Ritualinis gyvulių skerdimas – išsigelbėjimas ar kankinimas?

Praėjus metams laiko Lietuvoje vėl pradėta kalbėti apie ritualinį gyvulių skerdimą.  Pernai jau buvo kalbėta apie įstatymo priėmimą, kuris leistų ritualinį skerdimą, tačiau tada jis nebuvo priimtas.
 
Rusijai paskelbus embargą, šia tema vėl pradėta diskutuoti plačiau. Įteisinus ritualinį skerdimą atsirastų galimybė mėsą tiekti musulmonams ir žydams – atsivertų rinka į jų gyvenamas šalis bei prekyba Lietuvoje.

Šiuo metu Lietuvoje gyvuliai skerdžiami juos apsvaiginus. Ritualinio skerdimo metu gyvuliai nėra apsvaiginami, todėl visą laiką jaučia skausmą. Ritualinis skerdimas Lietuvoje šiuo metu uždraustas pagal „LR gyvūnų gerovės ir apsaugos įstatymą“, kuriame skerdimas apibrėžtas kaip „apsvaiginto maistinio gyvūno nužudymas, nuleidžiant kraują“. Ši įstatymo pataisa įsigaliojo 2013 metų sausio 1 dieną.

Ritualinio skerdimo Europos Sąjungos reglamentas nėra visiškai uždraudęs. Numatyta, kad ES šalyse galvijai turi būti skerdžiami prieš tai juos apsvaiginus. Tačiau sykiu užsimenama, kad šis draudimas netaikomas, jeigu kitokio skerdimo būdo reikalauja ritualinės apeigos. Šia išimtimi sėkmingai naudojasi didieji Vokietijos, Prancūzijos eksportuotojai – jie halal būdu paskerstų galvijų mėsą veža į arabų rinkas. Lietuva, Lenkija ir Skandinavijos valstybės yra pasinaudojusios nurodymu šio reglamento pabaigoje, kad šalys gali neleisti ritualinio skerdimo, jeigu tai prieštarauja nacionaliniams įsitikinimams.

Šakių rajono valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos viršininkas Alfonsas Kasiliauskas paklaustas, ką mano apie tokį siūlymą, sakė, kad  savaime suprantama, jog ritualinis gyvulio skerdimas yra jo kankinimas, tačiau turime suprasti tai, kad, jei toks įstatymas bus priimtas – turėsime jo laikytis. Taip pat turime suprasti ir verslininkus.

Norint įteisinti ritualinį gyvulių skerdimą, reikia keisti įstatymus. Toks projektas Vyriausybėje jau yra parengtas ir pateiktas Seimui.
 
„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Miškasodis: kiek tai prasminga ir reikalinga?

klausimelis 04 23Rimas iš Gelgaudiškio:

Nemažai esu medžių per gyvenimą pasodinęs, nors ne miškininkystėje dirbu. Esu gelgaudiškietis, todėl rūpi Gelgaudiškio miško likimas. Mačiau, kaip žūsta miškas. Bet toks gyvenimas. Mums gal ir atrodė, kad reikėjo anksčiau sergančius medžius pjauti. Faktas, kad yra išnykę didžiuliai miško plotai, bet tam yra specialistai. Nuomonės gelgaudiškiečių išsiskyrė: vieni šaukia, kodėl mišką išpjovė, bet jau miškas buvo miręs. 

klausimelis 04 23 2

Danutė iš Gelgaudiškio:

Džiaugiuosi, kad vyko miškasodžio akcija. Nesu anksčiau dalyvavusi ir medžių ne itin daug pasodinusi. Dėl miškų kirtimo išties daug nuomonių, yra prieštaraujančių plyniems miško kirtimams. Manau, jeigu jau medžius kokios kirvarpos graužia, būtina šalinti, bet po to reikia ir atsodinti. Dalyvavau, nes man rūpi, kad vaikai ir proanūkiai turėtų kur žemuogių ar grybų pasirinkti, augtų kuo sveikesnėje aplinkoje.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.