Dalyvavau, nes man rūpi, kad vaikai ir proanūkiai turėtų kur žemuogių ar grybų pasirinkti, augtų kuo sveikesnėje aplinkoje.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.