Nauja afrikinio kiaulių maro užkrato grėsmė

Lenkijos atsakingos institucijos, praėjus kelioms valandoms po pranešimo apie jų šalyje patvirtintą trečiąjį afrikinio kiaulių maro atvejį, informavo, kad kaimyninėje šalyje nustatytas ir ketvirtasis šios pavojingos ligos židinys.
 
Lenkijos maisto ir veterinarijos tarnybos specialistai informavo, kad afrikinio kiaulių maro tyrimai gauti dėl 3 nugaišusių šernų, rastų kelių kilometrų atstumu nuo Baltarusijos pasienio. Tai regionas, kuris dar vasario mėnesį buvo paskelbtas užkrėsta teritorija.

Europos Komisijos DG SANCO atstovai dėl situacijos Lenkijoje informavo, kad neplanuojama šaliai taikyti naujų apsaugos ir apribojimo priemonių. Sprendimas paremtas tuo, kad abu nauji ligos židiniai nustatyti užkrato zonoje, kurioje jau nuo vasario mėnesio yra taikomos griežtos ir pakankamai efektyvios apsaugos ir ligos kontrolės priemonės, užtikrinančios, kad užkratas neplistų į kitas teritorijas. Lietuvos Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba informavo, kad Lietuva ir toliau vykdo intensyvią kiaulių ir šernų stebėseną, nustatytoje užkrėstoje teritorijoje tiriamas kiekvienas sumedžiotas šernas ir visos gyventojų skerdžiamos kiaulės. Likusioje Lietuvos dalyje mėginiai imami pagal tarnybos sudarytą gyvūnų užkrečiamųjų ligų planą. Iki šios dienos visoje Lietuvoje jau ištirta 11.7 tūkst. šernų ir 9.2 tūkst. kiaulių. Naujų afrikinio kiaulių maro ligos atvejų kol kas nenustatyta.

Įvertinant situacijos regione rimtumą, Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos specialistai ragina Lietuvos kiaulių augintojus ir medžiotojus išlikti budriais ir apie kiekvieną ligos įtarimo atvejį nedelsiant informuoti artimiausią teritorinį padalinį.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.