Gyvūnus nuo saulės reikia saugoti

Vėl pakaitinus karštai vasaros saulei, Šakių valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos specialistai rajono gyvūnų laikytojams primena apie tinkamą gyvūnų apsaugą vasaros karščių metu. Pasirūpinti gyvūnais per karščius labai svarbu, nes palikti be priežiūros jie gali perkaisti, patirti saulės ir šilumos smūgius.
 
Šakių valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos vyr. veterinarijos gydytojas-inspektorius Alvydas Pilipauskas sako, jog gyventojams yra rekomenduojama tiek ganyklose ganomus, tiek laikomus tvartuose gyvulius turėti galimybę pagirdyti. Gyvūnų savininkai privalo pasirūpinti, kad karščiausiu dienos metu gyvūnai nebūtų laikomi saulės atokaitoje, esant galimybei – perkeliami į medžių paunksnę ar įrengtas laisvas įėjimas į tvartus. Gyvulius reikėtų apšlakstyti vandeniu. Ganyklose galimi ir nudegimo nuo saulės atvejai. Grikiuose, rausvuosiuose dobiluose, sojoje, jonažolėse, dirvožemio grybuose yra saulės spinduliams odą sensibilizuojančių (jautrinančių) medžiagų. Nuo saulės nudega ne tik nepigmentuota, bet ir menkai plaukais apaugusi oda. Nudegimams jautrios baltos kiaulės, nukirptos avys, baltų vietų odoje turintys galvijai, arkliai.

Pagal galimybes savininkams rekomenduojama įrengti pavėsines, kad gyvuliai galėtų pasislėpti nuo tiesioginių saulės spindulių, jei laikomi palaidi aptvaruose. Karvių galvas rekomenduojama aprišti šviesios spalvos audeklo skarelėmis, arkliams galima uždėti kepuraites ar skrybėles. Pastatuose, kuriuose laikomi gyvuliai, paukščiai, turi būti užtikrinama efektyvi vėdinimo sistema.

Šilumos smūgio (perkaitimo) pavojus tyko ir netinkamai pervežant gyvūnus. Anot A. Pilipausko, gyvūnų vežėjai turi žinoti, kad karščių metu transporto priemonėse reikalinga veikianti ventiliacijos sistema, negalima viršyti leidžiamo vežti gyvūnų skaičiaus. Gyvūnus geriau pervežti anksti ryte ar vėlai vakare, kai oro temperatūra nukrinta. Jei nėra būtina, karščių metu gyvūnų pervežimo visai atsisakyti.

Šunų, kačių savininkams rekomenduojama nepalikti savo augintinių lengvųjų automobilių salonuose, jeigu jie užrakinti ir sandariai užverti langai. Saulėje tokio automobilio salone temperatūra pakyla iki +70 laipsnių ir gyvūnėliui, nesuteikus reikiamos pagalbos, gresia žūtis. Ištikus saulės smūgiui, gyvūno kūno temperatūra pakyla tik šiek tiek, o šilumos smūgiui – keliais laipsniais. Tokių gyvūnų galvos smegenų žievės temperatūra pakyla 2-3 laipsniais, prasideda hiperemija. Gyvūnai pradeda prakaituoti, eina svyruodami, pulsas silpsta, kvėpavimas dažnas, ritmiškas. Visi požymiai labai panašus į pasiutligės požymius. Visais atvejais nedelsiant būtina kreiptis į veterinarijos gydytoją.
 
„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Miškasodis: kiek tai prasminga ir reikalinga?

klausimelis 04 23Rimas iš Gelgaudiškio:

Nemažai esu medžių per gyvenimą pasodinęs, nors ne miškininkystėje dirbu. Esu gelgaudiškietis, todėl rūpi Gelgaudiškio miško likimas. Mačiau, kaip žūsta miškas. Bet toks gyvenimas. Mums gal ir atrodė, kad reikėjo anksčiau sergančius medžius pjauti. Faktas, kad yra išnykę didžiuliai miško plotai, bet tam yra specialistai. Nuomonės gelgaudiškiečių išsiskyrė: vieni šaukia, kodėl mišką išpjovė, bet jau miškas buvo miręs. 

klausimelis 04 23 2

Danutė iš Gelgaudiškio:

Džiaugiuosi, kad vyko miškasodžio akcija. Nesu anksčiau dalyvavusi ir medžių ne itin daug pasodinusi. Dėl miškų kirtimo išties daug nuomonių, yra prieštaraujančių plyniems miško kirtimams. Manau, jeigu jau medžius kokios kirvarpos graužia, būtina šalinti, bet po to reikia ir atsodinti. Dalyvavau, nes man rūpi, kad vaikai ir proanūkiai turėtų kur žemuogių ar grybų pasirinkti, augtų kuo sveikesnėje aplinkoje.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.