Ugniagesiai perspėja atliekas deginti atsargiai

Pavasarį vyksta aplinkos tvarkymo darbai, o ugniagesiai jau skambina  pavojaus varpais, kad tvarkymas nesibaigtų tragedija – nepageidautinu gaisru atviroje teritorijoje, pievoje, miške, laukuose.

Šakių Priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos vyriausiasis specialistas Gintaras Ščajevas perspėja gyventojus, kad augalinės kilmės atliekas deginti galima, bet tik sugrėbtas į krūvas ir tik tokiu atveju, kai nėra galimybių jų kompostuoti ar kitaip panaudoti. Deginti atliekas galima ne arčiau kaip 30 m nuo pastatų, o jų deginimas turi būti nuolat stebimas. Gaisrininkai primena, kad draudžiama deginti ražienas, taip pat nenupjautas ir nesugrėbtas (nesurinktas) nendres, žolę, javus ir kitas žemės ūkio kultūras. Taip pat draudžiama augalinės kilmės atliekas deginti miške, aukštapelkėse, durpingose vietose ar vietovėse, esančiose arčiau kaip 100 m nuo miško, taip pat miestuose ir miesteliuose. Sodininkų bendrijos deginimo tvarką savo teritorijoje nustato pačios. Draudžiama kartu su augalinės kilmės atliekomis deginti buitines, pramonines bei kitas atliekas.
 
Ugniagesiai įspėja gyventojus nedeginti pernykštės žolės, o pastebėję tokius gaisrus, nepraeiti pro šalį, o pasistengti juos užgesinti, kol liepsna neišplito į didesnius plotus.

Už neatsakingą elgesį dėl aplinkos apsaugos reikalavimų pažeidimo už sausos žolės, nendrių, nukritusių medžių lapų, šiaudų, laukininkystės ir daržininkystės atliekų deginimą numatyta administracinė atsakomybė ir gali būti skiriama bauda nuo 30 iki 230 eurų. Juridiniams asmenims ar kitiems atsakingiems asmenims bauda gali būti nuo 60 iki 300 eurų. Be to, priešgaisrinės apsaugos priemonių nesiėmimas pastebėjus savo žemėje ražienų ar nesugrėbtų (nesurinktų) šiaudų gaisrą, užtraukia baudą žemės savininkams, naudotojams ir valdytojams nuo 30 iki 170 eurų. Ražienų, nenupjautų ir nesugrėbtų (nesurinktų) žolių, nendrių, javų ir kitų žemės ūkio kultūrų deginimas užtraukia baudą asmenims nuo 50 iki 300 eurų, o juridiniams asmenims – nuo 120 iki 350 eurų.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.