Komisariato vadovas: „Esame atviri ir norime kalbėtis su žmonėmis“

kvederevicius a policija
Rajono policijos komisariato viršininkas Aušrys Kvederevičius džiaugiasi darnia komanda, o profesinės dienos proga kolegoms linki geresnių metų, rajono gyventojams – daugiau bendradarbiauti su policijos pareigūnais. D. Pavalkio nuotr.

Lina POŠKEVIČIŪTĖ

Angelų sargų dienos proga kalbiname šešiolika metų policijoje dirbantį Šakių rajono policijos komisariato viršininką Aušrį Kvederevičių apie profesiją, savo pašaukimą ir kokiomis nuotaikomis pareigūnai pasitinka savo profesinę šventę.

Policijos dienos išvakarėse apsilankius Šakių r. policijos komisariate, mus pasitikęs viršininkas A. Kvederevičius sako, kad dėl pandemijos administracijos darbuotojų kabinetuose nedaug, daugelis dirba nuotoliniu būdu, tik policijos patruliai, kurie vyksta pagal iškvietimus, dirba įprastai.

Pasak pašnekovo, šiemet profesinė šventė kitokia, buvo atšaukti planuoti šventiniai renginiai, pėsčiųjų žygis, nebus tradiciškai aukojamos Mišios bažnyčioje.

„Tokios policijos dienos, dar kiek aš dirbu, neturėjom. Tiesa, visi suprantam, kodėl taip yra. Pirmąją pandemiją šalyje turėjome septynis susirgusius, dabar turime virš 30 sergančių pareigūnų, todėl buvo priimti tokie policijos vadovų sprendimai. Kitais metais profesinę šventę pažymėsim dvigubai...“ – tokiomis mintimis pokalbį pradeda rajono policijos komisariato vadovas.

A. Kvederevičius Šakių komisariate pradėjo dirbti prieš dvejus metus rugsėjį, o po pusmečio tapo komisariato viršininku. Jis pabrėžia, kad labiausiai yra patenkintas kolektyvu, didžiuojasi puikiais kolegų darbo rezultatais, kurie dažnai yra geriausi Marijampolės apskrityje, vieni geriausių ir šalies mastu.

„Kolektyvas yra įdomus dar ir tuo, kad dirba, palyginus su kitais komisariatais, daugiau moterų nei vyrų. Taip pat įvairus amžiaus tarpsnis – nuo patyrusių iki labai jaunų kolegų su dideliu jaunatvišku entuziazmu. Manau, esame labiausiai priimantis technologines naujoves kolektyvas, vieni iš pirmųjų įdiegėme Lean sistemą – veiklos efektyvumo gerinimo metodiką“, – mintimis apie kolegas dalinosi A. Kvederevičius ir pridūrė, kad kolektyve yra daug sąžiningų, atsidavusių policijos pareigūnų, kurie nuolat patenka tarp geriausių šalies pareigūnų.

Anot pašnekovo, šiemet rajono policijos komisariato pajėgos pasipildė penkiais žmonėmis.

„Noriu kolegoms palinkėti kantrybės per šį nelengvą pandemijos laikotarpį, sveikatos, geresnių metų, kaip sakau –  nuo vienos iki kitos Policijos dienos, ir sugrįžti į įprastą gyvenimo ritmą“, – sako komisariato vadovas.

Teiraujamės, kaip pareigūnai dirbo karantino metu ir apskritai, kokie buvo šie metai. Pasak komisariato vadovo, pareigūnų darbas nesustojo, jo manymu, pandemija buvo tiesiog technologinio proveržio metas darbe. Daug darbų, mokymų persikėlė į elektroninę erdvę.

„Taip pat ir mūsų pačių bendravimas. Vyko gana kokybiški kasdieniai ar kasmėnesiniai virtualūs susirinkimai. Iki šiol naudojam įvairias darbo planavimo, užduočių paskirstymo programas, todėl yra efektyvesnis, greitesnis informacijos perdavimas, judėjimas ar kažkokio atsakymo parengimas“, – pastebi A. Kvederevičius.

Kad teko priimti atitinkamus sprendimus dėl gyventojų priėmimo komisariate karantino laikotarpiu, pašnekovas įžvelgė netgi teigiamų tendencijų.

„Buvo įsteigtas šalyje policijos reagavimo į pranešimus centras, kuris teikė konsultacijas ir pagalbą gyventojams nuotoliniu būdu. Daug klausimų, pasirodo, galima išspręsti telefonu. Pastebėjom, kad ir po karantino iš gyventojų daugiau gavom pranešimų per elektroninę paslaugų sistemą ePolicija“, – kalbėjo A. Kvederevičius.

Policijos įvaizdis gerėja, teiraujamės, kas, jo nuomone, labiausiai keičia požiūrį į policiją. A. Kvederevičius įsitikinęs, kad tam įtakos turi ir policijos atvirumas visuomenei.

„Policijoje, kaip didelėje institucijoje, buvo visko: išgirdo žmonės apie korupciją, neblaivius, smurtaujančius kolegas. Ir tas atvirumas su visuomene davė savo. Ir dar – kalbėjimas su visuomene, įvairiais socialiniais partneriais, kuomet mes klausiame, ko norima iš mūsų ir kokius visuomenė mus nori matyti. Tuomet ir stengiesi žmonių lūkesčius pateisinti, pasitelkiant naujus darbo metodus“, – svarsto pašnekovas.

Jis priduria, kad visuomenė pasidarė nepakanti blogiui: policija sulaukia gausybės pranešimų apie neblaivius vairuotojus, neprižiūrimus vaikus, nelegalią prekybą alkoholiu, cigaretėmis, karantino sąlygų nesilaikymą, pastaruoju metu ypač daug pranešimų apie skriaudžiamus augintinius – tiek Skubios pagalbos centro bendruoju telefonu 112, tiek socialiniuose tinkluose arba anonimiškai.

„Manau, kad tai rodo žmonių pasitikėjimą policija. Aišku, turim ir priešingai nusiteikusių piliečių, juk baudžiamas žmogus nėra laimingas“, – sako A. Kvederavičius.

Nors šventinę dieną nenorime kalbėtis apie nusikaltimų ir nelaimių statistiką, pasak komisariato viršininko, per parą rajono policijos pareigūnai sulaukia 11–13 iškvietimų. Anot pašnekovo, jų padaugėja kiekvieno mėnesio 8–10 dienomis, tuomet gyventojai gauna pašalpas ir skaičius išauga du kartus.

Įdomu, kodėl pats A. Kvederevičius tapo pareigūnu? Pašnekovas sako, kad policijos virtuvės iki studijų nebuvo pažinęs, jis turėjo dvi studijų kryptis – pedagogo, nes mama buvo mokytoja, ir policijos pareigūno, pasirinko pastarąją. Po mokslų Mykolo Romerio universitete jau pirmojoje darbovietėje Marijampolėje A. Kvederevičiui teko paragauti savotiškos pedagogo duonos: mokyti kolegas taktikos, fizinio pasirengimo, šaudymo, specialiojo persekiojimo, tarptautinio bendradarbiavimo.

 „Niekada nesigailėjau pasirinkęs šią profesiją, aš esu ne kartą sakęs, kad turiu svajonių darbą. Tik nenorėčiau, kad jis taptų monotoniškas, todėl dalyvauju įvairiuose projektuose, tarptautiniuose mokymuose“, – sako A. Kvederevičius ir priduria, kad net važiuodamas iš Marijampolės į darbą Šakiuose jis laiką išnaudoja tobulėdamas – klauso audio knygų.

Pašnekovas dar priduria, kad per tarnybos metus buvo situacijų, kurios visam gyvenimui įstrigo atmintin, viena tokių – dingusios paauglės paieška. Anot komisaro, jį labai nustebino aktyvus visuomenės prisidėjimas prie paieškos.

„Apie paiešką buvo paskelbta socialiniuose tinkluose, žmonės važiavo 150 kilometrų, kad kartu su policijos pareigūnais eitų mišku ir padėtų ieškoti. Tiesa, paauglė buvo rasta negyva...“ – pasakojo pareigūnas.

A. Kvederevičius atvirauja, kad į namus stengiasi nesinešti visų darbinių problemų, nors pripažįsta, kad tenka ir ne tarnybos metu padėti kitiems.

Atsipalaiduoti ir pailsėti po darbų pareigūnui padeda šeima, su kuria stengiasi bent du kartus per metus pakeliauti. Kasdien stengiasi sportuoti, dirbdamas Šakiuose tai daro netgi pietų metu greta komisariato esančiame Šakių savivaldybės jaunimo kūrybos ir sporto centre.

„Linkėčiau rajono gyventojams visuomet jaustis saugiai. Daugiau bendrauti su pareigūnais. Netoleruoti, jeigu mato skriaudžiamą artimą, važiuojantį neblaivų kaimyną, informuoti nebūtinai mus, ypač jei jaunimas daro kažkokias nusikalstamas veikas. Būti žmonėms patiems aktyviems, tik taip bendraujant, visuomenė  prisidės prie saugumo užtikrinimo ir turėsime saugų rajoną“, – atsisveikindamas kalbėjo rajono policijos vadovas.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Miškasodis: kiek tai prasminga ir reikalinga?

klausimelis 04 23Rimas iš Gelgaudiškio:

Nemažai esu medžių per gyvenimą pasodinęs, nors ne miškininkystėje dirbu. Esu gelgaudiškietis, todėl rūpi Gelgaudiškio miško likimas. Mačiau, kaip žūsta miškas. Bet toks gyvenimas. Mums gal ir atrodė, kad reikėjo anksčiau sergančius medžius pjauti. Faktas, kad yra išnykę didžiuliai miško plotai, bet tam yra specialistai. Nuomonės gelgaudiškiečių išsiskyrė: vieni šaukia, kodėl mišką išpjovė, bet jau miškas buvo miręs. 

klausimelis 04 23 2

Danutė iš Gelgaudiškio:

Džiaugiuosi, kad vyko miškasodžio akcija. Nesu anksčiau dalyvavusi ir medžių ne itin daug pasodinusi. Dėl miškų kirtimo išties daug nuomonių, yra prieštaraujančių plyniems miško kirtimams. Manau, jeigu jau medžius kokios kirvarpos graužia, būtina šalinti, bet po to reikia ir atsodinti. Dalyvavau, nes man rūpi, kad vaikai ir proanūkiai turėtų kur žemuogių ar grybų pasirinkti, augtų kuo sveikesnėje aplinkoje.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.