Pramoga valtimis vos nesibaigė tragedija

ziobrines valtis
Žmonių plukdymas Nemunu motorinėmis valtimis vos nesibaigė tragedija – vienai apvirtus, vandenyje atsidūrė keturi žmonės, laimei, visi buvo ištraukti. L. Poškevičiūtės nuotr.


Lina POŠKEVIČIŪTĖ

Šeštadienį Kriūkuose vykusios Žiobrinių šventės metu, plukdant motorinėmis valtimis žmones, viena jų apsivertė. Laimei, tris po vandeniu atidūrusius žmones pavyko iš vandens ištraukti, tačiau viena valtimi plaukusi ir, galima sakyti, per plauką likusi gyva moteris žada ieškoti teisybės dėl, jos nuomone, neatsakingo valties vairininko elgesio.

Kriūkuose vykusios Žiobrinių šventės metu netrūko gražių veiklų, koncertų, pramogų. Greta tekančiame Nemune pasiūlymas paplaukioti motorinėmis valtimis traukė ne vieną šventės dalyvį. Prie kranto būriavosi žmonės, norintys išbandyti šią pramogą, drąsiai sėdo į valtis, kurios tiesiog skraidė Nemuno paviršiumi. Jau krante kai kurie žmonės aikčiojo nuo tokio, jų teigimu, nesaugaus žmonių plukdymo.

Apie aštuntą valandą vakaro, vienos valties vairininkui darant manevrą, valtis apsivertė ir joje esantys keturi žmonės atsidūrė po vandeniu. Tik po kelių akimirkų iš vandens išniro valtininkas, kuris užsikabino už apsivertusios valties. Netrukus iš vandens išniro ir dar vienas valtimi plaukęs žmogus, pasigirdo moters, kurią stipriai pradėjo nešti Nemuno srovė, šauksmas. Nuo kranto buvo matyti, kad jai į pagalbą atskuba ketvirtas valtyje buvęs žmogus, kaip vėliau paaiškėjo, kartu plaukęs jos vyras. Į pagalbą skęstantiems atskubėjo kitus žmones plukdžiusios valtys, numetė gelbėjimo ratus ir tris žmones įkėlė į valtis. Apsivertusios valties valtininkas liko stovėti ant piestu iškilusios valties.

Krante stovintys žmonės pirmiausiai pradėjo koneveikti valtį apvertusį valtininką šaukdami – „duokit tą kapitoną mums, jis ir mūsų taip plukdymas vos nepražudė“.

Kaip įprasta, žmonės nuo kranto filmavo ir fotografavo, tik po gero pusvalandžio susigriebta kviesti specialiąsias tarnybas. Krante stovintys išplaukusių žmonių artimieji ilgai buvo nežinioje, ar visi išgelbėti, ar niekas nenuskendo. Galiausiai į kratą sugrįžo viena valtis.

„Vanduo šlapias, prisiplaukiojau...“ – tepasakė permirkęs ir drebantis išgelbėtas vyriškis, jis iš kišenės išsitraukė piniginę ir išpylė iš jos vandenį...

Pirmieji atskubėjo ugniagesiai gelbėtojai, atvyko ir policijos pareigūnai bei medikai. Likusios dvi valtys su išgelbėtais žmonėmis vis dar plaukiojo Nemunu, bandė padėti ištraukti apsivertusią valtį.

Tik po kurio laiko į krantą parplukdyti ir likę du žmonės, taip pat sušalę ir vis dar šoko būsenoje. Šie buvo perduoti medikų apžiūrai. Išgelbėta moteris pripažino, kad visi plaukė be liemenių. Ji piktinosi, kad peršlapę, šoko būsenoje kone pusvalandį jie buvo plukdomi ne į krantą, o po upę, bandant ištraukti skęstančia valtį. Tiesa, krante apsivertusios valties valtininkas taip ir nepasirodė. Apvirtusią valtį, ant kurios jis visą laiką stovėjo, lydint kitai valčiai, nunešė tolėliau. Iš įvykio vietos išvyko ir specialiosios tarnybos.

Jau kitą dieną socialiniame tinkle „Facebook“ nukentėjusi moteris kreipėsi pagalbos – prašė atsiliepti žmones, kurie matė įvykį, ir apie incidentą suteikti bet kokios informacijos. Ji vis dar buvo šokiruota, dėkojo Dievui, kad visi liko gyvi ir buvo ištraukti iš Nemuno. Minėjo, kad šiek tiek susižalojo kojas. Tačiau moteris nori, kad valtininkas prisiimtų atsakomybę. Pasak moters, ji valtininko nepažįsta, nežino jo pavardės, bet siekia išsiaiškinti.

„Jeigu ne vyras, šiandien greičiausiai jau būtume nekalbėję... Su valtimi vertėmės, atsidūrėm vandenyje, po valtimi. Kilau į viršų, atsitrenkiau į valtį. Tuomet dar kartą bandžiau išsikapanoti ir išnirau į paviršių. Tada vyras mane pagavo. Tuomet išmetė gelbėjimo ratą mums ir partempė bei  įkėlė į valtį“, – to vakaro detales pasakojo moteris.

Ji pasakojo, kad susimokėjo pinigus valtininkui, stebėjosi pareigūnų elgesiu, kad šie nepriėmė iš jos pareiškimo.

Kaip komentavo Šakių r. policijos viršininkas Aušrys Kvederevičius, pirmiausiai buvo gautas pranešimas, kad Nemune be liemenių plukdomi žmonės, antras pranešimas, kad apsivertė valtis, gautas šeštadienį 20.36 val.

„Vietoje pareigūnas priėmė sprendimą ir asmenims buvo išaiškinta, kad jei kažkokia žala patirta, tai yra teisminio nagrinėjimo dalykas. Mums bausti kaltininką, jeigu jis yra ar bus nustatytas, kažkokia administracine nuobauda – čia lyg ne policijos kompetencija. Todėl svarstysime, ar dėl šio įvykio informaciją perduoti Vidaus vandenų kelių direkcijai toliau aiškintis incidento aplinkybes“, – komentavo A. Kvederevičius.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.