Nelaimės ištikta šeima nesijaučia palikta likimo valiai

gaisras gelgaudiskyje1
Per gaisrą penkių asmenų šeima suspėjo išeiti iš degančio namo tik dūmų detektoriaus signalo dėka, o dabar be turto likusiems nelaimėliams skuba padėti vietos bendruomenė. Šakių PGT nuotr.

Rita PLAUŠINAITYTĖ-ŠERKŠNIENĖ

Ankstų sekmadienio rytą dūmų detektoriaus signalas pažadino miegančią penkių asmenų šeimą, kuri spėjo išeiti iš liepsnojančio gyvenamojo namo, esančio Pakalniškių kaime, Gelgaudiškio seniūnijoje. Ugnis pasiglemžė mažą medinį nuomojamą namelį, tačiau visi penki šeimos nariai liko gyvi.

Kaip pasakojo nukentėjusios nuo gaisro šeimos mama Anfisa Marcinkevičienė, vyras, išgirdęs signalą ir pajutęs kvapą, pradaręs į virtuvę duris iš kambario, kuriame šeima miegojo, pamatė ten siaučiančias liepsnas. Pakėlę vaikus, jie visi išbėgo laukan, o ugnis ir dūmai po nedidelį medinį namelį įsisiautėjo žaibiškai.

„Pasodinau vaikus į mašiną ir nustūmėme ją į pakalnę iš kiemo, rakteliai jos liko name“, – prisimena moteris, kuri sako, kad name liko ne tik automobilio rakteliai, bet ir visas jų turtas.

Anot nukentėjusiosios, namas, kuriame gyveno ir kuris sudegė, nėra jų šeimos nuosavybė, jie buvo čia tik įleisti gyventi, o patys išsimokėtinai pirko kitame kaime namą, tačiau jį dar tik įrenginėjo.

„Ten dar daug ko trūksta, neseniai įsivedėm vandenį, o grindų nėra, tik sienos ir stogas virš galvos. Po truputį tvarkėmės tą namą, galvojom kažkada įeit gyvent. Aišku, turime kur glaustis, bet likom be daiktų“, – pasakoja A. Marcinkevičienė.

Kalbėdama apie tą rytą įvykusią nelaimę, moteris sako, kad blogiausia, jog visi patyrė didžiulį šoką, o ji pati iki tol ir taip turėjo daug sveikatos problemų. Į lauką iš degančio namo tąkart išbėgo du suaugę asmenys ir trys nepilnamečiai – dvejų, ketverių ir trylikos metų vaikai.

„Vaikai patyrė didelį stresą, net nesuvokė, kas įvyko, išsigando labai. Po to ėmė manęs klausti, kur daiktai, mylimiausi žaislai“, – sako nukentėjusi moteris.

Gerai, kad į pagalbą šeimai greitai atskubėjo bendruomenė, seniūnija, socialinės darbuotojos, kaimynai. Žmonės jau tą pačią dieną rinko daiktus, vežė šeimai drabužius, žaislus, lovas, buities priemones, kad tik kažkaip pagelbėtų šeimai. A. Marcinkevičienė sako, kad seniūnija vaikams parūpino dviaukštę lovą net tą patį sekmadienį. Taip pat šeimai geradariai jau atidavė skalbimo mašiną, dujinę viryklę, daug drabužių ir žaislų. Moteris nesijaučia palikta likimo valiai, ji sako, kad jai jau pranešta, jog labdaros fondas rinks ir finansinę paramą šeimai, o vienkartinės pašalpos galės kreiptis ir į savivaldybę, kuri skiria po gaisro nukentėjusiems asmenims pinigų.

Kaip patikino Šakių socialinių paslaugų centro direktorė Vilma Bielskienė, šeimai tikrai daug padėjo jų centro socialinės darbuotojos, rinkdamos daiktus, neskaičiuodamos savo darbo valandų, taip pat tos šeimos nariams bus suteikta ir psichologo pagalba.

Vis dar neatsigaunanti po per gaisrą patirto šoko moteris sako, kad jų šeimą išgelbėjo tik dūmų detektorius.

„Jeigu ne tas dūmų detektorius, būtų buvę viskas“, – konstatavo A. Marcinkevičienė.

Nuo nelaimės dar neatsigavusiai moteriai antrina ir Šakių priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos vyresnysis inspektorius Rolandas Pavalkis. Jis sako, kad žmonės suspėjo išeiti tik todėl, kad išgirdo detektoriaus signalą, kuris juos pažadino. Anot inspektoriaus, gaisras name kilo dėl elektros instaliacijos gedimo, jo židinys buvo virtuvėje. Pasak R. Pavalkio, ne be reikalo ugniagesiai gelbėtojai prašo žmonių ne tik nusipirkti, bet ir tvarkingus, įjungtus detektorius pasikabinti namuose, nes jie jau ne pirmas kartas išgelbsti žmonių gyvybes. Tikrindami gyvenamuosius namus, inspektoriai susiduria su įvairiom situacijom – apie 80 proc. žmonių turi namuose dūmų detektorius, tik kokia 10 proc. jų būna neveikiantys. Anot ugniagesių, gyventojai turi suprasti, kad šis įrenginys yra ne dėl ugniagesių akių, o iš tikrųjų reikalingas dėl pačių žmonių saugumo ir gyvybės.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.