Pienininkams – naujas verslo planas

maciulaitisVos du mėnesius gyvuojanti nauja organizacija – Žemdirbių savivaldos asociacija – užsimojo „aukštyn kojomis apversti“ Lietuvos žemės ūkį ir rodyti aktyvios veiklos pavyzdį tokioms seniai veikiančioms organizacijoms kaip Žemės ūkio rūmai, Ūkininkų sąjunga ir kitoms.

Nuotr. Žemdirbių savivaldos asociacijos pirmininkas nori užmegzti glaudesnius ryšius su Šakių rajono žemdirbiais, kad ir jie aktyviau dalyvautų asociacijos veikloje.

Kaip sakė Žemdirbių savivaldos asociacijos pirmininkas, ūkininkas iš Raudonės Algirdas Mačiulaitis, jų organizacijos tikslas yra atstovauti smulkiajam ūkui bei ieškoti išeičių, kaip padėti išsilaikyti smulkiesiems pieno gamintojams šiandieninėje rinkoje.
 
„Ketvirtį amžiaus stambios žemdirbių organizacijos, finansuojamos valstybės, daugiau nieko neveikia, tik organizuoja renginius „dėl paukščiuko“, o mes esame nusiteikę aktyviai dirbti, nes žemdirbiams jau nėra kur trauktis. Dabar padėtis tokia: jei niekas nesikeis, Lietuvos žemės ūkio neliks“, – sako A. Mačiulaitis.

Pirmasis naujosios asociacijos darbas, anot jo, buvo spalio pabaigoje Vilniuje įvykusi masinė žemdirbių protesto akcija. Taip smulkieji ūkininkai siekia atkreipti dėmesį į šiandieninę situaciją.

„Situacija žemės ūkyje, o ypač pieno sektoriuje, šiandien yra katastrofiška. Pieno kaina nepadengia gamybos išlaidų, todėl žmonės iš nevilties jau parduoda karves. Daugelis ūkininkų yra paėmę paskolas programoms įvykdyti, o iš ko atiduoti?“ – dėstė A. Mačiulaitis.

Anot jo, vidutinė superkamo pieno kaina Lietuvoje per metus smuko 23,5 proc., o ūkininkų pajamos už parduotą pieną sausį–liepą buvo apie 30 proc. mažesnės nei prieš metus. Nepaisant tokios grėsmingos situacijos, žemdirbius valdžia ir toliau maitina vien tik pažadais. Tačiau pats asociacijos pirmininkas mano, kad negalima sėdėti sudėjus rankų ir laukti, kol valdžia vėl pažadės kokią paramą ar dar ką nors, ir nieko nedaryti. Kol kiti sėdi ir laukia, A. Mačiulaitis imasi veiksmų – jis jau dabar turi ūkininkams unikalių pasiūlymų, kaip parduoti savo produkciją tiesiogiai vartotojams, aplenkiant perpardavinėtojus. Tačiau plačiau apie savo idėjas ūkininkas iš Raudonės  ruošiasi žemdirbiams plačiau papasakoti būsimuose seminaruose, kuriuos žada artimiausiu metu surengti įvairiuose rajonuose. Asociacijos vadovas sako, kad Šakių rajono žemdirbių organizacijos su juo nėra per daug linkusios bendradarbiauti, todėl kontaktų su ūkininkais A. Mačiulaitis ieško pats „savais kanalais“. Artimiausiu metu aplinkiniuose rajonuose jis organizuos seminarą „Produktyvus pieno ūkis“ ir pristatys ūkininkams planą, kaip sukurti tiesioginį prekybos tinklą tarp gamintojo ir vartotojo. Pasak A. Mačiulaičio, jeigu jam pavyks užmegzti glaudesnius ryšius su mūsų rajono smulkiaisiais pieno gamintojais, panašų seminarą bus galima surengti ir Šakiuose.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.