Girti – už galingų traktorių vairo

traktorius2Giedrė PLEČKAITYTĖ

Šiuo metu beįsibėgėjanti javapjūtė į laukus ir kelius išginė traktorius. Ar tiesa, kad traktorininkai už vairo drąsiai jaučiasi ir būdami neblaivūs? Oficiali policijos suvestinių statistika rodo, jog neblaivių traktorininkų sulaikoma labai mažai, tačiau kaimo gyventojų pasakojimai liudija ką kitą.  

Nuotr. Praėjusį trečiadienį kelyje Pilviškiai – Šakiai – Jurbarkas, Griškabūdžio kaimo ribose, įvyko eismo nelaimė, kurią sukėlė girtas traktorininkas.  

Jaučiasi drąsūs?

Šiuo metu šalies laukuose pats darbymetis, tad intensyviai burzgiančių traktorių nestinga. Tačiau kiek tų darbštuolių šiuolaikinę galingą techniką vairuoja būdami apsvaigę nuo alkoholio. Kaip žinia, kaimas ir alkoholis labai dažnai tampa neatsiejamais dalykais, todėl ir kreivai važiuojančių traktorių kaimuose gali išvysti gan dažnai. Griškabūdžio seniūnijos Patašinės kaimo gyventoja R. R., paskambinusi į redakciją, ragino atkreipti visuomenės dėmesį į svarbią problemą – girti traktorininkai už vairo. „Nervai nelaiko, kai matau, kaip kone visiškai girti sėdasi už traktoriaus vairo ir drąsiai spaudžia greičio pedalą. Negana to, dar baisiau, kai šalia jie pasisodina ir vaiką. Atrodo, jog šių transporto priemonių vairuotojai visai neįdomūs kelių policijai“,- savo pasipiktinimą reiškė moteris.
 
Avarijos kaltininkas – girtas vairuotojas

Panašu, jog girtumo problemą kėlusios moters pastebėjimas yra tiesa. Štai rugpjūčio 3 dieną, 17,30 val., kelyje Pilviškiai – Šakiai – Jurbarkas, Griškabūdžio kaimo ribose, susidūrė traktorius ir vilkikas, priklausantis UAB „Kesris“. Minėtame kelyje lenkusį vilkiką kliudė kreivai keliu važiavęs traktorius. Šakių rajono policijos komisariato Kelių policijos pateiktais duomenimis, eismo įvykio kaltininkas - Griškabūdžio žemės ūkio bendrovės traktorininkas R. M., kuris transporto priemonę vairavo būdamas neblaivus. Jam nustatytas 1,5 prom. girtumas.  

Avarijos kaltininko darbdavys, Griškabūdžio žemės ūkio bendrovės pirmininkas Petras Puskunigis, paklaustas, ar dažnas reiškinys, kai bendrovėje dirbantys traktorininkai važiuoja išgėrę, sakė, jog tokių problemų lig šiol nėra buvę. Bendrovės darbuotojo padaryta avarija, anot P. Puskunigio, - išskirtinis atvejis. „Tai jaunas vairuotojas. Jis susigadino savo gyvenimą. Jam skirta keturių tūkst. litų bauda bei trejiems metams atimtos teisės. Dėl to girtavimo galiu pasakyti, kad čia kaip ir visur, Seimo nariai girti važinėja, tai kaip čia žemdirbiai nevažiuos?“,- situaciją komentavo P. Puskunigis.

Statistika – palanki traktorininkams

Apie tai, ar yra imamasi kokių nors prevencinių priemonių prieš traktorininkų vairavimą išgėrus bei ką byloja statistika, kalbėjomės su Šakių rajono policijos komisariato Kelių policijos viršininku Jonu Stanaičiu. Pirmojo šių metų pusmečio policijos turima statistika rodo, kad buvo sulaikyti 72 girti vairuotojai (neskaitant mopedų ir motorolerių), tarp jų tik septyni traktorininkai policijai įkliuvo būdami neblaivūs. Kelių policijos viršininko tikinimu,  nepastebima, jog darbymečiu traktorininkai keltų kažkokią didesnę grėsmę. Be to, J. Stanaičio teigimu, pastaruoju metu pastebima pagerėjusi traktorių techninė būklė. Esą dabar, palyginus su prieš penkerius metus buvusia situacija, ūkininkai važinėja su naujais ir techniškai tvarkingais traktoriais. „Jau retai tenka pamatyti traktorių be kabinos, be žibintų, nebent žmogus savo sklype važinėja. Anksčiau važinėdavo kur kas netvarkingesni traktoriai“,- sakė pareigūnas.

Pasiteiravus Šakių rajono savivaldybės Žemės ūkio skyriaus  vyriausiojo specialisto Alberto Navarsko, ar yra kalbama apie traktorininkų vairavimo kultūrą, buvo atsakyta, kad tai kiekvieno žmogaus reikalas, o traktorininkų kontrolę turi atlikti darbdavys. Specialiuose susirinkimuose žemdirbiai yra informuojami apie taikomų baudų dydžius už vairavimą išgėrus. Vairuojant traktorių su priekaba girtumas gali būti 0,2 prom., o tik traktorių – 0,4 prom.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.