Keičiasi dujinių ir rastų ginklų įregistravimo tvarka

ginklasGiedrė PLEČKAITYTĖ

Europos Sąjungos teisės aktai nuo šių metų kovo 1 dienos bus taikomi ir ginklų turėtojams. Apie dujinių ginklų registravimo ir rastų ginklų įteisinimą aiškino Marijampolės apskrities VPK Šakių rajono policijos komisariato VTS vyresnioji specialistė Rita Bernotienė.

Nuotr. Nuo šių metų kovo 1 dienos įsigalioja naujos redakcijos „Ginklų ir šaudmenų  kontrolės“  įstatymas.  

Daugėja ginklų turėtojų

Pateiktais Šakių rajono PK duomenimis, policijos komisariato aptarnaujamoje teritorijoje šiuo metu yra 838 asmenys, turintys ginklus medžioklei ir savigynai. Per metus vidutiniškai išduodama 170 leidimų įsigyti ginklus. Pastebima, kad tas skaičius kasmet didėja. Pasak R. Bernotienės, per praėjusius metus 5 asmenims buvo panaikinti leidimai laikyti (nešiotis) ginklus, trims asmenims dėl padarytų įstatymų pažeidimų leidimai įsigyti ginklus nebuvo išduoti.

Įsigalios naujos taisyklės

Paskutiniu metu, pasak VTS vyresniosios specialistės R. Bernotienės, padaugėjo besikreipiančių žmonių, besidominčių dujinių ir rastų ginklų įteisinimo galimybėmis.
 
Specialistė primena, kad jau nuo kovo 1 dienos įsigalioja naujos redakcijos „Ginklų ir šaudmenų  kontrolė“  įstatymas. „Pagal  šio  įstatymo  nuostatas asmenys, turintys  dujinių  pistoletų (revolverių), senovinių  ginklų  bei  jų  kopijų, taip  pat  nedidelės  galios (2,5 J -7,5 J) šaunamųjų  ginklų, kuriuos  įgijo iki  įstatymo įsigaliojimo, privalės nuo šių metų kovo  1 dienos iki  2013  metų gruodžio 31  dienos juos  užregistruoti teritorinėse  policijos  įstaigose ir  gauti  leidimus laikyti ginklus“, - teigė R. Bernotienė. Primenama, jog asmuo, turintis vieną  ar  kelis anksčiau  paminėtus ginklus ir  pageidaujantis  gauti  leidimą laikyti ginklą, teritorinei  policijos įstaigai  privalės  pateikti prašymą. Be to, reikės pateikti sveikatos priežiūros įstaigos pažymą, kad  asmuo neįrašytas į sveikatos  priežiūros įstaigos  įskaitą dėl alkoholizmo, narkomanijos. Taip pat teks pristatyti ginklą ir sveikatos  priežiūros įstaigos  pažymą, kad  asmuo neįrašytas į  sveikatos  priežiūros įstaigos  įskaitą dėl psichinės  ligos  ar  sutrikimo. Beje, Policijos  departamentas prie  Vidaus  reikalų    ministerijos atkreipia  dėmesį, kad ginklai į  teritorines  policijos įstaigas turi  būti  gabenami neužtaisyti, įdėti  į  dėklą ar  kitą tam  tikrą tinkamą daiktą, dėtuvė turi  būti  išimta iš  ginklo, šaudmenys  išimti  iš  dėtuvės, būgnelio ir  vamzdžio.

Bus taikoma atsakomybė

Primenama, jog asmenims, kurie po 2013  metų sausio 31 dienos neturės teritorinės policijos  įstaigos leidimo laikyti dujinį  pistoletą (revolverį), senovinį ginklą (jo  kopiją), nedidelės  galios (2,5 J-7,5 J ) šaunamąjį ginklą, bus taikoma baudžiamoji atsakomybė. Teritorinės policijos įstaigos išduos  neterminuotą leidimą  įsigyti, laikyti minėtuosius ginklus tiems asmenims, jais įstatymo nustatytus nepriekaištingos reputacijos kriterijus. Jeigu šie ginklai yra ieškomi ar su kuriuo iš jų padaryta nusikalstama veika, tuo atveju nustatyta tvarka bus pradedamas  ikiteisminis  tyrimas. Pasak specialistės V. Bernotienės, kiti  asmenų  atiduoti  ginklai, įvertinus  jų  tinkamumą naudoti bei atlikus juos pateikusio asmens  patikrinimą, bus įteisinti juos  pateikusiems  asmenims.

Rastų šautuvų įteisinimo galimybės

Policijos  departamentas  prie  Vidaus  reikalų  ministerijos   informuoja, kad nuo šių metų kovo  1  dienos asmenys turės teisę įteisinti rastus šaunamuosius ginklus, kurių įteisinimas galios visada. Specialistė primena, kad asmeniui  draudžiama rastą  šaunamąjį  ginklą gabenti į policijos įstaigą. Mat pagal įstatymą apie rastą ginklą privaloma  informuoti  policiją. Policija asmens  rastus ginklus  privalo paimti  jų  radimo  vietoje ir pradėti  šaunamojo  ginklo įteisinimo  procedūrą. Tais  atvejais, jeigu asmuo atneš šaunamąjį  ginklą įteisinti  ir užregistruoti savo  vardu į  policijos  įstaigą, bus  pradedamas  ikiteisminis  tyrimas. Teritorinės  policijos  įstaigos,  nustačiusios, kad rastas  ginklas yra  ieškomas arba registruotas kaip nusikalstamos  veikos  įrankis, nustatyta  tvarka  pradės ikiteisminį  tyrimą. Kitus  rastus  ginklus  teisės aktų  nustatyta  tvarka galės įteisinti  juos  radę asmenys.

Taip pat primenama, kad pagal naują „Ginklų  ir šaudmenų  kontrolės“ įstatymą medžiotojams, norintiems įsigyti graižtvinį ar kombinuotą  ginklą medžioklei,  nuo kovo 1 dienos nereikės trejų  metų medžiotojo  stažo, kaip buvo  reikalaujama ankščiau. Dėl  informacijos apie ginklus piliečiai gali kreiptis adresu: Birutės 2, Šakiai,  į Šakių rajono policijos  komisariato 31  kabinetą arba telefonu  60-022.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Miškasodis: kiek tai prasminga ir reikalinga?

klausimelis 04 23Rimas iš Gelgaudiškio:

Nemažai esu medžių per gyvenimą pasodinęs, nors ne miškininkystėje dirbu. Esu gelgaudiškietis, todėl rūpi Gelgaudiškio miško likimas. Mačiau, kaip žūsta miškas. Bet toks gyvenimas. Mums gal ir atrodė, kad reikėjo anksčiau sergančius medžius pjauti. Faktas, kad yra išnykę didžiuliai miško plotai, bet tam yra specialistai. Nuomonės gelgaudiškiečių išsiskyrė: vieni šaukia, kodėl mišką išpjovė, bet jau miškas buvo miręs. 

klausimelis 04 23 2

Danutė iš Gelgaudiškio:

Džiaugiuosi, kad vyko miškasodžio akcija. Nesu anksčiau dalyvavusi ir medžių ne itin daug pasodinusi. Dėl miškų kirtimo išties daug nuomonių, yra prieštaraujančių plyniems miško kirtimams. Manau, jeigu jau medžius kokios kirvarpos graužia, būtina šalinti, bet po to reikia ir atsodinti. Dalyvavau, nes man rūpi, kad vaikai ir proanūkiai turėtų kur žemuogių ar grybų pasirinkti, augtų kuo sveikesnėje aplinkoje.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.