Moksleivių vasara: dirbti ar atostogauti?

darbo birzaVilija BALAŠEVIČIŪTĖ
 
Pasibaigus mokslo metams jaunuoliai turi beveik tris mėnesius atostogų. Vieni jas leidžia atostogaudami, kiti laiko nešvaisto veltui ir ieško darbo. Tad kaip nepilnamečiams iš tikrųjų sekasi vasarą rasti veiklos, už kurią jie gautų atlygį?
 
Kai visoje šalyje jaunimo nedarbas yra didelė problema, daug kam atrodo, kad rasti trumpalaikį darbą moksleivių atostogų metu yra beveik neįmanoma. Per pastaruosius metus 15-24 metų jaunimo nedarbas siekė kiek daugiau nei 20 procentų. Tai yra dvigubai didesnis nei visų darbingo amžiaus žmonių, neturinčių darbo, procentas. Tačiau užsidirbti vasarą norintys nepilnamečiai susiduria su gerokai daugiau sunkumų nei jaunuoliai, kuriems jau 18 ir daugiau metų. Vis dėlto, kas darbo ieško, tas randa.

Juodas darbas

Neturintiems vidurinio išsilavinimo jaunuoliams kvalifikuoto darbo tikėtis nereikėtų. Tiems, kurie nori užsidirbti, greičiausiai teks atlikti įvairias jėgos ir ištvermės reikalaujančias užduotis. Šiltuoju metų sezonu padidėjus pagalbinių darbuotojų paklausai, moksleiviams atsiranda daugiau galimybių įsidarbinti bent trumpam laikotarpiui. Pasak dvi vasaras Šakiuose dirbusio vaikino, kai reikia pinigų, gerai ir toks darbas. „Baigęs vienuolika klasių įmonėje „Baulita“ buvau pagalbiniu darbuotoju, kai reikėjo skubiai baigti darbus darželyje. Darbas nesunkus, kolektyvas linksmas, žodžiu, man buvo gerai. Bendradarbiai draugiški, daug juokaudavo, pamokydavo, parodydavo, kaip ir ką daryti.“

Praėjusią vasarą vaikinas ir vėl neleido laiko veltui – dirbo atliekų tvarkymo bendrovėje „Ekonovus“. „Buvau antrinių žaliavų rūšiuotojas. Iš šono toks darbas gali atrodyti kaip kokio bomžo. Iš didelės krūvos atrinkinėdavau PET butelius, plėvę ir viską, kas perdirbama. Dar reikėdavo paruošti presavimui maišus nuo trąšų.“ Sunkiausia tokiame darbe, pasak jo, buvo prisitaikyti prie oro sąlygų, nes atliekas tekdavo tvarkyti lauke. „Kai karšta ir šviečia saulė – nelengva, o kai lyja irgi nesmagu“,– pasakojo vaikinas. Pasak jo, apskritai darbas buvo lengvas, kolektyvas geras, o atlyginimas pakankamas.  „Nors abu darbai atrodo nekokie, bet buvo verta paragauti juodo darbo, nes tada labiau vertini tai, ką turi. Be to, pamatai įvairių žmonių, supranti kokiomis nuotaikomis jie gyvena.“– sakė jis.

Panašia patirtimi dalijosi ir vienuolika klasių baigęs šakietis, kuris dirba jau nuo keturiolikos ar penkiolikos metų. „Pernai darbą surado mama. Dirbau statybose, buvo fiziškai sunku, bet pripratau po truputį – pasitaikydavo visko“, - atviravo jaunuolis. Ypač vaikinui nepatiko kolegos, kurie vis gerdavo, todėl dirbti turėdavo jis vienas. Apskritai toks darbas naudingas, nes galima tiek įgyti praktinių įgūdžių, tiek ugdyti valią ir išmokti planuoti laiką. „Šiuo metu irgi dirbu statybose, tai lygiai tas pats, tik dar sunkiau. Dirbti sudėtinga ne tiek fiziškai, kiek psichologiškai, nes sunku rasti bendrą kalbą su bendradarbiais. Dundukai tokie, nusišneka, kas trečias žodis žargonas ar keiksmažodis. Smagu dirbti su vyresniais žmonėmis, nes su jais yra apie ką pakalbėti, jie papasakoja istorijų apie savo gyvenimą, apie karus ar išgyvenimus, tai smagu paklausyti“,– pasakojo vaikinas. Iš pradžių jo tikslas buvo užsidirbti motoroleriui, tačiau jo neturi iki dabar. „Dabar galvoju apie kitus pirkinius“,– pasakojo moksleivis.

Darbas merginoms

Nesudėtingas ir jau nemenkai išpopuliarėjęs tarp moksleivių yra kosmetikos platinimas. Toks darbas neatima daug laiko, todėl mokyklinio amžiaus merginos tuo užsiima tiek vasarą, tiek mokslo metais. Jau kurį laiką „Oriflame“ firmos konsultante dirbanti šešiolikmetė savo darbu yra patenkinta, tačiau, kaip ir kiekvienas darbas, produktų platinimas turi savų minusų.

Pasak konsultante dirbančios merginos, nelengva rasti naujų klientų, nes dabar tuo užsiimti yra labai populiaru ir konkurencija yra nemaža. Daugiausia jos klientai yra pažįstami žmonės – nuo šeimos narių iki mokyklos draugų. Vis dėlto, kaip ji sako, kosmetikos platinimas jai malonus dėl darbo pobūdžio ir galimybės užsidirbti gana daug pinigų. „Dirbti apsimoka, nes nuo kiekvieno užsakymo lieka tam tikra pinigų suma ir kas kiek laiko konsultantas gali gauti vertingų dovanų“,– pasakojo mergina.

Dar vienas pasirinkimas – savanorystė

Namie visą laiką nenorintiems tūnoti jaunuoliams darbas nėra vienintelė išeitis. Tie, kurie nori prasmingai praleisti laiką, tačiau neturi galimybės įsidarbinti arba juos domina kitokia veikla, visada yra laukiami organizacijų, kurios mielai priima savanorius. Veiklų yra gana daug, jos apima įvairias sritis, todėl moksleiviai gali nesunkiai rasti juos dominančią sritį. Gana neseniai savanorišku darbu susidomėjusi mergina iš Lekėčių sakė, jog daug informacijos apie tai galima rasti internete.

„Savanorystę  renkuosi todėl, kad man patinka ne imti, bet duoti kitiems“,– pasakojo mergina. Ji užsiima šia veikla ne dėl finansinės naudos, o dėl to, kad  pati gali įgyti naudingų socialinių įgūdžių ir prasmingai praleisti laiką. „Padėdama kitiems pati tobulėju, galiu geriau pažinti save, bendrauti su įvairiais žmonėmis.“ Pasak jos, savanorystė šiuo metu yra populiarus dalykas, todėl užsiėmimų galima rasti visur, tereikia netingėti jų ieškoti. Tiesa, dauguma pasiūlymų savanoriams yra didžiuosiuose miestuose, o Šakiuose jų rasti gerokai sudėtingiau. Kai kurios savanorių ieškančios organizacijos vis dėlto gali padengti kelionės išlaidas, todėl nereikia iš karto atmesti visų pasiūlymų, kurie iš pirmo žvilgsnio gąsdina dėl atstumo. Svarbiausia – noras nuveikti kažką prasmingo.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.