Mėlynių derlius šiais metais negausus

melynesVilija BALAŠEVIČIŪTĖ
 
Šilumos pašykštėjusi vasara  apsunkino uogautojų darbą, tačiau mėlynėmis jau prekiaujama. 

Nuotr. Prasidėjęs mėlynių sezonas leidžia žmonėms papildomai užsidirbti. Uoliausi uogautojai – atostogaujantis jaunimas ir vyresnio amžiaus moterys.
 
Trečiadienio rytą Zanavykų turguje žmonių nedaug. Šviežių daržovių ir vaisių prekeivių vos keletas. Šeštadieniais turguje tiek prekių pasirinkimas, tiek pirkėjų skaičius būna gerokai didesnis, tačiau dabar  miške rinktų uogų galima įsigyti tik vienoje vietoje.

Mėlynėmis prekiaujanti Greta sako, jog ši vasara mėlynėms nėra palanki. Anksti pavasarį šiltesni orai subrandino pumpurus, o netrukus grįžus šalčiams dalis sužydėti spėjusių krūmelių nušalo. Dėl to, palyginti su ankstesniais metais, mėlynių derlius yra gerokai skurdesnis.

Prasidėjus mėlynių sezonui uogauti vis dėlto nėra lengvas darbas. Ne visada lengva rasti vietų, kuriose gausu uogų. Geriausiai sekasi jau ne pirmus metus uogaujantiems žmonėms, kurie žino, kur galima tikėtis daugiau uogų. Tačiau rasti tinkamą uogavimui vietą nėra didžiausia problema. Miške gerokai didesnė grėsmė užsikrėsti erkių platinamomis ligomis, todėl dar prieš einant į mišką reikėtų imtis prevencinių priemonių ir sumažinti tikimybę namo parsinešti ne vien uogų derlių, bet ir ligą.

Kaip sako Greta, dauguma mėlynių rinkėjų yra jaunimas. Jie vasarą turi daugiau laisvo laiko, todėl norėdami užsidirbti dažnai renka uogas. Nemažai ir vyresnių moterų, kurios iš uogavimo gauto pelno prisiduria prie algos ar pensijos. Nors darbas ir nelengvas, tačiau jis atsiperka. Litrą mėlynių šiemet galima nusipirkti už maždaug 10 litų. Jei sekasi, per dieną galima surinkti kelis litrus uogų.  

Mėlynės paprastai renkamos rankomis, tačiau tai reikalauja kantrybės ir kruopštumo. Gudresni uogautojai į pagalbą pasitelkia vadinamas šukas, kurios gerokai palengvina uogų rinkimą. Vis dėlto naudotis šiuo prietaisu yra uždrausta, nes jis pažeidžia uogų krūmus. Kadangi mėlynės yra daugiamečiai augalai, „šukavimas“ padaro ilgalaikę žalą ir metus ar dvejus toks krūmas uogų neves. Todėl atsakingi uogautojai savo miškuose pagalbinėmis priemonėmis nepiktnaudžiauja.

Uogų galima įsigyti ne tik turguje, bet ir pakelėse. Tiesa, pastarasis būdas dažnesnis prie judresnių kelių, tokių kaip Šakiai – Kaunas. Iš atokesnių miškų rinktos uogos dažniausiai parduodamos turguje.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.