Pataria, kaip saugiai naudotis pirotechnika

Artėjant Naujųjų metų šventėms suaktyvėja prekyba pirotechnikos priemonėmis bei jų naudojimas. Priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos pareigūnai kartu su policijos pareigūnais kasmet atlieka prekybos pirotechnikos priemonėmis vietų patikrinimus ir nuolat prašo gyventojų, kad pirotechnika naudotųsi saugiai.

Anot Priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos pareigūnų, svarbiausia, kad nesudėtingi pirotechnikos gaminiai nebūtų parduodami jaunesniems kaip 18 metų asmenims. Taip pat pareigūnai perspėja, kad pirotechnika negalima prekiauti kioskuose bei savitarnos parduotuvėse.
 
„Ant pirotechnikos gaminių pakuočių turi būti jų naudojimo instrukcijos, galiojimo laikas, reikia nurodyti gamintoją ir importuotoją. Jei pirotechnikos gaminiai parduodami išimti iš pakuotės, pirkėjai turi gauti atskirą instrukciją. Pirotechninius gaminius draudžiama naudoti prie ligoninių, mokymo įstaigų, vaikų darželių, bažnyčių. Jų negalima sprogdinti nuo 22 iki 8 valandos, išskyrus švenčių dienas. Pirotechnikos gaminių nepirkite turgavietėse ar savivaldybės uždraustose vietose“, – pagrindinius reikalavimus įvardija Šakių priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos vyriausiasis specialistas Gintaras Ščajevas.

Kaip teigia atsakingi specialistai, būtų gerai, jeigu prieš naudodami pirotechnikos priemonę žmonės atidžiai perskaitytų instrukciją, o iš pakuotės išimtų tik dalį petardų, o likusį paketą tuojau pat uždarytų. Svarbiausia įsiminti, kad pirotechnikos gaminiai naudojami tik lauke. Sprogmenis reikia uždegti kuo toliau nuo žmonių, pastatų ir automobilių, o naudojant fejerverkus minioje nenukreipti jų į kitus žmones. Sprogmenų ilgai negalima laikyti rankoje, o uždegus juos ištiesta ranka tuojau pat reikia ją atitraukti. Anot ugniagesių, baterijas, raketas reikia statyti tik ant lygaus, nedegaus paviršiaus. Sprogdinant raketas, vulkanus, fontanus reikia nukreipti juos į viršų.

Pasak G. Ščajevo, pavojų gali kelti nesuveikusios pirotechninės priemonės, o jeigu nesuveikė iš karto, daugiau bandyti uždegti negalima, o prie priemonės prieiti patariama ne anksčiau kaip po 15 minučių.  

„Neardykite sprogmenų, nes tai pavojinga ne tik jums, bet ir aplinkiniams. Nekaupkite pirotechnikos gaminių, nes jų laikymui reikalingos tam tikros sąlygos. Jos turi būti apsaugotos nuo šilumos šaltinių, drėgmės, kitų medžiagų poveikio, galinčio išprovokuoti gedimą ir irimą. Sprogmenys negali būti laikomi kartu su degiomis ar lengvai užsiliepsnojančiomis medžiagomis“, –pataria G. Ščajevas.

Pareigūnai sako, jog Naujųjų metų naktį gyvenamųjų būstų balkonuose negalima palikti degių, greitai užsiliepsnojančių medžiagų, o kilus gaisrui dėl neatsargiai paleistų sprogmenų, nedelsiant reikia kviesti ugniagesius. Nuo pirotechninių gaminių užsiliepsnojusius daiktus, jei tai ne prietaisas su elektros įtampa, geriausia gesinti vandeniu arba gesinimui tinkamu audiniu. Gelbėtojai prašo žmonių nepuošti eglių degiomis medžiagomis, žvakutėmis ir bengališkomis ugnelėmis, o išeinant iš namų, nepalikti įjungtų girliandų, degančių žvakių.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.