Lietuviškų bulvių derlius geras, bet ne rekordinis

bulves2Violeta SEREDŽIUVIENĖ
 
Šiemet rekordiniais derliais gali pasigirti javų augintojai, tuo tarpu bulves ir kitas daržoves auginantys rajono ūkininkai  apie savo derlių kalba santūriau. Bulvių augintojams darbymetis baigsis spalio viduryje, kuomet bus nukastos paskutinės  vėlyvųjų veislių bulvės.
 
Nuotr. Maro pažeisti bulvių gumbai iki žiemos aruoduose tikrai neišsilaikys.
 
Kaip pastebi bulvių augintojai, šį pavasarį gumbų augimo metu bulvėms trūko drėgmės, todėl jų derlius užderėjo šiek tiek mažesnis nei pernai. Pasak Šakių seniūnijos Striūpų kaimo ūkininko Alvydo Drevininkaičio, auginančio ne tik bulves, bet ir kitas daržoves, dėl drėgmės stygiaus kai kurių veislių bulvės deformavosi. „Tokias nekokybiškas, prekinės išvaizdos neturinčias bulves tenka parduoti už pusę kainos.  Šiaip bulvių derlius buvo gana neblogas. Kadangi aš auginu tik ankstyvąsias ir vidutinio ankstyvumo veislių bulves, mažiau naudoju chemijos, - bulves užtenka nupurkšti tik 2-3 kartus. Ne tik lėšos susitaupo, bet ir bulvės būna sveikesnės“,- sakė ūkininkas, auginantis Andora, Presta, Vineta bulvių veisles. Savo užaugintas bulves šakietis pristato į kelias Jurbarko rajone esančias valgyklas, parduoda nuolatiniams klientams bei naujiems pavieniams pirkėjams. Ūkininkas neslepia, kad sunkiausia bendradarbiauti su stambiaisiais prekybos centrais. Vienam iš jų anksčiau jis bandė tiekti burokėlius. Deja, ne tik tekdavo mokėti papildomus logistikos mokesčius, bet ir nuolat strigdavo atsiskaitymai už parduotą produkciją. „Daugiau su tokiais prekybos centrais nebendradarbiauju. Jau kelinti metai sėkmingai dirbame su „Gulbelės prekyba“,- pasakojo ūkininkas A. Drevininkaitis. Šiame prekybos centre pirkėjai gali nusipirkti šakiečio ūkininko užaugintų morkų ir kopūstų. Šiuo metu savo ūkyje sandėliuojamas bulves ūkininkas parduoda po 0.40 - 0.60 Lt už kilogramą.
 
Pritrūko drėgmės

Vieno stambiausio bulvininkystės ir sėklininkystės ūkio „Šaka“ direktorius Juozas Pukelis taip pat neslėpė, jog sulaukti rekordinio bulvių derliaus šiemet sutrukdė drėgmės stygius. „ Kalbant apie visą mūsų regioną, šiemetinis bulvių derlius – vidutinis. Nors po keru gumbų buvo ir nemažai, tačiau trūkstant drėgmės bulvės nepasiekė reikiamo dydžio, tad ir derlius mažesnis negu galėjo būti“,- sakė Kudirkos Naumiestyje įsikūrusios bendrovės vadovas. Naumiestiečių bulvininkystės ūkyje kasmet bulvėmis užsodinama apie pusantro šimto hektarų ploto. Maistinių bulvių auginama apie 80 ha, sėklinių – 35 ha, likę pasėliai - perdirbimui skirtos bulvės. Bulviakasis bendrovėje buvo baigtas tik spalio pradžioje, kuomet buvo nukastos vėlyvųjų veislių bulvės. Bendrovės sandėliuose dabar sukaupta tikrai nemenkos bulvių atsargos. Šakiečiai ir aplinkinių rajonų gyventojai, panorę nusipirkti vieną ar kelis maišus bulvių, šiuo metu už kilogramą bulvių mokės tik po 0. 40 Lt. Be abejo, vėliau bulvės brangs, nes prisidės sandėliavimo kaštai.
 
Puvinys bulvėse - dėl maro užkrato

Pasak J. Pukelio, šie metai bulvių augintojams nebuvo itin lengvi. Birželio mėnesį bei liepos pirmoje pusėje buvo kilęs didelis pavojus pasėliuose išplisti bulvių marui. Gerai, kam pavyko to išvengti. Visgi smulkieji bulvių augintojai šiemet dejuoja, kad į aruodus supylus gražias ir dideles bulves, jos labai greitai pradeda gesti, pūti. „Ko gero, taip atsitinka dėl to, kad bulvių gumbai buvo pažeisti maro. Kiek teko matyti ūkininkų atsivežtų bulvių, dažniausiai taip ir yra. Užkratas buvo ant virkščių, o kada lietus jį paskleidė ant gumbų, nenupurkštos bulvės ir nukentėjo. Menkiausias luobelės pažeidimas atveria žaizdą ir maro užkratas patenka į bulvę.  Jeigu iki spalio vidurio tokios bulvės nebus išdžiovintos ir nepavyks sustabdyti šlapiojo puvinio, bulvės ilgai neišsilaikys ir supus. Belieka bulves perrinkti ir pažeistas sušerti gyvuliams“,- pataria bulvininkystės specialistas J. Pukelis.

Šiuo metu Lietuvoje žemdirbiams nemenkų nuostolių nešantis Rusijos embargas, naumiestiečių bulvių augintojų negąsdina. „Mes jau treji metai kaip į Rusiją bulvių nevežame, tad tiesiogiai embargas mūsų neliečia. Kaip atsilieps netiesiogiai, dar neaišku. Šiuo metu dar laukiame atvykstant pirkėjų. Mūsų bulvės turėtų iškeliauti į Azerbaidžaną, Moldaviją, Serbiją, Bulgariją ir kitus kraštus“,- apie derliaus realizavimo rūpesčius pasakojo bendrovės „Šaka“ direktorius J. Pukelis.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.