Rajono policijos komisariatas – tarp geriausiųjų

policijos ataskaita 02 14
Trečiadienį Šakių rajono policijos komisariate buvo pristatyta 2019 m. veiklos ataskaita, kurios paklausyti  ir sužinoti, kokių rezultatų pernai pavyko pasiekti rajono policijos pareigūnams, rinkosi gausus būrys visuomenės atstovų. D. Pavalkio nuotr.

Rita PLAUŠINAITYTĖ-ŠERKŠNIENĖ

Vasario 11 d. Šakių rajono policijos komisariate buvo pristatyta praėjusių metų veiklos ataskaita. Ataskaitos metu pateikti skaičiai kalba patys už save: kai kuriais pasiektais rezultatais komisariatas pirmauja tiek apskrityje, tiek Lietuvoje. Tačiau ne visa praėjusių metų įvykių statistika yra džiuginanti – keliuose neišvengta tragiškų įvykių.

Policijos veiklos ataskaitą pristatęs Šakių rajono policijos komisariato viršininkas Aušrys Kvederevičius sako, kad pareigūnai komandiniu ir nuosekliu darbu pernai pasiekė puikių rezultatų. Taip pat pasidžiaugė 49 komisariato pareigūnų kolektyvu, kurį sudaro gana jauno amžiaus vyrų (23) ir moterų (26) pusiausvyra. Pats viršininkas kukliai pristatė skaičius ir džiuginančią statistiką, o pristatyme dalyvavęs Marijampolės apskrities vyriausiojo policijos komisariato viršininko pavaduotojas Harimantas Poškevičius sako, kad Šakių rajono pareigūnai iš tiesų turi kuo pasidžiaugti ir gali drąsiai didžiuotis pasiektais puikiais rezultatais. Vienas tokių –  nusikalstamos veikos įvykių išaiškinamumas, kuris siekia net 83 proc. Šiuo rodikliu rajonas lenkia ne tik Marijampolės apskritį, bet ir bendrą Lietuvos vidurkį, kuris yra 72,3 proc. Taip pat pareigūnai džiaugiasi pagerinę reagavimo laiką, kuris yra svarbus, vykstant į iškvietimus –  į A lygio iškvietimus atvyksta per 6,27 min. (pernai į to paties lygio iškvietimus atvykdavo per 6,35 min.). Tiesa, anot A. Kvederevičiaus, galbūt iš šono atrodo, kad tos aštuonios sekundės nėra daug, tačiau jos svarbios tiems žmonėms, kurie, ištikus nelaimei, laukia įvykio vietoje. Pagerėjusiam pareigūnų reagavimui galbūt turėjo įtakos ir automobilių parko atnaujinimas – pernai jis buvo papildytas trimis naujais automobiliais.

„Gal kažkam džiugi žinia, gal ne, tačiau vagysčių skaičius išliko beveik tas pats – 78 atvejai, o tai yra tik dviem atvejais daugiau buvo negu užpernai, tačiau galiu pasidžiaugti kitu skaičiumi, kad pareigūnai pagerino ir jų išaiškinamumą iki 2 procentų. Taip pat džiugu, kad sukčiavimo atvejų rajone nepadaugėjo – 22 atvejai buvo, toks pat skaičius kaip ir pernai“, – sako A. Kvederevičius.

Dar viena gera žinia tiek visuomenei, tiek pareigūnams, kad pernai išaugo sulaikyto nelegalaus alkoholio kiekio skaičius iki 65 proc.  Šį skaičių sudaro tiek naminė degtinė, tiek legalaus alkoholio kiekis (kada alkoholis parduodamas neleistinu metu, nelegaliuose taškuose). Padidėjo ir sulaikytų kontrabandinių cigarečių kiekis – pernai rajone buvo nustatyta ir surasta netgi 11 tūkst. 255 cigarečių pakeliai.

„Įdėdami daug prevencinio darbo ir pastangų praėjusiais metais pareigūnai pasiekė gero rezultato sumažindami pranešimų iš taip vadinamųjų „karštųjų taškų“ skaičių nuo 65 proc. iki 49 proc.“, – teigia policijos komisariato viršininkas.

Būtent šia kryptimi prioritetus nusistatę pareigūnai dirba su kai kuriais asmenimis individualiai, pernai su tais asmenimis buvo pravesti net 444 individualūs užsiėmimai.  

Liūdna statistika yra ta, kad rajonas išsiskyrė keliuose žuvusių žmonių skaičiumi ir šiais rodikliais pirmauja apskrityje – pernai keliuose žuvo net septyni žmonės, o tokį didžiulį skaičių rajone turėjome tik prieš septynerius metus. Taip pat liūdina ir tai, kad pernai buvo sulaikyta daugiau asmenų, neblaivių prie vairo (131 asmuo), o dar liūdniau, kad 14 neblaivių vairuotojų padarė avarijas, iš kurių penkiose buvo sužaloti žmonės. Iš viso pernai rajono keliuose nustatyta beveik 2 tūkst. kelių eismo pažeidimų (plačiau apie eismo įvykių statistiką esame rašę ankstesniuose laikraščiuose).

Komisariato viršininkas džiaugėsi ir dėkojo visiems susirinkusiems už tai, kad pernai visuomenė labai aktyviai dalyvavo ir prisidėjo prie dingusių asmenų paieškų. Anot A. Kvederevičiaus, pareigūnams buvo netikėta, kad į paieškas įsitraukė daug aktyvių piliečių, kurie atvykdavo netgi iš kitų rajonų. Taip pat policijos komisariato viršininkas pastebėjo ir padėkojo visuomenei už naujos policinės priemonės keliuose populiarinimą – vadinamąjį trikojų ažiotažą, kuris mūsų rajoną, kaip aktyviai reagavusį į šį naują prietaisą, išgarsino per socialinius tinklus.

Komisariatas savo veiklą pristato kasmet, tačiau šįmet ataskaitos metu buvo pateikti ir visuomenės apklausos rezultatai, kurie buvo paimti iš Vidaus reikalų ministerijos vykdomų apklausų statistikos. Įdomu, kad dėl tam tikrų policijos veiklos vertinimų gyventojų nuomonė skiriasi nuo analizės, kuri pateikiama policijos statistikoje. Bendri visuomenės apklausos duomenys rodo, kad bendrai šalyje policija pasitiki 82 proc. gyventojų, o 78 proc. respondentų pasitiki Marijampolės apskrities policija. Geriausiai mūsų rajono komisariatas įvertintas žmonių dėl greito reagavimo ir nuvykimo į iškvietimus, o labiausiai žmonės nuvertino policiją dėl dviejų dalykų – dėl darbo su nepilnamečiais ir dėl vagysčių iš gyvenamųjų patalpų ištyrimo. Anot apklausose dalyvavusių respondentų, Šakių rajono gyventojai jaučiasi „greičiausiai saugūs“, o kad jaučiasi „visiškai saugūs“ – tokių atsakymų nebuvo.

Policijos komisariato viršininkas pristatė ir prevencines priemones, kurias daugiausiai vykdo Šakių bendruomenės pareigūnė Aušra Mockevičiūtė (apie tai – kitame numeryje).

Policijos veiklos ataskaitos šiais metais susirinko pasiklausyti daug viešų asmenų – seniūnų, politikų, pasieniečių ir kitų. Lukšių seniūnas Vidas Cikana, išklausęs ataskaitos, paklausė policijos pareigūnų patarimo, ką daryti su moksleiviais, rūkančiais viešose vietose, už mokyklos teritorijos ribų, „kas turi tvarkyti šiuos reikalus“ ir kaip šia kryptimi dirbti sekasi patiems pareigūnams. Į seniūno paklausimą atsakiusi Šakių bendruomenės pareigūnė A. Mockevičiūtė sakė, kad prevencinė veikla rūkymo klausimais vyksta ir su jaunimu dirbama iš tiesų daug, be to, moksleiviai informuojami ir apie gresiančią atsakomybę, tačiau pareigūnai pasigenda ir pačių mokyklų administracijos geranoriškumo bendradarbiaujant šiuo klausimu. Kita vertus, anot pareigūnės, dažnai pasitaiko atvejų, kai cigaretėmis aprūpina moksleivius ir patys tėvai – tada apie prevenciją kalbėti itin sunku. Patruliuojantys pareigūnai šiuo klausimu pasidalina savo patirtimi – per vieną patruliavimo dieną už rūkymą nepilnamečiams yra surašoma vienas, du protokolai, o dešimtys sulaukia įspėjimų...

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.