Ūkininkų vaikams – išskirtinė galimybė tobulėti

kiduliu projektasAgnė NAUMAVIČIŪTĖ
 
Praėjusį šeštadienį Kidulių dvare vyko projekto „Kidulių dvaro pirkliai“, kurį inicijavo Bunikių bendruomenė „Kregždantė“ bei Kidulių seniūnija, pristatymas. Projektas skirtas Kidulių krašto ūkininkų vaikų verslumo ir lyderystės skatinimui.
 
Nuotr. „Kidulių dvaro pirklių“ projekto užmojai – daug žadantys, belieka tikėtis, jog iš pasėtos sėklos išdygs gražiausi vaisiai.
 
Kaip projekto pristatymo metu teigė Bunikių bendruomenės „Kregždantė“ pirmininkės pavaduotojas bei projekto koordinatorius Ričardas Žilaitis, idėja rengti šį projektą gimė spalio mėnesį, Geriausio zanavykų artojo konkurso metu, kai konkurso organizatoriai pamatė, kiek Kidulių krašte yra jaunų, aktyvių žmonių, kuriuos būtina skatinti kažką veikti, o šis projektas bus puiki galimybė jiems atsiskleisti ir parodyti savo sugebėjimus. „Į šias arimo varžybas susirinko jauni žmonės ir tuomet galvodami apie tai, jog ir jie patys turi nemažai iniciatyvos, supratome, kad tikrai kažką galime padaryti. Taip gimė mintis, jog galime tiems vaikams suteikti truputį žinių, neišvažiuojant iš Kidulių. Į Kidulius atvyko Linas Adomaitis, kitą mėnesį numatyta, jog atvyks žymus sportininkas, dar kitą mėnesį - Kidulių krašto žmogus, kas toks – telieka paslaptis. Iš šių renginių galime suprasti, jog Kidulių dvare pradėjo virti gyvenimas“,- teigė R. Žilaitis.

 R. Žilaitis projekto pristatymo metu susirinkusiems ūkininkams ir jų vaikams trumpai papasakojo, kuo mūsų kraštas buvo žymus anksčiau ir kuo jis žymus šiais laikais. Projekto koordinatorius priminė, jog Gelgaudiškio dvare atsirado pirmasis liftas ir automobilis, taip pat, jog tarpukario laikotarpiu šiame krašte buvo itin daug stambių ūkių. „Šiuose kraštuose – Kidulių, Sudargo seniūnijose tarpukario laikotarpiu buvo 90 stambių ūkių, kuriems pritrūko 10-15 metų, kad atsirastų tokie dvarai, kaip Kiduliuose. Taip pat turėtume atsiminti Joną ir Juozą Vailokaičius, kilusius iš Šakių rajono. Šie broliai Kaune įkūrė mėsos kombinatą, taip pat įkūrė Ūkio banką, metalo perdirbimo gamyklą Kaune. Būtent jie sugebėjo Lietuvoje padaryti tai, ko reikia, būtent iš jų turime imti pavyzdį mes“,- tęsė R. Žilaitis.

Projektas kaip kūdikis – vystysis 9 mėnesius

„Kidulių dvaro pirklių“ edukacinė programa bus vykdoma nuo vasario 7 dienos iki spalio 10 dienos. „Galbūt daugeliui kyla klausimas – kodėl projektas truks būtent devynis mėnesius? Apie devynis mėnesius gali daugiau pasakyti mamos – devynis mėnesius vystosi ir gimsta vaikas - taip vystysis ir įgyvendinamas projektas. Antra projekto pakopa – analizė, žinios, praktika. Projekto metu lektoriai iš kitų miestų jaunimui ves įvairius užsiėmimus susijusius su verslo struktūra, modeliais, valdymu, investavimu, juridine baze, rinkos tyrimais, programų rašymu, lyderyste. Paskutinįjį, devintą projekto vykdymo mėnesį organizatoriai ieškos būdų būsimus ūkininkus nuvežti į ūkį Europoje – tai gali būti Vokietija, Prancūzija ar Lenkija. Atrodo, jog jaunimui projekto metu tikrai bus ką veikti. Vaikai į Kidulių dvarą rinksis kas antrą arba kas trečią šeštadienį, užsiėmimai truks 1-2 valandas. Numatyta, jog jaunieji ūkininkai surengs labdaringą renginį, kurio metu už surinktas lėšas bus perkama spinta Kiduliuose gyvenančiai daugiavaikei šeimai. Šis renginys bus skirtas tam, kad įprasmintų projekto dalyvių veiklą. Iš kur bus gaunamos lėšos įgyvendinamam projektu? R. Žilaitis teigė, jog žmonės, kurie ves jaunuoliams paskaitas, sutiko tai daryti nemokamai.

Projekto nauda

Šakių verslo informacijos centro direktorė Daiva Palukaitienė teigė, jog neįmanoma žmogui kažko išmokti, jeigu jis to nenori. „Visų pirma labai norėtųsi, kad šiame projekte dalyvautų tie, kam tai yra skirta – kad jie būtų suinteresuoti, kad šviestų šių jaunų žmonių akys“,- mintimis dalijosi moteris. Mąstant apie tai, kodėl šis projektas reikalingas, D. Palukaitienė prisiminė žinomą merginą, kuri visai neseniai televizijos laidoje komentavo ekonomikos aktualijas, aiškino, kuo pelnas skiriasi nuo pajamų ir kuris iš jų būna didesnis. „Manau, kad ir šiandien iš čia sėdinčių jaunų žmonių nei vienas taip „nesusimautų“, bet taip pat manau, jog po devynių mėnesių, dalyvaudami projekte, visi šie žmonės galėtų pasiginčyti su minėtu asmeniu, paaiškintų ne tik apie pelną ir pajamas“,- svarstė direktorė.

Šiuo metu yra renkamos paraiškos skirtos karjeros ugdymo projektui vykdyti, tačiau D. Palukaitienė mano, jog „Kidulių dvaro pirklių“ projektas bus įgyvendintas net jei ir nepavyks sudalyvauti karjeros ugdymo projekte. „Bet kokiu atveju – jis įvyks ir be to karjeros ugdymui skirto projekto, kuriuo yra galimybė prisidėti gautais pinigais prie to, kas ir taip įvyks, ir kas gimė savaime. Manau, jog labai svarbu, kad projektas prasidėjo ne dėl to, jog kažkas paskelbė paraiškų rinkimą ir reikia pinigus pasiimti, o todėl, kad atsirado iš savęs, dėl to, jog to reikia bendruomenei. Ko gero, visi geriausi projektai taip ir turėtų atsirasti“,- atviravo renginio viešnia.

Visi ūkininkais nebus

Susirinkusiam jaunimui D. Palukaitienė teigė mananti, jog jie visi ūkininkais tikrai netaps. „Aš esu 100 proc. įsitikinus, kad visi jūs netapsite ūkininkais, nes manau, kad retas iš jūsų, gal būt nei vienas, nesate vienturčiai šeimoje. Reikės kažkaip viskuo su broliais, seserimis pasidalyti - vieniems toliau dirbti žemę, o kitiems ieškoti savo nišų“,- teigė moteris.

Verslo informacijos centro direktorė viliasi, jog Šakiuose kada nors atsiras ūkio produkcijos perdirbimo verslas. „Galbūt vienas iš jūsų ūkininkaus ir produkciją augins, o kitas brolis ją perdirbs ir veš į užsienį. Nei viena šalis pasaulyje nepraturtėjo išveždama tai, ką užaugina – tai, ką užaugini reikia perdirbti ir tik tada importuoti. Tikiu, kad tie ūkiai, į kuriuos jūs nuvyksite, Lietuvoje ir užsienyje, bus pavyzdys, kad neužtenka vien užauginti ir atiduoti – „tegul kiti iš to pasipelno, ką aš užauginau“,- savo nuomonę išreiškė D. Palukaitienė. Moteris taip pat teigė, jog supranta, kad dauguma iš susirinkusiųjų dar nežino, kuo bus, kai baigs mokslus, bet, pasak jos,  jie turi svajonių, tikslų ir privalo tų tikslų siekti.
 
Ar pavyks įgyvendinti projektą?

Susirinkusieji į projekto pristatymą svarstė, ar jį pavyks įgyvendinti, juk išsikelta gan aukšta kartelė. „Kai gyvenau Japonijoje, o nuvykau ten nemokėdamas jų kalbos, man visada sakydavo – „Gambatte kudasai“, - tai reiškia – „kaip tu stengsiesi, taip tau ir seksis“. Taigi, jeigu mes stengsimės, stengsimės visi padėti saviems ūkiams – mums pasiseks“,- tvirtai teigė R. Žilaitis.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar prisiimti atsakomybę atsistatydinant yra tinkamas sprendimas?

klausimelis 04 12Danutė iš Paluobių:

Atsistatydinti – lengviausias kelias. Nemanau, kad toks požiūris yra teisingas. Geriau, kad ministrai patys išspręstų susidariusias problemas, nes iki jų kadencijos pabaigos liko labai mažai laiko. 

klausimelis 04 12 2

Vytautas iš Lepšių:

Nelabai. Jei prisidirbi, tai turi pats ir ištaisyt, išsisrėbt tą košę, o ne trauktis. Nors kas žino, kodėl taip nutinka. Gal ministrai nesusikalba su Vyriausybe.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.