Ragina atsakingai pasiruošti šildymo sezonui

Nors šildymo sezonas dar neprasidėjęs, tačiau ugniagesiai gelbėtojai ragina privačių namų gyventojus jam ruoštis atsakingai ir iš anksto. Kaip rodo statistika, šaltaisiais metų mėnesiais padaugėja gaisrų pastatuose. Šių gaisrų priežastimi tampa nevalyti dūmtraukiai, netvarkingos krosnys ir kiti šildymo prietaisai bei netinkamas jų eksploatavimas.

„Kai kūrenasi krosnis, židinys ar dega dujinė viryklė, neišeikite iš namų, nepatikėkite jų priežiūros mažamečiams vaikams. Pastatuose, kuriuose yra įrengtos krosnys, prieš intensyvų kūrenimą būtina jas techniškai sutvarkyti. Iš dūmtraukių ir krosnių prieš šildymo sezoną, o jo metu ne rečiau kaip kartą per tris mėnesius būtina išvalyti suodžius. Palėpėse ir kitose gaisro atžvilgiu pavojingose patalpose dūmtraukiai ir sienos su dūmų kanalais turi būti išbalinti“, – aiškina Šakių priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos vyriausiasis specialistas Gintaras Ščajevas.
 
Taisyklės reikalauja: kad iš krosnies pakuros iškritusios žarijos neuždegtų grindų, būtina prie jos įrengti nedegų pagrindą. Draudžiama laikyti kurą arčiau kaip 1 m nuo pakuros ir 0,5 m nuo krosnies. Negalima malkų ir kitų degių medžiagų džiovinti bei laikyti ant krosnių arba arti jų, palikti atvirų pakuros durelių. Smilkstančias anglis ir šlaką galima pilti ne arčiau kaip 15 m nuo pastatų ir statinių. Neatvėsintų pelenų negalima pilti į buitinių atliekų konteinerius, plastikinius kibirus ar kitokią degią ar galinčią išsilydyti tarą.

Kūrenant krosnis ypač pavojingos smalkės, todėl būtina laikytis tam tikrų taisyklių.

„Iškūrenę krosnį, per anksti neužstumkite sklendės. Ją galima visiškai uždaryti tik įsitikinus, kad ugnis jau baigė rusenti. Apsinuodijimas smalkėmis gali baigtis mirtimi. Pirmieji apsinuodijimo požymiai – lengvas apsvaigimas, mieguistumas, netenkama sąmonės. Apsvaigusį nuo smalkių žmogų išveskite į gryną orą ir nedelsdami kvieskite medikus, o patalpas gerai išvėdinkite“, – pataria G. Ščajevas.

Anot specialistų, šildantis elektriniais prietaisais, pavojinga į elektros tinklą iškart jungti kelis tokius prietaisus. Elektrinius šildymo prietaisus reikia statyti ant nedegaus paviršiaus, toliau nuo užuolaidų bei baldų. Nepalikti ant jų padžiautų rūbų, o išeinat iš namų elektrinius šildymo prietaisus būtina išjungti. Gaisro priežastimi gali tapti ir savadarbiai elektriniai šildymo prietaisai.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.