Žemės nuomos mokestis: mokės visi daugiabučių gyventojai

Rajono taryba nustatė nuomos mokesčio už valstybinę žemę tarifus. Nuo nuomos mokesčio šiemet jau nebus atleisti daugiabučių namų gyventojai.
 
Tarp tarybos narių kilo diskusija dėl daugiabučių namų apmokestinimo žemės nuomos mokesčiu, mat iki šiol jie buvo nuo šio mokesčio atleisti. Tai iš pradžių norėta padaryti ir šiemet. Kilo diskusija, jog gyventojai neturi nuosavo kiemo, kad kelių namų šiukšlių konteineriai yra vieno daugiabučio teritorijoje, po langais stovi kitų namų gyventojų automobiliai. „Aišku, neteisinga, kad privačių namų valdos yra apmokestintos, o daugiabučių ne“,- teigė Biudžeto ir turto skyriaus vedėja Egidija Grigaitienė.

„Pasižiūrėjau dviejų daugiabučių žemės plotą, tai vienam tektų mokėti ne daugiau 5 litus. Namų daug, žemės mažai, tai tokia padėtis“,- kalbėjo meras Juozas Bertašius. Savivaldybė, neapmokestinusi daugiabučių, praranda apie 20 tūkstančių litų.

Kalbant apie šį mokestį, jame būta nemažai painiavos. Dalis Kudirkos Naumiesčio ir Šakių miesto daugiabučių sklypų turi pasidarę kadastrinių matavimų bylas ir šie daugiabučiai jau kuris laikas buvo apmokestinti. Kiti, motyvuojant, jog neaiškios sklypų ribos, nuo mokesčių išsisuko. Vis tik paaiškėjo, kad apmokestinti daugiabučių gyventojus galima ir pagal vadinamąsias raudonas linijas, kai nėra suformuotos kadastrinių matavimų bylos.

Taigi šiais metais, atsižvelgiant į anksčiau minėtas aplinkybes, visiems daugiabučiams nustatytas sumažintas 1 proc. tarifas. Šiuo metu yra apskaičiuojama, kiek tiksliai mokės gyventojai, vis tik suma neturėtų viršyti kelių litų.

Taryba patvirtino ir žemės nuomos mokestį. Žemės ūkio paskirčiai išnuomotos žemės mokestinis tarifas kaip ir pernai sieks 3 proc., kitoms reikmėms išnuomotos žemės - 2,5 proc.

Už žemės nuomą pernai surinkta 628,6 tūkst. litų. Pastaraisiais metais žemės nuomos mokestis yra renkamas itin pareigingai, į pagalbą pasitelkiami seniūnijų darbuotojai. „Skolininkų sumažėjo, praktiškai jie arba mirę, arba yra beviltiškos skolos, yra tokių, kurios perduotos antstolių kontoroms. Šiaip, tas darbas labai dirbamas, seniūnams kas mėnesį pateikiama informacija, kiek pas juos gyventojai nesumokėjo žemės nuomos mokesčio ir per pašalpas jie skolininkams taiko sankcijas“,- pasakojo E. Grigaitienė.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.