Savaitgalį Sintautų civilinėse kapinėse siautėjo vandalai

kapinese zala
Šeštadienio rytą į Sintautų civilines kapines užsukę žmonės išvydo kraupų vaizdą – išniekintos kapavietės, išvartyti paminklai, sudaužytos žvakidės ir vazos, nuversti šiukšlių konteineriai. Pasirodo, jog naktį iš penktadienio į šeštadienį po kapus siautėjo vandalai. D. Pavalkio nuotr.

Rita PLAUŠINAITYTĖ-ŠERKŠNIENĖ

Naktį iš penktadienio į šeštadienį Sintautų miestelio centre esančiose civilinėse kapinėse siautėjo vandalai – išdaužyta ir apniokota netgi keliolika kapaviečių. Nuo piktadarių chuliganiškų veiksmų griuvo paminklai, dužo stiklinės žvakidės, vazos, parversti prie tvoros stovėję trys šiukšlių konteineriai.

Daugiausiai kapaviečių nukentėjo pietvakariniame kapinių kampe – čia nuversti trys paminklai, o kitose kapavietėse pridaužyta stiklinių žvakidžių, išmėtytos gėlės, vietomis sudaužytos, išspardytos  plastikinės, keraminės vazos. Vandalai daugiau ar mažiau išniokojo net keliolika kapaviečių.

Tikėtina, kad vandalai į kapines įsiveržė pro šoninius vartus, prie kurių dar sugebėjo nuversti ir tris pilnus šiukšlių konteinerius, o vėliau patraukė siaubti pačių kapaviečių. Chuliganų pereita ir pietine puse bei centriniu taku, kur rytojaus dieną matėsi pridaužytų stiklinių žvakidžių šukių, tačiau čia nusiaubta žymiai mažiau negu vakarinėje kapų dalyje, kur kapavietės atrodo kaip po viesulo.

Šeštadienį po Sintautų civilines kapines jau vaikščiojo ir nusiaubtas kapavietes policijos pareigūnams rodė pats kapinių sargas Justinas Bacevičius. Kapinių sargas sako, jau šeštadienio rytą atėjo pasižiūrėti, kas vyksta ir pasirūpino, kad būtų atstatytas bent vienas iš trijų konteinerių, nes žmonėms reikia kažkur sumesti šiukšles.

Vietos seniūnas Kęstutis Birbilas per visą laiką, kiek dirba, neatsimena tokio fakto, kad miestelyje būtų buvę nusiaubtos kapinės.

Neoficialiais duomenimis, vietos gyventojai pasakojo, jog penktadienio vakare miestelio centre pastebėję daug lengvųjų automobilių, kuriuose linksminosi jaunimėlis, todėl spėjo, kad tai galėjo būti to paties jaunimo šėlionių pasekmė. Dar kiti vietiniai žmonės sakė, jog girdėję, kad grupelė jaunimo, kuriuos pavadino „naumiestiniais“ šventė prie Pentos upės, o po šventimo jie galimai patraukė į kapus.

Sekmadienį nusiaubtų kapaviečių šeimininkai jau susitvarkė kapavietes, atsistatė paminklus, įsivertino nuostolius, apsirinko duženas.

Policija nedelsdama pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl kapo ar kitos viešosios pagarbos vietos išniekinimo.

Policijos duomenimis, neilgai trukus buvo surasti trys įtariamieji. Pirminiais duomenimis, tai du nepilnamečiai asmenys ir vienas pilnametis asmuo. Pilnamečiam asmeniui jau pirmadienį buvo pareikšti įtarimai.

Policija dėl šio vandališko elgesio pradėjo tyrimą pagal Baudžiamojo kodekso 312 str. 1 dalį, kuri sako, jog tas, kas suardė, išniekino, apniokojo kapą arba paminklą, gali būti nubaustas viešaisiais darbais arba laisvės apribojimu, arba areštu, arba laisvės atėmimu iki vienerių metų.

s1
s2
s3
s4
s5

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.