Prevencija siekia užkirsti kelią nusikaltimams

mockeviciute ausra
Šakių bendruomenės pareigūnė Aušra Mockevičiūtė kartu su partneriais ir policijos rėmėjais kasmet vykdo daug įvairių akcijų tiek suaugusiems, tiek vaikams. D. Pavalkio nuotr.

Rita PLAUŠINAITYTĖ-ŠERKŠNIENĖ

Prieš dvi savaites Šakių rajono policijos komisariate buvo pristatyta praėjusių metų veiklos ataskaita. Susitikimo metu neatsitiktinai pabrėžta, kad šiais metais mūsų komisariatas pasiekė daug gerų rezultatų, o tam nemažai įtakos turėjo intensyviai vykdoma prevencinė veikla, kurią rajone organizuoja ir vykdo Šakių bendruomenės pareigūnė Aušra Mockevičiūtė.

Kiek įvyksta įvairių akcijų, diskusijų, renginių, kurių metu kalbama apie įvairią prevenciją, pareigūnė A. Mockevičiūtė ant abiejų rankų pirštų nebesuskaičiuojanti. Beje, jai nuolat talkina ir gausus būrys pagalbininkų. Vien 2019 m. kartu su pareigūne dirbo 10 suaugusių policijos rėmėjų ir 15 jaunųjų policijos rėmėjų.

Policijos rėmėjai kartu su bendruomenės pareigūne organizavo akcijas, dalyvavo įvairiuose prevenciniuose renginiuose, skirtuose ne tik jaunimui, bet ir suaugusiems, bendradarbiavo su Jurbarko jaunaisiais policijos rėmėjais, jaunaisiais pasieniečiais bei Gelgaudiškio kultūros centro Atviros jaunimo erdvės nariais ir taip kartu išdirbo 608 val. vien prevencijos klausimais.

Pernai Šakių bendruomenės pareigūnė rajone įvykdė 10 prevencinių priemonių. Tokias priemones kaip „Saugus eismas“, kada bendruomenėse, mokyklose, gatvėse buvo kalbama eismo saugumo klausimais, pareigūnė atliko ne vien su rėmėjais, bet ir Kelių direkcijos atstove Natalija Kvietkauskiene, bendruomenių centrų nariais, dvasininkais. Moterys, kalbėdamos apie prevenciją, sako, kad rajone pridalinta tiek atšvaitų ir kitų priemonių, kad gyventojai turėtų „švytėti nuo galvos iki kojų“, nors statistika keliuose, deja, pernai buvo nedžiuginanti – 7 žuvę žmonės. Iš viso saugaus eismo klausimu pareigūnės pernai buvo suorganizuoti 85 užsiėmimai, iš kurių 41 buvo skirtas suaugusiems.

Šakių bendruomenės pareigūnė daug dirbo ir kalbėjo su gyventojais prekybos žmonėmis klausimu. Ši tema, kaip sako pareigūnė, aktuali visur ir visada, nesvarbu, kur žmogus begyventų ar kokio amžiaus būtų – jis privalo būti budrus.

Dar viena itin jautri tema, kuria nuolat pareigūnė kalba su visuomene, – smurtas artimoje aplinkoje – tai liudija kiekvieną dieną teikiama policijos įvykių suvestinė, kur nuolat rašoma apie išgėrusius, susimušusius asmenis. Deja, smurtaujama dar itin dažnai, o smurto aukomis tampa įvairaus amžiaus, socialinio statuso ir grupių nariai, todėl pareigūnė veda paskaitas ir nuolat apie tai kalba seniūnijose, mokyklose ir kitose vietose, kad smurtautojų aukos žinotų, kur kreiptis esant reikalui.

Policijos komisariato teikiamos ataskaitos metu žmonės teiravosi, ką daryti su ne mokyklos teritorijoje rūkančiais mokiniais, ar juos galima padrausminti, ar šiais laikais visuomenė nepilnamečiui jau negali pasakyti nė žodžio, nes pažeis jo teises?

„Būtent šiuo klausimu praėjusiais metais daug kalbėjomės su mokiniais, vesdami paskaitas mokyklose, stovyklose tema – „Nepilnamečių teisinė atsakomybė“. Moksleiviai yra informuojami, kokia atsakomybė jų laukia už įvairius pažeidimus. Buvo kalbama ir apie tai, kokia jų atsakomybė, kalbant apie rūkymą“, – sako A. Mockevičiūtė.

Apie atsakomybę buvo kalbama ne tik su vaikais, bet ir su tėvais, nes, kaip rodo pareigūnės patirtis, kartais su moksleiviais yra beprasmiška kalbėtis, nes jiems rūkalus perka ir leidžia rūkyti patys tėvai. Tokiais atvejais sudrausminti rūkalius yra itin sudėtinga, nes su rūkymu nėra kovojama šeimoje, kuri yra visų vertybių pagrindas.

Taip pat pareigūnė pastebėjo, kad metai iš metų nesikeičia sukčiavimo atvejų skaičius, tačiau jie tampa rafinuotesni, prisitaiko prie aplinkos, o vykdyti prevenciją su apgaudinėjamais žmonėmis yra itin sunku, nes jie būna taip įtikinti, kad kartais netiki ir policijos pareigūnais... Anot A. Mockevičiūtės, dabar sukčiai keičiasi ir taikosi prie visuomenės ir technologijų, itin „ištobulėjo“ – vis dažniau pasitaiko vadinamųjų „meilės sukčiautojų“, kada pinigus (dažniausiai iš vyresnio amžiaus moterų) išvilioja meilę prisiekiantys užsieniečiai vyrai.  

„Deja, kartais sunku įtikinti žmones: moterys perveda dideles pinigų sumas „mylimiesiems“ į užsienį, labai sunku įtikinti, kad čia gali būti apgautos, pasitiki svetimais žmonėmis“, – apgailestauja pareigūnė.

Atskirai apie vagystes su gyventojais pareigūnė kalba ir vykdydama „Vagysčių iš automobilių“ prevenciją. Pernai buvo tikrinami, ar užrakinti stovintys automobiliai, dalinamos skrajutės. Pasak pareigūnės, vagysčių iš automobilių turi saugotis ir patys gyventojai, kurie kartais pamiršta užrakinti transporto priemones...

Kad užtikrintų rajono gyventojų saugumą ir gerą jausmą bendruomenėse, A. Mockevičiūtė nuolat rengia prevencinę priemonę „Saugią aplinką kuriame kartu“ ir skatina kurti saugios kaimynystės grupes. Pasak pareigūnės, niekas geriau neužtikrina ramios aplinkos gyvenvietėse, kaip visą padėtį stebintys ir kontroliuojantys aplinkiniai, tos pačios teritorijos gyventojai, kurie dažniausiai pirmieji informuoja apie pašalinius asmenis ar daromus nusikaltimus ir policiją, ir kaimynus.

Atskirai pareigūnė dar vykdo prevencinę priemonę, kurios metu motyvuoja jaunuolius nenusikalsti, arba teisės pažeidimų padariusiems jaunuoliams padedama vėl integruotis į gyvenimą. Pernai šia tema A. Mockevičiūtė kalbėjo Atviro jaunimo ir kūrybos centro organizuotoje dienos stovykloje „Tu gali pasirinkti“. Taip pat pareigūnė organizuoja vienos dienos stovyklą socialinę atskirtį patiriantiems vaikams, jauniesiems policijos rėmėjams. Šios stovyklos metu buvo surengtos orientacinės varžybos ir kitos smagios atrakcijos, kurios trunka visą dieną.

Šakių bendruomenės pareigūnė taip pat organizuoja „Geriausio jaunojo policijos rėmėjo“, „Temidės“, „Šviesoforo“ konkursus, dalyvauja miesto šventėse, veda profesinio orientavimo ekskursijas policijos komisariate, kartu su kolegomis pristatinėja policininko profesiją.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.