Prasidėjus šildymo sezonui – ugniagesių perspėjimai ir patarimai

scajevas gintaras
Šakių priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos vyriausiasis specialistas Gintaras Ščajevas atkreipia dėmesį, kad šildymo sezono metu didžioji dalis gaisrų kyla dėl netvarkingų krosnių ir gyventojų neatsargumo. D. Pavalkio nuotr.

Ugniagesiai gelbėtojai perspėja – šildymo sezono metu atsiranda naujų sąlygų bei priežasčių gaisrams kilti. Kaip rodo statistika, šaltaisiais metų mėnesiais labai padaugėja gaisrų pastatuose.
 
Kaip informavo rajono ugniagesiai, vien praėjusį šildymo sezoną net 25 gaisrai rajone kilo būtent dėl netvarkingų krosnių, suodžių degimo dūmtraukiuose ir gyventojų neatsargumo, susijusio su šildymo įrenginiais.

„Kai kūrenasi krosnis, židinys ar dega dujinė viryklė, neišeikite iš namų, nepatikėkite jų priežiūros mažamečiams vaikams. Pastatuose, kuriuose yra įrengtos krosnys, prieš intensyvų kūrenimą būtina jas techniškai sutvarkyti. Iš dūmtraukių ir krosnių prieš šildymo sezoną, o jo metu ne rečiau kaip kartą per tris mėnesius būtina išvalyti suodžius. Palėpėse ir kitose gaisro atžvilgiu pavojingose patalpose dūmtraukiai ir sienos su dūmų kanalais turi būti išbalinti“, – pataria Šakių PGT vyriausiasis specialistas Gintaras Ščajevas ir priduria, kad gaisrai namuose, šildomuose krosnimis, kyla, kai jos yra perkaitinamos, atsiranda plyšių dūmtraukių, židinių sienelėse, taip pat kai užkūrimui naudojami degalai bei kiti greitai užsiliepsnojantys skysčiai.
Kūrenant krosnis ypač pavojingos smalkės, todėl būtina laikytis tam tikrų taisyklių, kitaip galima jomis apsinuodyti. Smalkės yra bespalvės ir bekvapės, todėl ypač pavojingos.

„Iškūrenę krosnį, per anksti neužstumkite sklendės. Ją galima visiškai uždaryti tik įsitikinus, kad ugnis jau baigė rusenti. Apsinuodijimas smalkėmis gali baigtis mirtimi. Pirmieji apsinuodijimo požymiai – lengvas apsvaigimas, mieguistumas, netenkama sąmonės. Apsvaigusį nuo smalkių žmogų išveskite į gryną orą ir nedelsdami kvieskite medikus, o patalpas gerai išvėdinkite“, – pataria G. Ščajevas.

Jis įspėja, kad šildantis elektriniais prietaisais yra pavojinga į elektros tinklą iškart jungti kelis tokius prietaisus, nes perkraunama elektros instaliacija, kaista laidai, gali įvykti trumpas jungimasis, dėl to dažnai kyla gaisrai. Taip pat pataria nepalikti ant elektrinių šildymo prietaisų padžiautų rūbų, o išeinant iš namų prietaisus būtinai išjungti. Anot pareigūno, gaisro priežastimi gali tapti ir savadarbiai elektriniai šildymo prietaisai.

„Prašome gyventojų užtikrinti gaisrinių automobilių privažiavimą prie pastatų, vandens telkinių, gaisrinių hidrantų, neužstatyti jų transporto priemonėmis. Atokiose kaimo vietovėse išeikite pasitikti ugniagesių, kad kuo trumpesniu keliu būtų pasiekta nelaimės vieta. Primename, kad gyvenamosiose patalpose privalo būti įrengti autonominiai dūmų detektoriai, kurie įspėtų apie gaisro pavojų ir padėtų išvengti skaudžių gaisro padarinių“, – patarimų negailėjo G. Ščajevas.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.