Apie laikomas bites - įspėjamieji ženklai

bitesNuo šiol yra reglamentuotas bičių laikymas sodininkų bendrijose, soduose ir kitose gyvenamosiose vietovėse. Kaip nurodo Žemės ūkio ministerijos specialistai, niekas nedraudžia sodininkams laikyti bičių ir mėgautis jų suneštu medumi, tačiau siekiant, kad bitės nekeltų pavojaus aplinkiniams, numatoma įvesti nemažai griežtų apribojimų.
 
Nuotr. Siekiant, kad bitės nekeltų pavojaus aplinkiniams, bitininkams numatoma įvesti nemažai apribojimų.
 
Gyvūnų laikymo savivaldybių teritorijų gyvenamosiose vietovėse tvarkos apraše nurodoma, kad kiekvienas bitynas turi turėti bityno pasą ir ne vėliau kaip per 30 dienų nuo jo išdavimo bičių laikytojas turi suženklinti ir sunumeruoti visus bityno avilius, kurie bus laikomi savivaldybės gyvenamojoje teritorijoje. Prie įėjimo į teritoriją, kurioje laikomi aviliai su bičių šeimomis, matomoje vietoje turi būti ne mažesnis kaip 8 cm pločio įspėjamasis ženklas su užrašu, pavyzdžiui, „Atsargiai, bitės!“.  Prie šio ženklo turi būti nurodytas ir bityno paso numeris bei kontaktinis telefono numeris. Prieš atliekant avilių apžiūrą, medkopį ar kitus bityno priežiūros darbus medunešio laikotarpiu, turi būti žodžiu įspėjami, tikėtina, galintys nukentėti asmenys, esantys valdoje, kurioje laikomi aviliai su bitėmis, ir už jos ribų.
 
Bičių laikytojas, turintis bityną rajono savivaldybės gyvenamojoje vietovėje, aktyvios bičių veiklos metu turi užtikrinti, kad nuo jo įrengtų avilių būtų ne mažesnis kaip 100 m atstumas iki rekreacinių teritorijų, o iki kelio, pėsčiųjų ar dviračių tako -  ne mažesnis kaip 10 m atstumas, taip pat ne mažesnis kaip 5 m atstumas iki besiribojančios žemės valdos, kurioje yra gyvenamieji namai ir ne mažesnis kaip 50 m atstumas iki statinių, kuriuose laikomi ūkiniai gyvūnai, arba žemės valdų, kuriose ganomi ūkiniai gyvūnai. Minimalių atstumų reikalavimas netaikomas, kai teritorija, kurioje laikomos bičių šeimos, yra aptverta tvora arba apsodinta ne žemesne kaip 2 m aukščio gyvatvore.

Viename are žemės valdos galima laikyti ne daugiau kaip vieną bičių avilį, išskyrus atvejus, kai bičių laikytojas turi visų besiribojančių žemės valdų savininkų ar naudotojų rašytinius sutikimus, leidžiančius laikyti jų daugiau.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.