Javapjūtę ugniagesiai siūlo pradėti saugiai

scajevas gesintuvas
Šakių priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos vyriausiasis specialistas Gintaras Ščajevas primena, kad kombaine privalo būti du nešiojami ugnies gesintuvai po 6 kg ir nedegus audeklas, patartina turėti kastuvą. D. Pavalkio nuotr.


Įsibėgėja javapjūtė, todėl Šakių priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos pareigūnai perspėja: norėdami išvengti skaudžių pasekmių, ūkininkai privalo pasirūpinti, kad kombainai ir kita ūkio technika būtų techniškai tvarkinga, aprūpinta kibirkščių gesikliais, gesintuvais.
 
Kaip pasakojo Šakių priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos vyriausiasis specialistas Gintaras Ščajevas, kombainai dažniausiai užsidega dėl netvarkingos kuro tiekimo sistemos, elektros įrangos bei besisukančių mechanizmų.

„Išlekiančios iš variklio išmetimo vamzdžio kibirkštys, trumpas elektros laidų jungimasis, ant velenų ir kitų kombaino mechanizmų apsivynioję šiaudai, į besisukančių būgnų mechanizmus patenkantys pašaliniai kieti daiktai gali tapti gaisro kilimo priežastimi“, – aiškina G. Ščajevas.

Gaisras kombaine gali kilti ir dėl elektros laidų izoliacijos pažeidimų. Ugniagesiai primena, norint išvengti gaisrų kombainuose bei kitoje žemės ūkio technikoje, būtina naudoti tvarkingus kibirkščių gesiklius. Nuo variklio ir jo mazgų būtina nuolat nuvalyti dulkes bei smulkių šiaudų masę, kuro bei tepalo nuotekas. Elektros laidų izoliaciją reikia apsaugoti nuo trinties, mechaninio bei šiluminio poveikio, gerai sutepti besisukančius mazgus.

„Kombaine privalo būti du nešiojami ugnies gesintuvai po 6 kg ir nedegus audeklas, patartina turėti kastuvą. Kita žemės ūkio technika turi būti aprūpinta dviem po 2 kg arba vienu 6 kg ugnies gesintuvu“, – pataria G. Ščajevas.

Remontuoti ir laikyti derliaus nuėmimo techniką bei agregatus leidžiama ne arčiau kaip 30 m nuo javų plotų. Be to, kombainų, traktorių bei kitų žemės ūkio mašinų degalų talpyklas galima pripildyti tik nedirbant jų varikliams.

Grūdų džiovinimo metu, džiovyklų krovimo mechanizmus būtina reguliariai valyti. Ugniagesiai taip pat primena, kad atstumas nuo lauke laikomų šiaudų kūgio iki elektros tiekimo oro linijos ir pastatų turi būti ne mažesnis kaip 15 m, iki kelių – 20 metrų.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.