Mėlynieji konteineriai ir kompostavimo dėžės - nemokamai

kompostavimo dezesVioleta SEREDŽIUVIENĖ
 
Marijampolės apskrities atliekų tvarkymo centras žada, jog artimiausiu metu Šakių rajono gyventojams bus išdalinti mėlynieji konteineriai antrinėms žaliavoms, pakuotėms bei pakuočių atliekoms.
 
Nuotr. Marijampolės apskrities atliekų tvarkymo centre tikrinama, kuri iš tiekėjų pasiūlytų kompostavimo dėžių bus  pripažinta tinkamiausia.
 
Mėlynaisiais konteineriais bus aprūpinti visos Marijampolės apskrities individualių valdų gyventojai. „Pirmiausiai mes keliame sau uždavinį sudaryti žmonėms tinkamas sąlygas atliekoms rūšiuoti, o paskui jau pareikalausime, kad atliekų turėtojai laikytųsi įstatymų reikalavimų ir tai darytų deramai, - sakė Marijampolės apskrities atliekų tvarkymo centro direktorius Algirdas Bagušinskas. Marijampolės apskričiai skirta 23500 tokių konteinerių. Rajono gyventojams mėlynieji konteineriai bus išdalinti pagal Atliekų centro sudarytus sąrašus, tad  juos gavę gyventojai namų valdose  jau turės po du konteinerius. Šakiečiams bus išdalinta daugiau nei 6 tūkst. mėlynųjų konteinerių (poreikis - apie 9 tūkst.). Už antrinių žaliavų ir pakuočių surinkimą ir išvežimą papildomai nereikės mokėti,  - už šių atliekų sutvarkymą apmokės gamintojų ir importuotojų atstovai.

„Pirmasis tūkstantis mėlynųjų konteinerių Marijampolės gyventojams buvo išdalintas dar pernai. Tuomet vežėjai, įvertindami, kad bendras atliekų kiekis pastačius mėlynuosius konteinerius nepadidėja pasiūlė atliekas surinkinėti įprastu grafiku kas dvi savaites, tik vieną kartą jas paimti iš mišrioms komunalinėms atliekoms skirto konteinerio, kitą kartą – iš mėlynojo. Paaiškėjo, kad gyventojų tokia tvarka netenkino, nes komunalinės atliekos konteineryje užsigulėdavo per ilgai. Dabar  nutarta, kad komunalinės atliekos  visoje apskrityje bus išvežamos kaip įprasta, - kas dvi savaites, o mėlynųjų konteinerių turinys bus ištuštinamas atliekas surenkant papildomu apvažiavimu kartą per mėnesį ir šių atliekų surinkimas gyventojams nekainuos“,- patikino Marijampolės apskrities atliekų tvarkymo centro specialistė ryšiams su visuomene Liucija Burbienė. Marijampolės apskrities atliekų tvarkymo centro specialistai įsitikinę, kad sudarius tinkamas sąlygas, gyventojai puoselės švarią ir tvarkingą aplinką. Artimiausiu laiku bus sustiprinta ir  atliekų tvarkymo centro  specialistų kontrolės veikla, griežčiau bus reikalaujama rūšiuoti, kompostuoti buityje susidarančias komunalines atliekas ir tikrinama, kaip tai daro gyventojai.

Vykdomas eksperimentas

Marijampolės apskrities atliekų tvarkymo centre šiomis dienomis pradėtas dar vienas eksperimentas – siekiama įvertinti, kokia žaliųjų atliekų kompostavimui skirta  dėžė bus tinkamiausia. Įvykdžius viešuosius pirkimus, bus nupirkta 14 tūkstančių 700 litrų talpos kompostavimo dėžių, skirtų žaliosioms ir biologiškai suyrančioms atliekoms. Šios dėžės bus išdalintos beveik 80 procentų individualių valdų savininkų, kurie įsipareigos patys susitvarkyti su šios rūšies atliekomis,- jos į bendrą atliekų srautą nepateks.

Skirtingas kompostavimo dėžes centrui pasiūlė 5 tiekėjai. Pagal viešojo pirkimo sąlygas dabar vykdomas eksperimentas – visų tiekėjų siūlomų kompostavimo dėžių pavyzdžiai yra užpildyti netankintu kompostu ir stebima, ar dėžės išliks nesideformavusios, ar jos tinkamos atliekų kompostavimui. Pasibaigus viešajam pirkimui, ne tik pigiausios, bet ir  tinkamiausios dėžės bus nupirktos ir išdalintos nemokamai apskrities privačių valdų savininkams.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.