1600 kg – tiek maisto rajone apytiksliai lieka per mėnesį

maistasValstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba iš kiekvieno rajono renka duomenis apie atliekamą maisto kiekį. Nors neaišku, kiek maisto atliekų išmeta buitiniai vartotojai, žinoma, kiek jo atlieka įmonėms.

Nuotr. Apie 600 kg maisto atlieka viešojo maitinimo įstaigose.

Šakių valstybinės maisto ir veterinarinės tarnybos vadovas Alfonsas Kasiliauskas teigė, kad mūsų rajono viešojo maitinimo įstaigoms lieka apie 600 kg, prekybininkams 900 kg, gamybininkams 100 kg maisto.

Besibaigiančio galiojimo produktus realizuoti padeda Juliaus ir Giedrės Šedbarų vegetarinė valgykla, kurioje valgo sunkiai gyvenantys žmonės.Atliekami maisto produktai turi būti atiduodami perdirbimui, jų negalima išmesti ar kitaip panaudoti dėl sanitarinių ir higienos reikalavimų.

Derliaus perteklius į mokyklas

Ūkininkai dažnai  patys ieško, kur dėti derliaus perteklių. Jie kviečiami bendrauti su mokyklomis, pristatyti daržoves vaikų maitinimui. „Svarbiausia, kad vaisiai, daržovės būtų kokybiški, tuomet juos visada galima pristatyti į mokyklas“, – kalbėjo A.Kasiliauskas.

„Būna, vaikas ateina į mokyklą ne dėl to, kad nori mokytis, o tiesiog tam, kad gautų pavalgyti. Džiugu, kai tie dalykai sprendžiami žmoniškai. Nuo mažiukų likęs maistas atiduodamas vyresniems vaikams. Mokyklose, vaikų darželiuose maisto išmeta labai nedaug“, – pastebėjo A. Kasiliauskas. Jis įspėjo, kad maisto atliekų iš virtuvės darbuotojai teisėtai išsinešti negali, nes per maisto atliekas gali išplisti ligos. „Tokia praktika pavojinga, nes panašiai išplito kempinligė. Atlikęs maistas yra šalutinis gyvūninis produktas, juo negalima maitinti nei naminių gyvūnų, nei kitaip panaudoti, tik atiduoti perdirbėjams“, – teigė A. Kasiliauskas.

Valgyklos remontas eina į pabaigą

Šakių rajone panaudoti maisto perteklių padeda VšĮ „Vaišnavų kultūros centro“ valgykla, įsikūrusi buvusios vaistinės pastate, esančiame Vinco Kudirkos gatvėje Šakiuose. Valgykloje kasdien pietums yra verdamas maistas skurdžiai gyvenantiems rajono gyventojams. Atėję varguoliai gali pasiimti ir maisto paketėlį, kadangi Šedbarai yra sudarę sutartį su „Norfos“ prekybos centru, kuris atiduoda besibaigiančio galiojimo maisto produktus.

Tiesa, valgyklos veikla laikinai yra sustabdyta, nes nuo lapkričio 1 dienos jos patalpos yra remontuojamos. Čia perdažytos sienos, paklota nauja grindų danga. Jau gauta  kaitlentė, kurią finansavo Seimo narys Mindaugas Bastys. Pasak G. Šedbarienės, tikimasi, kad iki Kalėdų valgykla atnaujins savo veiklą.

Remonto metu iš „Norfos“ gauti produktai yra nuvežami į vaikų dienos centrą Šakiuose.

Sima Kazarian

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.