„Meilė savo kraštui plius tinkamos žinios = puikiausias kelias į verslo bei regiono sėkmę“

tarnauskas aKasmet, tradiciškai antrą lapkričio penktadienį, švenčiama profesinė verslo atstovų šventė – Verslo diena. Šios dienos proga kalbiname vieną sėkmingiausių Šakių krašto verslininkų, UAB „Gulbelė“ prekybos tinklo direktorių bei tikrą Šakių krašto patriotą Arūną Tarnauską. Kviečiame pasisemti pastebėjimų apie verslą ir meilės savo kraštui.

Kaip trumpai apibūdintumėte verslininko gyvenimą? Kaip bėga jo diena?

Verslininkai būna įvairių tipų. Vieni – labiau amatininkai, esantys labai arti savo produkto ir kliento, kiti –  labiau investuotojai, stambūs verslininkai. Save priskirčiau kažkur tarp jų –  žinau kiekvieną savo verslo kampelį, tačiau turiu į viską žvelgti ir iš viršaus: strateguoti, ieškoti partnerių.
 
Dažniausiai verslininko, taigi ir mano, diena bėga tarp žmonių, dokumentų ir savo minčių. Reikia mokėti skirti laiko ir bendravimui, ir „popieriams“, ir apmąstymams.

Kada buvo žengtas pirmasis Jūsų žingsnis į verslo pasaulį?

Seniai, daugiau nei prieš 25 metus. Viskas sutapo su rinkos ekonomikos atsiradimu. Bandžiau prisitaikyti prie naujų galimybių bei sąlygų. Manau, tai ir yra vienas pagrindinių verslininko bruožų – mokėti prisitaikyti prie situacijų, įžvelgti pokyčius ir tai padaryti laiku.

Ar vėliau vyko dar kokių ypač lemtingų posūkių kelyje į sėkmę?

Vienas svarbesnių sprendimų buvo partnerystė. Prieš beveik 20 metų  nusprendėme atsiverti, ieškoti sąsajų, bendradarbiauti. Ir tai yra labai gerai – reikia per ilgai neužsidaryti savyje, neužsistovėti. Tai padeda augti, plėstis, mokytis.

Kuo ypatingas Šakių kraštas, kuriame puoselėjate savo verslą? Kur investuoti patartumėte vietiniams verslininkams ar investuotojams iš šalies?

Šakių kraštas turi specifikos tiek geografine prasme  (įsikūręs išilgai nuostabaus kairiojo Nemuno kranto,) tiek savo tradicijomis, gyvenimo būdu – esame apdovanoti gamtiniais resursais, puikiomis žemėmis ir turime jose ilgaamžį įdirbį. Visa tai daro kraštą labai patrauklų turistams bei ūkininkams.
Panemunių regioninis parkas, piliakalnių kompleksai, netgi egzotiškasis pasienis –  tiesiog puikiai tinka turizmui. Derlingos žemės, darbštūs ir savo darbo subtilybes dar iš senelių paveldėję žmonės – ko daugiau reikia puikiam ūkiui.

Kaip viską čia įsivaizduojate po 10 metų?

Kuo mūsų bus daugiau, tuo viskas bus gražiau! Labai tikėtina, kad taip ir nutiks  – Šakiai yra netoli Kauno, atvažiuoti iki jų trunka trumpiau nei pervažiuoti patį Kauną iš vieno galo į kitą. Čia palankios kainos, ideali ramybė tiems, kurių darbui reikia susikaupimo. Viskas, ko labiausiai trūksta, – tai jauni specialistai, ypač užaugę čia, nes meilė kraštui plius geros žinios – puikiausias receptas į regiono sėkmę. Valstybės politika turėtų skirti dar daugiau dėmesio regionams bei motyvuoti jaunus žmones likti ar atvykti čia.

Kur buvo pirmoji „Gulbelė“? Kur duris atvers naujausioji?

Pirmoji „Gulbelė“, tiesiog mūsų „širdis“, yra ten, kur dabar yra mūsų ofisas – Šakiuose. Ta proga, maždaug prieš metus, nusipelniusią parduotuvę atnaujinome. Na o naujausia, jauniausia „Gulbelė“ jau „skleidžia“ sparnus ir Gelgaudiškyje.  Ją žadame atidaryti iki Kalėdų, o į atidarymą pakviesti visus gyventojus, kuriems pasiūlysime įvairių atrakcijų. Kiti artimiausi „Gulbelės“ planai – antrinių žaliavų surinkimo aparatai. Tai puikus būdas gauti minimalų atlygį ir puoselėti aplinką tuo pačiu metu. Toliau vyks nuolatiniai darbai susiję su kintančiomis sąlygomis, – turime konkuruoti, optimizuoti verslą, tiek kliento, tiek darbuotojo atžvilgiu. Daug investuoju ir į kitas panašias idėjas – cukrainę „Laimė“ bei kavinę-piceriją „Kiba“, kuri savo veiklą vykdo jau dešimtmetį, tad artimiausiuose planuose jos atnaujinimas.

Kokį patartumėte pradedančiam verslininkui?

Esminis patarimas – neskubėti, jei dar nesi tikras savo idėja ir jei lauki patarimo iš šalies. Tokiu atveju  puiku yra pakeliauti po pasaulį, pastebėti kitus atvejus ar pasisemti idėjų iš dar nematytų, o tada juos pritaikyti čia, namuose. Na, o jei esi įsitikinęs savo sėkme – pirmyn.

Kalbino Rūta Vyžintaitė

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.