Žemdirbiai „laidoja“ karves ir pienininkystės sektorių

protestasLina POŠKEVIČIŪTĖ

Kovo 30 dieną Vilniuje rengiamoje pieno gamintojų protesto akcijoje dalyvavo per šimtą mūsų rajono žemdirbių. Į Vilnių 40 vietų autobusas su pienininkais nuo savivaldybės pastato išvažiavo trečiadienį septintą valandą ryto. Prie jų prisijungė dar apie 60 pienininkų iš UAB „Grūduva“, Griškabūdžio, Plokščių, Kubilių, Paluobių, Braškių, Grinaičių žemės ūkio bendrovių  bei pavieniai ūkininkai.

Nuotr. Tarp Vilniuje piketuojančių žemdirbių buvo nemažas būrys savo interesus ginančių pienininkų iš mūsų rajono.  

Trečiadienį į protesto akciją iš visos Lietuvos susirinkusius pieno ūkių savininkus prie Seimo pasitiko policijos pareigūnai, jiems teko tramdyti petardų mėtytojus. Dėl išlikimo kovojantys protestuotojai tikino, kad valdžios atstovai nežino, kaip gyvena ūkininkai. Nors Seimas praėjusią savaitę priėmė įstatymą, kad už pieno litrą būtų mokama ne mažiau kaip 16,5 euro centų, ūkininkų tai netenkina, jie reikalauja bent dešimčia centų daugiau. Europos Sąjungos šalyse pieno supirkimo vidurkis – 30 euro centų už kilogramą.

Skambant laidotuvių maršui, su vainikais ir karvės griaučiais, simbolizuojančiais nustekentą pienininkystės ūkį, maždaug 2 tūkst. žemdirbių Gedimino prospektu žygiuoja Žemės ūkio ministerijos link. Čia ūkininkai savo reikalavimus ir nuoskaudas išsako Žemės ūkio ministrei Virginijai Baltraitienei. Ūkininkai reikalauja ne tik didesnių supirkimo kainų, bet prašo kompensuoti apie 70 mln. eurų nuostolį, kurį patyrė pernai dėl itin mažų pieno supirkimo kainų. Taip pat trečdaliu sumažinti Žemės ūkio ministerijos ir jai pavaldžių įstaigų darbuotojų skaičių bei finansuoti Žemės ūkio rūmų veiklą.  

Ministrė V. Baltraitienė buvo pasitikta švilpimu, jos link skriejo kiaušiniai. Įpykę ūkininkai reikalavo ministrę atsistatydinti. Tačiau ji atsistatydinti neketina, ūkininkams patarė kooperuotis arba patiems perdirbti pieną.

Ūkininkai planavo į piketą atsivežti kelis šimtus karvių, veterinarai perspėjo, kad toks veiksmas būtų prilyginamas žiauriam elgesiui su gyvūnais, todėl ūkininkai prie ministerijos atvežė sunkvežimį kiaulių.

Pienininkai kreipėsi į premjerą Algirdą Butkevičių, kad jis padėtų spręsti ūkininkų problemas. Premjeras žadėjo aptarti su Europos Komisijos vadovu Jeano-Claude’o Junckeriu pieno gamintojų problemas ir ieškoti būdų, kaip Europos Komisija galėtų padėti kompensuoti pieno gamintojų patirtus nuostolius. A.Butkevičius ketvirtadienį susitiko su eurokomisaru Philu Hoganu, atsakingu už žemės ūkį, kalbėjo apie finansinę paramą žemdirbiams.

Nors ŽŪM pažadėjo žemdirbiams 18 mln. eurų paramą, apie keturias valandas protestavę mūsų rajono ūkininkai suabejojo, ar mitingu Vilniuje pavyks daug pasiekti.

Ūkininkas Darius Žukaitis iš Lukšių seniūnijos  Zypliabūdžio kaimo turi vilčių, kad kažkas pasikeis. Savo ūkyje laiko 33 karves, už pieną gauna po 15 euro centų. Jis visko mesti neketina ir toliau gins savo interesus. Kubilių žemės ūkio bendrovės vadovas Alvydas Miliūnas sugrįžęs iš Vilniaus patikino, kad šituo streiku žemdirbiai apsiriboti neketina, nes trauktis jau nėra kur – arba bankrutuoti, arba imtis nesankcionuotų dalykų.

Šakių rajono žemdirbių sąjungos pirmininkas, mero padėjėjas Rimantas Valiukas sakė, kad numatyta, jog po mitingo prie ministerijos ir toliau budės kiekvieno rajono atstovai. Šakiečiai organizuojasi vykti budėti į Vilnių balandžio 9 d.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.