Darbymečiu tykantys pavojai gali baigtis ir itin tragiškai

traktorius nelaimeVioleta SEREDŽIUVIENĖ
 
Kasmet žemės ūkyje įvyksta dešimtys nelaimingų atsitikimų. Žemdirbių tyko įvairūs pavojai, - žmones gali sužaloti veikiantys įrenginiai ir žemės ūkio technika, kyla pavojus nuskęsti grūdų ( ypač rapsų ir linų sėmenų) aruoduose, apsinuodyti augalų apsaugos cheminėmis priemonėmis, patirti elektros srovės iškrovos smūgį prisilietus prie  elektros instaliacijos laidų grūdų džiovyklose ir kita.
 
Nuotr. Prieš keletą metų, atliekant siloso kaupo formavimo darbus, apvirto traktorius, - 54-erių metų traktorininkas žuvo iš karto.
 
Valstybinės darbo inspekcijos duomenimis, atliekant žemės ūkio darbus šiais metais jau įvyko dvi darbuotojų žūtimi pasibaigusios nelaimės, sunkiai pakenkta keturių darbuotojų sveikatai. Pernai žemės ūkio įmonėse įvyko keturi mirtini ir šeši sunkūs nelaimingi atsitikimai darbe. Nelaimių kasmet neišvengiama ir Šakių rajone. Dažniausios nelaimingų atsitikimų darbe priežastys bei tikrinimų metu nustatomi darbuotojų saugos ir sveikatos teisės aktų pažeidimai nuolat kartojasi: neįvertinama profesinė rizika, naudojami saugos reikalavimų neatitinkantys darbo įrenginiai ar netvarkinga technika, darbuotojai būna neblaivūs. Neretai nepatyrusiems darbuotojams pavedama atlikti darbus, kurių dirbti jie nėra apmokyti arba darbai nenumatyti darbo sutartyje, o instruktavimas, kaip saugiai dirbti, yra formalus. Už darbų saugą kiekvienoje žemės ūkio bendrovėje yra atsakingas vadovas. Ūkininkai taip pat atsako už samdomų darbuotojų bei savo pačių saugumą.
 
Visa technika turi būti tvarkinga

Rajono ūkininkai nuolat atnaujina žemės ūkio techniką, atlieka privalomas technines apžiūras, visgi dėl tam tikrų techninių gedimų darbymečiu gali kilti gaisro pavojus. Kaip sakė rajono savivaldybės Žemės ūkio skyriaus vyresnysis specialistas Albertas Navarskas, nė vienas kombainas ar traktorius neužsidegs, jei jis bus techniškai tvarkingas. Deja, kartais nelaimių nepavyksta išvengti. „Dažniausiai pagrindinė priežastis, dėl ko anksčiau gana dažnai užsiliepsnodavo DON kombainai, buvo elektros įrengimų gedimai. Jei vietoj originalių saugiklių panaudojama viela ar varžtas, tada ir gali nuo kibirkšties kilti gaisras. Jeigu kombainas tvarkingas, jis negali užsidegti. Dėl elektros įrenginiuose atsiradusios kibirkšties pernai užsiliepsnojo ūkininkui Sigitui Stanaičiui priklausantis savaeigis smulkintuvas. Laimė, ugnis buvo greitai užgesinta. Elektros įrenginiuose saugikliai turi būti tik originalūs. Aš to ypač griežtai reikalauju. Jau aštuonerius metus mūsų rajone kombainai nebuvo užsidegę, tačiau kaimyniniuose rajonuose tokių nelaimių tikrai buvo“,- sakė A.Navarskas. Šiemet, esant ypač karštiems orams, darbymečiu laukuose jau kilo keli nedideli gaisrai. Liepos mėnesį buvo užsidegusi traktoriaus priekaba, o rugpjūčio pradžioje dėl ruloninio preso gedimo užsidegė šiaudų rulonai bei ražienos. Laimė, šie gaisrai didesnių nuostolių ūkininkams neatnešė. Darbų saugos inspektoriai pabrėžia, kad su technika dirbantys žmonės privalo gerai žinoti, kaip saugiai naudoti jam patikėtą įrenginį ar žemės ūkio techniką, kaip tinkamai bei operatyviai elgtis ištikus nelaimei, turėti gesintuvus ir kitas reikalingas saugos priemones.  
 
Galvijų fermose - skaudi nelaimė

Pavojai tyko ne tik dirbančiųjų su įvairiais agregatais, įrenginiais ir žemės ūkio technika, bet ir prižiūrint stambiuosius galvijus. Skaudi nelaimė praėjusių metų lapkričio 13 dieną įvyko Voniškių žemės ūkio bendrovėje. Galvijų fermoje esančiame gyvulių garde darbo metu buvo rasta sužalota gamybos padalinio vadovė A.J. Moteris tądien dirbo įprastą savo darbą, –  vykdė gyvulininkystės padalinio organizacinį darbą. Po pietų gyvulių garde, kuriame buvo laikomi buliai, bendrovės darbuotojas pastebėjo be gyvybės ženklų gulinčią A.J. Įvykio metu fermoje A.J. buvo viena. Apie nelaimingą atsitikimą buvo pranešta medikams. Darbuotojai nukentėjusiajai darė dirbtinį kvėpavimą, tačiau bulių sunkiai sužalotos moters gyvybės išgelbėti nepavyko, - atvykę medikai konstatavo A.J. mirtį.
 
Didžiausias pavojus - neblaivūs darbuotojai

Ne vienas rajono ūkininkas patvirtina, kad rasti tikrai gerą darbuotoją, ypač mechanizatorių, kuriam būtų galima patikėti brangią ir sudėtingą techniką, nėra taip lengva. Viena didžiausių rykščių - neblaivūs darbuotojai. Nelaimių darbe tikimybė sumažėtų, jei vairuojantys transporto priemones, tarp jų ir traktorius ar kombainus, būtų nuolat tikrinami dėl apsvaigimo. Deja, tokie Kelių policijos ir Darbo inspekcijos pareigūnų siūlymai yra sunkiai įgyvendinami. Svarbiausia, kad darbe  pasirodęs neblaivus darbuotojas kuo greičiau būtų nušalintas nuo darbo.

Nelaimingas atsitikimas darbe įregistruotas šių metų sausio 8 dieną,-  sunkią traumą pervarydamas iš gardo gyvulius patyrė neblaivus Griškabūdžio žemės ūkio bendrovės darbininkas.

Kerdžius A. M., būdamas gyvulių garde, varė juos į traktoriaus priekabą. Viena telyčia pasibaidė ir pastūmė gardo pertvarą, o pusiausvyros neišlaikęs A. M. griuvo atbulas ir trenkėsi galva į gardo metalines bei gelžbetonines konstrukcijas. Iš karto po įvykio bendrovės darbuotojai A. M. suteikė medicininę pagalbą. Gydymo įstaigoje buvo nustatyta, kad nukentėjusysis A. M. buvo neblaivus (nustatyta 1,78 promilės alkoholio).

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.