Norintiems sulaukti ES paramos, teks laikytis naujų reikalavimų

ukininkaiVioleta SEREDŽIUVIENĖ
 
Dar tik pavasarėja, tačiau žemės ūkio specialistai jau prognozuoja, jog šiemet puikiai peržiemoję žiemkenčių pasėliai ūkininkams žada puikų derlių. Spėjama, kad šiemet šalyje gali būti prikultas rekordinis kviečių kiekis, kadangi vien žieminių javų praėjusių metų rudenį buvo pasėta apie 764 tūkst. hektarų. Mūsų rajono ūkininkai pernai žieminiais javais užsėjo daugiau nei 38 tūkst. ha pasėlių, iš jų žieminių kviečių – 33 tūkst. 400 hektarų.
 
Nuotr. Rajono savivaldybės Žemės ūkio skyriaus vyresnysis specialistas Albertas Navarskas (dešinėje) pakvietė žemdirbius  atsakingai žiūrėti į vieną svarbiausių pavasario darbų,-  žemės ūkio technikos apžiūras.
 
Šakių rajono žemdirbiai susirinkę į tradicinį ūkininkų pasitarimą džiūgauti dar neskubėjo,- nežinia, kokių netikėtumų gali iškrėsti gamta. Rajono ūkininkų manymu, kol kas gana gražūs žieminių javų pasėliai gali nukentėti nuo pavasarinių liūčių. Visgi šiuo metu pirmiausia visus domina Kaimo plėtros 2014 -2020 metų programos priemonės. Ūkininkus šiek tiek baugina paramos priemonių naujosios taisyklės ir kitos permainos. Daugiausia neaiškumų kyla dėl naujųjų Žalinimo reikalavimų. Apie tai diskusijos tarp ūkininkų ir Žemės ūkio skyriaus vedėjo Alfrido Vigelio bei seniūnijų žemės ūkio specialistų virė dar net neprasidėjus oficialiam susirinkimui. Naujuoju finansiniu laikotarpiu Žalinimo reikalavimai bei tiesioginių išmokų mokėjimo tvarka yra iš esmės pasikeitusi. Šiuo naujuoju etapu ypatingas dėmesys bus skiriamas klimato kaitos ir taršos mažinimui, gyvūnų rūšių saugojimui. Svarbu bus ir tai, kaip paramos siekiantis ūkininkas yra pasiruošęs tausoti aplinką, ar kreipiasi jis į Žemės ūkio konsultavimo tarnybą ir naudojasi paslaugomis, kurios susiję su gamtosauga, aplinkos saugojimu. Kaip pastebėjo Žemės ūko skyriaus vedėjas A. Vigelis, su visais naujais Žalinimo reikalavimais ir specialia skaičiuokle ūkininkai gali susipažinti Nacionalinės mokėjimo agentūros internetinėje svetainėje. „Kadangi įsigaliojo nauja tiesioginių išmokų mokėjimo tvarka, reikėtų išsiaiškinti visus kylančius neaiškumus ir žinoti, kaip reikia elgtis, kad vėliau neprarastumėte tiesioginių išmokų“,- įspėjo ūkininkus A. Vigelis.
 
Paraiškos bus priimamos Šakiuose

Nuo kovo 2 dienos Nacionalinė mokėjimo agentūra pradėjo rinkti paraiškas pagal Lietuvos kaimo plėtros 2014–2020 m. programos veiklą „Asbestinių stogų dangos keitimas“. Pagal priemonę „Pagrindinės paslaugos ir kaimų atnaujinimas kaimo vietovėse“ bus remiamas kaimo vietovėje esančių gyvenamųjų namų, priklausančių fiziniams asmenims, asbestinių stogų dangos pakeitimas. Numatyta finansuoti iki 50 proc. visų tinkamų finansuoti projekto išlaidų, o didžiausia paramos suma vienam projektui įgyvendinti negalės viršyti 2000 eurų. „Šakių žemės ūkio skyriuje Nacionalinės mokėjimo agentūros specialistai paraiškas pradės priiminėti nuo kovo 10 dienos. Jie į Šakius atvyks kas antrą antradienį,- kovo 24 d., balandžio 7 d. ir taip toliau. Paramos paraiškos iš pareiškėjų bus priimamos iki šių metų balandžio 30 dienos“,- rajono ūkininkus informavo  A. Vigelis. Paramos teikimo taisyklės yra šiek tiek palengvintos, tačiau numatyta nauja sąlyga - pastato draudimas. Ūkininkai kviečiami kuo aktyviau dalyvauti šiuo metu rengiamuose įvairiuose mokymuose ir seminaruose, kurių metu detaliau susipažins su visomis svarbiausiomis 2014-2020 metų Kaimo plėtros programos priemonėmis ir kitais aktualiais klausimais. Artimiausiu metu seminaras apie probiotikų naudojimą augalininkystės sektoriuje vyks rajono savivaldybės salėje kovo 25 dieną, 10 valandą.
 
Prasideda žemės ūkio technikos apžiūros

Rajono savivaldybės Žemės ūkio skyriaus vyresnysis specialistas Albertas Navarskas pakvietė žemdirbius  atsakingai žiūrėti į vieną svarbiausių pavasario darbų,-  žemės ūkio technikos apžiūras. Jis pabrėžė, jog žemdirbiai gali  būti ramūs,- galioja tie patys reikalavimai, kaip ir anksčiau. Rajono savivaldybės svetainėje jau pateiktas rajone vykdomų techninių apžiūrų grafikas. Patariama iš anksto užsiregistruoti, tokiu būdu bus išvengta eilių. „Pirmadieniais ir ketvirtadieniais ūkininkai gali kreiptis į mane savivaldybėje, kitomis dienomis aš išvykstu į ūkius“,- susirinkimo dalyviams priminė A. Navarskas. Jei ūkininkas turi daugiau kaip 3 traktorius, specialistas atvyksta į vietą. Įvairios žemės ūkio technikos, kuriai turi būti atlikta techninė apžiūra, rajone priskaičiuojama arti 12 tūkstančių vienetų. „Jei traktorius nepraeis techninės apžiūros, pagal Saugaus eismo įstatymą per pusę metų toks traktorius gali būti automatiškai išregistruojamas“,- sakė A. Navarskas. Jis priminė, jog būtina turėti galiojančias traktorininko teises, kurios nuo išdavimo datos galioja dešimt metų. Atliekant traktoriaus techninę apžiūrą, sveikatos pažymėjimo pateikti nereikia.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.