Su pirotechnika reikia elgtis protingai

petardaArtėjant šventėms suintensyvėja prekyba bei naudojimasis pirotechnikos priemonėmis. Norėdami užkirsti kelią nelaimėms tuo rūpinasi ugniagesiai ir policijos pareigūnai.

Norėdami užkirsti kelią pažeidimams, susijusiems su pirotechnikos priemonių laikymu ir naudojimu draudžiamose vietose ir draudžiamu laiku, Policijos ir Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentai parengė bendrą prevencinių priemonių planą. Jame nurodyta nuo 2011 m. gruodžio 12 d. iki 2012 m. sausio 2 d. organizuoti fizinių ir juridinių asmenų, importuojančių arba prekiaujančių civilinėmis pirotechnikos priemonėmis, patikrinimus, taip pat patikrinti galimas civilinių pirotechnikos priemonių neteisėtos prekybos ir naudojimo vietas (turgavietes, kioskus, paauglių susibūrimo vietas ir pan.).

Dėl neatsargaus elgesio su šiomis priemonėmis kasmet šalyje nukenčia nemažai žmonių, kyla gaisrų. Policijos departamento duomenimis, pernai nuo petardų nukentėjo 25 gyventojai, tarp jų 10 vaikų. Ugniagesiai gelbėtojai 2010-aisiais metais gesino du pirotechnikos priemonių sukeltus gaisrus, o 2009-aisiais – net 12.
 
Nuo 2010 m. liepos 1 d. įsigaliojo naujas Civilinių pirotechnikos priemonių apyvartos kontrolės įstatymas, pagal kurį pirotechnikos gaminių legaliai įsigyti gali ir nepilnamečiai. Jie dažniausiai su tokiais gaminiais išdykauja, dėl to nukenčia patys arba sužaloja aplinkinius žmones. Dabar pirmos kategorijos fejerverkus gali įsigyti ir juos naudoti ne jaunesni kaip 14 metų asmenys, antrosios - ne jaunesni kaip 16 metų asmenys, trečiosios - ne jaunesni kaip 18 metų asmenys. Ketvirtosios kategorijos priemones gali įsigyti ir jas naudoti tik pirotechnikai. Pirotechnikos priemonių skirstymo kategorijos žymimos ant gaminio pakuotės.

Žmonės dažniausiai susižaloja todėl, kad pirotechnikos gaminius naudoja ne taip, kaip nurodyta instrukcijoje, vaikai ar paaugliai petardas sprogdina be vyresniųjų priežiūros, išbando savadarbius, neatitinkančius jokių saugumo reikalavimų sprogmenis. Pasitaiko ir tokių atvejų, kai jaunimas įvairias petardas mėto į žmones, po automobiliais ir pan.

Pažeidus civilinių pirotechnikos priemonių įsigijimo ir naudojimo tvarką, pažeidėjui gali būti paskirta bauda nuo 50 iki 100 litų. Pakartotiniai tokie pat veiksmai užtraukia baudą nuo 100 iki 200 litų, o pažeidimai, padaryti nepilnamečių nuo 14 iki 16 metų, užtraukia įspėjimą arba baudą nuo 50 iki 100 litų jų tėvams ar globėjams.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.