Lyg grybai po lietaus ūgtelėjo žemės mokesčiai

baniulieneVioleta SEREDŽIUVIENĖ
 
Šį rudenį dažnas Šakių rajono gyventojas, gavęs pranešimą dėl žemės mokesčių mokėjimo, buvo nemaloniai nustebintas. Ne vienam metinis mokestis už turimą žemę išaugo dvigubai ar net trigubai. Pakomentuoti, kodėl šiemet buvo padidinti žemės mokesčių tarifai, paprašėme Marijampolės apskrities valstybinės mokesčių inspekcijos Mokestinių prievolių skyriaus vedėją, atliekančią viršininkės funkcijas, Daivą Baniulienę.
 
- Dėl kokių priežasčių daugumai žemės mokesčio mokėtojų, lyginant su praėjusiais metais, šiemet žemės mokesčiai padididėjo net kelis kartus?
 
- Nuo praėjusių metų įsigaliojus naujos redakcijos Žemės mokesčio įstatymui, keitėsi žemės mokestinė vertė, nuo kurios skaičiuojamas žemės mokestis: žemės sklypo mokestine verte nuo šiol laikoma to sklypo vidutinė rinkos vertė, o atskirais atvejais - individualaus žemės vertinimo būdu nustatyta jos vertė. Mokėtina žemės mokesčio suma padidėjo dėl 2013–2016 metų mokestiniu laikotarpiu taikomų žemės mokestinės vertės pereinamojo laikotarpio nuostatų. Jei 2014 metų  mokestiniu laikotarpiu žemės sklypo (įskaitant ir apleistą žemę) 1 aro mokestinė vertė, palyginti su 2012 metais, padidėjo, tai dabar iš 2014 metų mokestinės vertės atimama 60 procentų vertės padidėjimo (2013 m. buvo atimama 80 proc.). Šios nuostatos bus taikomos dar dvejus metus, jei 2015 metų mokestiniu laikotarpiu žemės sklypo (įskaitant ir apleistą žemę) 1 aro mokestinė vertė, palyginti su 2012 metais, padidėja, tai iš 2015 m. mokestinės vertės bus atimama 40 procentų vertės padidėjimo. Taip pat jei 2016 m. mokestiniu laikotarpiu žemės sklypo 1 aro mokestinė vertė, palyginti su 2012 metais, padidėja, tai iš 2016 m. mokestinės vertės bus atimama 20 procentų vertės padidėjimo. 2017 metais žemės mokestis bus skaičiuojamas jau nuo visos žemės mokestinės vertės.

Atkreipiame dėmesį, kad žemės mokesčio suma priklauso ir nuo savivaldybių patvirtintų žemės mokesčio tarifų bei lengvatų, nes juos tvirtina kiekviena savivaldybė individualiai. Šakių savivaldybė šiais metais nustačiusi 0,8-1,5 proc. žemės mokesčio tarifus.
 
- Kokios išlygos taikomos žemės ūkio paskirties žemei?

- Žemės ūkio paskirties žemės, kuriai priskiriama ir mėgėjiškų sodų žemė, išskyrus apleistas žemės ūkio naudmenas, mokestinė vertė apskaičiuojama jos vidutinę rinkos vertę arba individualiu vertinimu nustatytą žemės vertę, padauginus iš mokestinės vertės mažinimo koeficiento 0,35. Taip pat nustatyta, kad pereinamuoju laikotarpiu mokesčio suma už žemės ūkio paskirties žemę (išskyrus apleistas žemės ūkio naudmenas ir mėgėjų sodo bei sodininkų bendrijų bendrojo naudojimo žemę) visais atvejais neviršija vieno lito už vieną arą (100 litų už 1 ha).
 
- Kiek procentų didesnį mokestį moka apleistų žemių savininkai? Ar tokiai žemei taikomas papildomas apmokestinimas? Kiek yra tokių sklypų Marijampolės apskrityje bei konkrečiai Šakių savivaldybėje?

- Savivaldybių tarybos apleistai žemei gali nustatyti didesnius žemės mokesčio tarifus (iki 4 proc.), tačiau Šakių savivaldybės tarybos nustatytas tarifas yra 1,5 procento. Apleistos žemės plotai mūsų apskrityje sudaro apie 1,2 tūkst. ha, todėl už ją turėtų būti sumokėta apie 39 tūkst. litų. Šakių savivaldybėje apleistos žemės plotai sudaro 179 ha, todėl už ją reikėtų sumokėti beveik 3 tūkst. litų.
 
- Kai kurių Marijampolės apskrities savivaldybių gyventojai gavo po dvi žemės mokesčio deklaracijas. Kodėl taip atsitiko ir pagal kurią deklaraciją reikia mokėti žemės mokestį?

- Taip atsitiko todėl, kad neteisingai buvo pritaikytas žemės mokesčio mažinimo koeficientas. Klaida buvo ištaisyta dar iki deklaravimo termino ir gyventojams buvo suformuotos bei išsiųstos naujos deklaracijos. Tokiu atveju žemės mokesčio mokėtojas turėtų mokestį mokėti pagal antrąją žemės mokesčio deklaraciją, kurioje žemės mokesčio suma yra didesnė. Mokėtojai, kurie jau sumokėjo žemės mokestį pagal pirmąją deklaraciją su mažesne apskaičiuota žemės mokesčio suma, turi sumokėti susidariusį skirtumą.
 
- Kiek šiais metais planuojama  iš viso surinkti žemės mokesčių apskrityje?

- Valstybinės mokesčių inspekcijos duomenimis, šiais metais Marijampolės apskrities žemės mokesčio mokėtojai į savivaldybių biudžetus turėtų sumokėti beveik 4,3 mln. litų žemės mokesčio. Šakių savivaldybėje ši suma turėtų siekti 1,6 mln. litų,- iš gyventojų turėtų būti surinkta 1,5 mln. litų, o iš juridinių asmenų - apie 100 tūkst. litų žemės mokesčio. Praėjusiais metais Marijampolės apskrityje apskaičiuota žemės mokesčio suma siekė apie 4 mln. litų., Šakių savivaldybėje - beveik 1,5 mln. litų.
 
- Iki kada ir kur galima sumokėti žemės mokestį?

- Žemės mokestis turi būti sumokėtas iki šių metų lapkričio 17 dienos. Sumokėti mokesčius galima Lietuvos bankuose, AB „Lietuvos paštas” pašto skyriuose, UAB MAXIMA LT kasose, UAB „Perlo paslaugos” terminaluose, UAB „Virtualių paslaugų operatorius” spaudos kioskuose bei kituose įmokų surinkimo paslaugas teikiančiose įstaigose bei jų ar jų tarpininkų padaliniuose.
 
- Ar gyventojams laiku nesumokėjus žemės mokesčio bus skaičiuojami delspinigiai?

- Taip, iki nustatyto termino nesumokėjus žemės mokesčio, bus skaičiuojami delspinigiai. Šiuo metu taikomas delspinigių dydis yra 0,03 procento už kiekvieną po deklaravimo termino mokamą dieną.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.