Cukrinių augintojams vietoj pinigų brukama produkcija

Vasario pradžioje rajono cukrinių runkelių augintojai eilinį kartą sėdosi prie derybų stalo su Marijampolės cukrinių runkelių fabriko vadovais ir vedė derybas dėl atsiskaitymo už praėjusių metų cukrinių runkelių derlių. Šįkart ūkininkams pažadėta dalį skolos padengti prekėmis.

Viso Suvalkijos regiono cukrinių runkelių augintojų susirinkime į akistatą su žemdirbiais atvyko „Arvi“ įmonių grupės vadovas Vidmantas Kučinskas ir kiti bendrovės „Arvi cukrus“ atstovai, kurie pateikė planą, kaip ruošiamasi artimiausiu metu atsiskaityti su žemdirbiais už praėjusius metus.

Įtampa tarp Suvalkijos regiono cukrinių runkelių augintojų ir „Arvi“ grupės vadovo jau seniai yra pasiekusi ribą. Žemdirbiai nebetiki jo pažadais.
 
Anot vieno iš Suvalkijos cukrinių runkelių žemės ūkio kooperatyvo vadybos narių Almanto Pališkio, šiame susitikime „Arvi“ vadovai žadėjo žemdirbiams, kad už praėjusių metų derlių bus atsiskaityta iki šių metų kovo vidurio, dalį sumos (50 proc.) mokant pinigais, likusią dalį atiduoti prekėmis (sėklomis, trąšomis, chemikalais). Žemdirbiams šią naujieną sutikus skeptiškai, įmonių grupės vadovas V.Kučinskas atsakė, kad visiškai normalus dalykas, jog įmonė siūlo atsiskaitymo dalį padengti kokia nors produkcija.

„Jei norite pasakyti kad už pelną, gautą pardavus cukrinius runkelius, jūs neperkate sėklų, trąšų ir chemikalų – netiesa“, – teigė V.Kučinskas.

Po ilgų diskusijų paaiškėjo faktas, kad žemdirbiams nėra iš ko rinktis – jie turi priimti tokį fabriko vadovų pasiūlymą, nes priešingu atveju rizikuoja, kad jiems visai nieko nebus sumokėta už pernykštį derlių, o juk sėja jau kabo ant nosies. Įmonės vadovai su žemdirbiais žadėjo atsiskaityti dar iki kovo vidurio, pervesdami pinigų sumą į sąskaitas dviem etapais – vieną mokėjimą žadėjo atlikti iki vasario vidurio, o kitą – iki kovo pirmos pusės. Ūkininkai, norintys savo skolą atgauti prekėmis, jau ir vasario mėnesį gali tai padaryti sudarę specialias sutartis su fabriku. Taip pat įmonės vadovai ūkininkams žadėjo, kad su tais, kurie nežada cukrinių runkelių auginti šiais metais, bus atsiskaitoma už pernai metus pinigais.

Ar įmonė tesi pažadus žemdirbiams ir jau moka žadėtas skolas, anot valdybos nario A. Pališkio, sunku pasakyti, nes yra duomenų, kad su kai kuriais rajono ūkininkais fabrikas bendrauja be tarpininkų, tiesiogiai. Dar yra žemdirbių, kurie „Arvi“ yra padavę dėl skolų į teismą, su tais ūkininkais įmonė turės taip pat derėtis atskirai.

Taigi mūsų rajono ūkininkai vėl yra įvaryti į kampą ir dėl atsiskaitymo už praėjusių metų derlių apdalinti pažadais. A. Pališkis sako, kad ši situacija blogina smulkiųjų ūkininkų padėtį, kurie tikisi už produkciją gauti pinigus, o ne įvairią fabriko kišamą produkciją. Kyla klausimas, ar visiems ūkininkams apskritai to reikia: gal jie jau turi įsigiję trąšų ar kitų chemikalų?

Tokie įmonės vadovų santykiai su cukrinių runkelių augintojais, kaip sako valdybos narys, tik pablogina visą reikalo esmę, nes didelė tikimybė, kad šiais metais dar didesnė ūkininkų dalis atsisakys auginti cukrinius runkelius. Kaip žinia, pernai mūsų regione buvo tik 88 ūkininkai, sėję šią kultūrą. Tam, kad galėtų fabrikas dirbti pilnai, reikia, kad žemdirbiai užaugintų ne mažiau kaip 250 tūkst. tonų runkelių.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Miškasodis: kiek tai prasminga ir reikalinga?

klausimelis 04 23Rimas iš Gelgaudiškio:

Nemažai esu medžių per gyvenimą pasodinęs, nors ne miškininkystėje dirbu. Esu gelgaudiškietis, todėl rūpi Gelgaudiškio miško likimas. Mačiau, kaip žūsta miškas. Bet toks gyvenimas. Mums gal ir atrodė, kad reikėjo anksčiau sergančius medžius pjauti. Faktas, kad yra išnykę didžiuliai miško plotai, bet tam yra specialistai. Nuomonės gelgaudiškiečių išsiskyrė: vieni šaukia, kodėl mišką išpjovė, bet jau miškas buvo miręs. 

klausimelis 04 23 2

Danutė iš Gelgaudiškio:

Džiaugiuosi, kad vyko miškasodžio akcija. Nesu anksčiau dalyvavusi ir medžių ne itin daug pasodinusi. Dėl miškų kirtimo išties daug nuomonių, yra prieštaraujančių plyniems miško kirtimams. Manau, jeigu jau medžius kokios kirvarpos graužia, būtina šalinti, bet po to reikia ir atsodinti. Dalyvavau, nes man rūpi, kad vaikai ir proanūkiai turėtų kur žemuogių ar grybų pasirinkti, augtų kuo sveikesnėje aplinkoje.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.