Galimybė mokėti perpus mažesnę baudą

stanaitis2Nuo sausio 1 dienos įsigaliojo Administracinės teisės pažeidimų kodekso  pakeitimai, apimantys pasikeitusią administracinės teisės pažeidimų bylų nagrinėjimo tvarką, administracinė teisės pažeidimo protokolo surašymo ypatumus, numatantys galimybę vairuotojams, pirmą kartą padariusiems netyčinį Kelių eismo taisyklių pažeidimą, mokėti perpus mažesnę baudą.

Nuotr. Šakių kelių policijos viršininko Jono Stanaičio manymu, nauja tvarka ne tik paspartins baudų išieškojimą, bet ir bus priimtina vairuotojams, padariusiems atsitiktinį pažeidimą, už kurį jie galės susimokėti perpus mažesnę baudą.

Didinti baudas už kai kuriuos Kelių eismo taisyklių pažeidimus numatyta ne nuo metų pradžios, o praėjus dviems mėnesiams, t. y. nuo kovo 1-osios. Tad smulkius Kelių eismo taisyklių pažeidimus padarę vairuotojai dar du mėnesius mokės mažesnes baudas.

Kaip informavo Šakių kelių policijos viršininkas Jonas Stanaitis, už atsitiktinį Kelių eismo taisyklių pažeidimą vairuotojas turės galimybę sumokėti pusę baudos tik tuo atveju, jei per metus jis nebuvo baustas už tą patį Administracinės teisės pažeidimų kodekso straipsnį. Tai galės būti taikoma pirmą kartą padariusiems nesunkų pažeidimą ir neginčijantiems jo padarymo fakto. Mažesnę baudą bus būtina sumokėti per 10 darbo dienų po Administracinės teisės pažeidimo protokolo įteikimo dienos, o pavėlavusiems teks mokėti visą nustatytą baudą.
 
J.Stanaičio manymu, nauja tvarka ne tik paspartins baudų išieškojimą, bet ir bus priimtina vairuotojams, padariusiems atsitiktinį pažeidimą, už kurį jie galės susimokėti perpus mažesnę baudą.  Ši tvarka negalios vairuotojams, padariusiems grubius Kelių eismo taisyklių pažeidimus, vairuojant neblaiviems arba apsvaigusiems nuo narkotinių, psichotropinių ar kitų psichiką veikiančių medžiagų,  kai numatyta maksimali bauda už padarytą pažeidimą bus didesnė kaip 3 tūkst. litų, kai administracinės teisės pažeidimu padaryta turtinių nuostolių, kurie nėra atlyginti. Taip pat bauda nebus mažinama, jei pažeidėjas prašys protokolą rašančio policijos pareigūno neforminti administracinio nurodymo.

Praėjusiais metais Lietuvos keliuose, preliminariais duomenimis, žuvo 300 žmonių – 19 procentų mažiau nei 2009 metais, kai avarijose žuvo 370 eismo dalyvių. Tai geriausias rezultatas nuo 1960 metų. Tačiau daugiau nei trečdalis žuvusiųjų 2010 metais - pėstieji, kurie mažiausiai saugosi, ypač tamsiuoju paros metu. Todėl didės baudos pėstiesiems, dviratininkams ir kitiems kelių eismo dalyviams už Kelių eismo taisyklėse nustatytų elgesio tamsiu paros metu arba esant blogam matomumui reikalavimų nesilaikymą – ėjimą be atšvaito, žibintuvėlio ar šviesą atspindinčios liemenės. Anksčiau už tokį pažeidimą buvo baudžiama nuo 20 iki 40 litų, dabar bauda didės nuo 80 iki 140 litų.

Griežtės vairuotojų atsakomybė už posūkių nerodymą, kelio ženklų ar ženklinimo nesilaikymą, taip pat vairuotojų pareigų pėstiesiems nevykdymą, važiavimą šaligatviu, veja ar pėsčiųjų (dviračių) taku, naudojimąsi mobiliojo ryšio priemonėmis,  apsisukimą pėsčiųjų perėjose, tuneliuose, ant tiltų, estakadų, viadukų ir po jais, žmonių vežimo taisyklių pažeidimus, taip pat tolimųjų šviesų neperjungimą į artimąsias šviesas tamsoje, likus iki atvažiuojančios priešpriešiais transporto priemonės mažiau kaip 150 metrų. Už šiuos Kelių eismo taisyklių pažeidimus nuo kovo 1 dienos bus skiriama bauda nuo 100 iki 300 litų. Šiuo metu dar galioja ankstesnė bauda nuo 50 iki 100 litų.

Už kelio ženklų ar ženklinimo, draudžiančio transporto priemonėms sustoti, stovėti, nesilaikymą, stovėjimą ant šaligatvio, kai nėra tai leidžiančių kelio ženklų, stovėjimą ant vejos, pėsčiųjų (dviračių) tako, stovėjimą vietoje, kurioje gali stovėti tik skiriamuoju ženklu „Neįgalusis“ arba neįgaliųjų asmenų automobilių statymo kortele pažymėtos transporto priemonės, stovėjimą tuneliuose, ant tiltų, viadukų ir po jais, pėsčiųjų perėjose ir arčiau kaip 5 metrai prieš jas, kitose vietose, kur tai trukdo transporto ar pėsčiųjų eismui, važiavimo ar stovėjimo tvarkos gyvenamosiose zonose ir kiemuose pažeidimą, nuo kovo 1 dienos bus baudžiama nuo 100 iki 300 litų, šiuo metu ši bauda siekia nuo 40 iki 80 litų.

Nuo šių metų nebus galima išvengti atsakomybės už automatiniais greičio matuokliais užfiksuotus pažeidimus. Jei transporto priemonės savininkas bandys vengti atsakomybės, policijos pareigūnas galės surašyti administracinį protokolą nedalyvaujant administracinėn atsakomybėn traukiamam asmeniui. Šis asmuo už transporto priemonės savininko pareigų neatlikimą bus baudžiamas bauda nuo 300 iki 500 litų.

Administracinės teisės pažeidimų kodekso pakeitimuose patikslinta ir dar viena pažeidimų sąvoka – teisės vairuoti atėmimas. Pastaraisiais metais dalis šalies teismų priėmė keletą beprecedenčių sprendimų: už pažeidimus būdavo atimama tik teisė vairuoti tam tikros kategorijos transporto priemonę. Likusiomis kategorijomis nubaustas pažeidėjas galėdavo naudotis. Nuo šių metų pradžios Administracinės teisės pažeidimų kodekse įtvirtinama nuostata: teisės vairuoti transporto priemones atėmimas apims teisės vairuoti visų rūšių transporto priemones atėmimą.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.