Šiandien A.Dailidienės braškynas užima maždaug 3 ha plotą – čia auginama nuo ankstyvųjų iki vėlyvųjų veislių braškės, prekiaujama sertifikuotais braškių daigas. Braškių mėgėjai visą sezoną šiame uogyne gali nusipirkti šviežių uogų. „Jau dešimt metų praktikuoju tokį braškių pardavimą, kai patys žmonės gali atvykti į ūkį ir prisiskinti uogų. Jis tikrai pasiteisino,- kasmet atvyksta tie patys ir vis nauji klientai. Darbymečiu įdarbiname apie 30 braškių skynėjų. Taip pat braškėmis prekiauju Lietuvoje vykstančiose mugėse, didžiųjų miestų prekyvietėse. Nuo praėjusių metų braškių sodinukais pradėjau prekiauti internetu. Ši nauja prekybos forma pasiteisino“,- sakė pašnekovė. Energinga moteris visą didžiausią darbų naštą neša ant savo pečių,- ji ir ūkio vadovė, ir vadybininkė, ir buhalterė. A.Dailidienė neslepia, kad labiausiai jai trūksta laiko ir nors trumpų atokvėpio minutėlių. „Kadangi šiais metais braškynas „eksperimento būdu“ žiemojo uždengtas agroplėvele, jau gegužės 15 dieną skynėme pirmąsias braškes“,- sakė A.Dailidienė. Šiuo metu, anot pašnekovės, braškėms jau per daug drėgmės ir šilumos,- uogos gali pradėti pūti. „Braškynas reikalauja tikrai daug priežiūros. Žinoma, kai turi specialią techniką, dirbti lengviau. Šiemet pagal paramos pusiau natūriniams ūkiams projektą nusipirkau tarpueilių frezą, kadangi ši technika labai reikalinga tarpueilių tvarkymui. Pagrindiniai darbai braškyne mechanizuoti. Braškių skynimas - jau rankų darbas. Užsienyje atsiranda eksperimentiniai robotai, skinantys braškes, bet neteko girdėti, kad jie būtų naudojami Lietuvos ūkiuose.
Daržininkams mėgėjams patyrusi braškių augintoja pataria nebijoti anksti pavasarį bei rudenį uogynus nupurkšti cheminiais preparatais. Pasak jos, žmonės per daug įbauginti, - rudenį nupurkštuose augaluose iki pavasario tikrai neišlieka jokių cheminių medžiagų likučių.„Norint užsiauginti savo sklype net ir ekologiškas uogas, braškes vis tiek reikia tinkamai prižiūrėti. Jei ne pavasarį, tai bent rudenį, nuėmus uogų derlių, tiesiog būtina braškynus nupurkšti nuo kenkėjų ir ligų. Senus lapus reikėtų nupjauti. Sodinti braškių daigus galima ir pavasarį, ir rudenį. Žinoma, jei rudenį pasodinsite šalčiams neatsparias veisles, žiemą jos gali iššalti. Pavasarį pasodinti daigeliai geriau įsikrūmija. Ar gerai derės braškės, priklauso nuo įvairiausių veiksnių, - ir nuo dirvos, ir nuo oro sąlygų, ir nuo priežiūros. Pavasarį pasodintus daigus rekomenduojama pridengti agroplėvele, kuri apsaugos augalus nuo šalnų ir padės išsaugoti drėgmę. Be to, jau yra ir ne cheminių preparatų, kuriuos galima naudoti. Tereikia pasidomėti, nes informacijos internete tikrai pakanka,- sakė uogininkystės ūkio vadovė. Ji braškių augintojams rekomenduoja naudoti Karate Zeon , Vertimex ar kitus cheminius preparatus, kurių yra pirkti ir mažomis pakuotėmis.
Derlius nukentėjo dėl vėlyvųjų šalnų
„Kadangi šiemet buvo labai ankstyvas pavasaris ir ankstyva augalų vegetacija, ne tik ankstyvosios, bet ir vidutinio vėlyvumo braškės anksti pradėjo žydėti ir nuo šalnų tikrai nukentėjo. Manyčiau, trečdalio braškių derliaus šiemet netekome“,- sakė A.Dailidienė. Ūkyje auginama ir prekiaujama kelių pagrindinių produktyviausių ir geriausias skonio savybes turinčių veislių braškėmis. Populiariausios braškių veislės - ankstyvoji Rumba, vidutinio ankstyvumo Sonata, vidutinio vėlyvumo Korona, Dukat ir kitos. „Bandome auginti vis naujas veisles, kad pirkėjams galėtume pasiūlyti pačias skaniausias ir geriausias braškes. Vėliau prekiaujame ir jų sodinukais“,- sakė pašnekovė. Kol kas ankstyvųjų veislių braškės šį pavasarį kainuoja nuo 5 iki 8 litų už kilogramą. Jų kaina gali svyruoti visą sezoną priklausomai nuo įvairių veiksnių. Uogyno šeimininkė sakė nenorinti prognozuoti, kokios bus braškių kainos atėjus pačiam uogų sezono įkarščiui. „ Iš tiesų kainos yra visiškai neprognozuojamas dalykas. Jos priklausys ir nuo to, kiek uogų bus įvežta iš užsienio. Kiek žinau, šiuo metu braškes į Lietuvą vežė iš Lenkijos ir Graikijos. Dabar braškių Lenkijoje jau trūksta, vadinasi, uogų kaina gali kilti. Mūsų vietiniai braškių augintojai dažnai savo užaugintas uogas išveža parduoti į Latviją. Kaip teko kalbėtis su pirkėjais iš Latvijos, jie Lietuvoje užaugintą produkciją ypač vertina, nes žino, kad čia augintojai naudoja gana nedaug cheminių preparatų. Lenkijoje yra įregistruota labai daug leidžiamos naudoti chemijos, o pas mus šis sąrašas - minimalus“,- pastebėjo uogyno vadovė A. Dailidienė.