Stiprinamas prokuratūros ir Vaiko teisių apsaugos specialistų bendradarbiavimas

ziobieneAsta GVILDIENĖ

Vasario 11 dieną Šakių apylinkės prokuratūroje vyko Lietuvos generalinės prokuratūros Ikiteisminio tyrimo kontrolės skyriaus prokurorės Vidos Ramanauskienės, Vaiko teisių apsaugos kontrolierės Editos Žiobienės, jos patarėjos Eivilės Žemaitytės, Šakių apylinkės prokuratūros ir Vaiko teisių apsaugos skyriaus darbuotojų susirinkimas.

Nuotr. Vaiko teisių apsaugos kontrolierė Edita Žiobienė Šakių apylinkės prokuratūroje iniciavo diskusiją apie bendradarbiavimo stiprinimą visose bylose, susijusiose su nepilnamečiais.

Šių metų sausio 28 dienos laikraščio „Draugas“ 8 - ajame numeryje jau rašėme, kad anoniminis skambutis apie tariamą Beržynų pagrindinės mokyklos direktorės Raselės Jakaitienės girtumą darbo vietoje viešumon iškėlė dviejų seserų, kartu sutikusių Šv.Kalėdas Šakių vaikų globos namuose, gyvenimo istoriją.

Žmonės tarsi susiskaldė į dvi stovyklas: viena dalis palaiko Vaiko teisių apsaugos skyriaus darbuotojus, manančius, kad Vaikų globos namų direktorius pasielgė neteisingai, paimdamas mažametę iš namų, kuriuose buvo girtaujama, kita dalis palaiko Virginijų Kelertą, kad jis padėjo mergaitei tuo metu, kai Vaiko teisių apsaugos skyriaus darbuotojai padėti negalėjo.
 
Šios istorijos kamuolys vyniojosi toliau. Mergaitei viešint pas savo seserį Vaikų globos namuose kilo įtarimai, jog prieš keletą dienų ją galimai buvo sumušusi mama. Šis pranešimas praėjusių metų gruodžio 23 dieną buvo perduotas policijai ir juo remiantis, pasak Šakių apylinkės prokuratūros vyriausiojo prokuroro Raimundo Vasiliausko, dėl mažametės sužalojimo buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas.  

Renkant faktus, susijusius su galimu mažametės sumušimu, šių metų vasario 7 dieną Šakių apylinkės teisme įvyko nukentėjusios mergaitės apklausa, kuri, kaip informavo vyriausiasis prokuroras, vyko ne tik įstatyminio atstovo, šiuo atveju pilnametės mergaitės sesers, kuriai buvo išduotas prokuratūros dokumentas, liudijantis jog ji apklausoje paskirta mažametės atstove, akivaizdoje, bet ir dalyvaujant psichologui, prokurorui ir mergaitės mamai. Pasak R.Vasiliausko, visi pareigūnų veiksmai buvo suderinti ir atlikti nepažeidžiant įstatymo, nors pirmąjį kartą mergaitę atvežti į apklausą pareigūnams sutrukdė Beržynų pagrindinės mokyklos pedagogai. Tik po to, kai jiems buvo paaiškinta, kad už neteisėtus veiksmus, trukdant policijos atstovams atlikti savo darbą, jiems gali tekti atsakyti įstatymų numatyta tvarka, jie nusileido.

Galbūt todėl, kad apklausoje nedalyvavo Vaiko teisių apsaugos skyriaus darbuotojai ir buvo inicijuotas vasario 11 dienos susitikimas, kuriam, pasak R.Vasiliausko, taip pat turėjo įtakos ir Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos, Generalinės prokuratūros ir Vaiko teisių apsaugos kontrolierių įstaigos sausio mėnesio pabaigoje pasirašytas bendradarbiavimo susitarimas, daugiau dėmesio skirti keitimuisi informacija ir glaudesniam bendradarbiavimui, kartu ginant vaikų teises ir interesus.  

Vaiko teisių apsaugos kontrolierės atstovė spaudai Olga Malaškevičienė apie vizito tikslą Šakių apylinkės prokuratūroje pateikė redakcijai oficialų atsakymą, kuriame informuojama, kad Vaiko teisių apsaugos kontrolierė „kartu su Generalinės prokuratūros atstovais ir Šakių rajono savivaldybės Vaiko teisių apsaugos skyriaus specialistais dalyvavo diskusijoje apie bendradarbiavimo stiprinimą visose bylose, susijusiuose su nepilnamečiais.“

Pasak O.Malaškevičienės, susitikimo metu E.Žiobienė sužinojo, „kad pagal Vaiko teisių apsaugos kontrolieriaus įstaigos kreipimąsi Šakių prokuratūroje pradėtas ikiteisminis tyrimas pagal Baudžiamojo kodekso 294 straipsnio 1 dalį“, nors dėl jo atlikimo šių metų sausio pabaigoje buvo kreiptasi į Kauno apygardos prokuratūrą.   

Baudžiamojo kodekso 294 straipsnio 1-oje dalyje kalbama apie savivaldžiavimą ir teigiama, kad  „savivaldžiauja tas, kas nesilaikydamas įstatymų nustatytos tvarkos savavališkai vykdė ginčijamą arba pripažįstamą, bet nerealizuotą savo ar kito asmens tikrą ar tariamą teisę ir padarė didelės žalos asmens teisėms ar teisėtiems interesams.“

Kaip informavo R. Vasiliauskas, tai antrasis ikiteisminis tyrimas šioje viešumon iškilusioje istorijoje - dėl galimo Šakių vaikų globos namų direktoriaus Virginijaus Kelerto savivaldžiavimo. Argi todėl, kad paėmė iš girtaujančios šeimos mažametę ir leido jai pagyventi su vyresniąja seserimi Vaikų globos namuose?

Abu šiuos ikiteisminius tyrimus Šakių apylinkės prokuratūros vyriausiasis prokuroras aptarė su Generalinės prokuratūros Ikiteisminio tyrimo kontrolės skyriaus prokurore uždaro pokalbio metu ir pagal Lietuvos Respublikos Baudžiamojo proceso kodekso 177 straipsnio 1 dalies nuostatas šio pokalbio detalės neskelbtinos.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.